Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Olomoucký bazén bude potřebovat rozsáhlou investici. Zajistí statiku i vylepšení zázemí

Jednou z významných investic, pro kterou Olomouc bude hledat v příštích letech možnosti financování, je rekonstrukce plaveckého stadionu. Ta po dokončení zčásti přinese zvýšení komfortu pro návštěvníky a sportovce, nejvýznamnější díl prací se ale bude týkat zajištění bazénové vany či opravy střechy.

„Rekonstrukce bude velmi nákladná, je otázka, kdy na ni budou dostupné prostředky. Cílem je zajistit stavební statiku bazénové vany, která je za ty roky nějakým způsobem částečně narušená. Proběhne nějaká úprava v prostorách tribun a v okolí vodní plochy, aby tam byl větší prostor. Úpravy se dotknou i zázemí pro sportovní kluby. Dispozice nyní nesplňuje podmínky pro různé mezinárodní soutěže. Bude to modernizační facelift, v této fázi nepůjde o přeměnu například recepce nebo vznik dalších prostor,“ přibližuje předseda představenstva společnosti Aquapark Olomouc Dalibor Přikryl, pod kterou spadá i olomoucký plavecký stadion.

Revitalizace bazénu je nyní v přípravné fázi, později si vyžádá zřejmě přerušení provozu i na více než rok. „Připravili jsme nějaký návrh, jak by rekonstrukce mohla vypadat, již dříve se záměr projednával s vedením města i s komisí architektů. Podoba rekonstrukce byla odsouhlasena, s tím, že by se mělo začít projektovat a stavebně povolovat,“ říká Dalibor Přikryl.

Zábřeh letos začne s rekonstrukcí domu kultury. Chystá investice do hřišť i optické sítě

Úspory z minulých let chce Zábřeh využít pro několik rozsáhlých investic. Letos by měla začít rekonstrukce domu kultury, která má přijít na dvacet milionů korun a trvat další dva roky. V plánu je také projektová příprava domova pro seniory či...

I samotné vytvoření variant dokumentace zabere určitý čas, stavební práce by si pravděpodobně měly vyžádat investice v řádech stovek milionů korun. „Plavecký stadion je v nějakém stavu, který si vyžádá zásah. Ale situace není taková, že by rekonstrukce musela být letos. Do pěti let by se něco takového mělo uskutečnit. Cílem je, aby bazén mohl dál fungovat několik desítek let. Všechno je potřeba promyslet a připravit,“ dodává hlavní manažer plaveckého stadionu a akvaparku.

Kromě úprav zlepšujících stavebně-technický stav budovy a padesátimetrové bazénové vany se při této fázi opravy pracuje i s návrhy na několik drobných vylepšení. S rekonstrukcí se pojí i znovuotevření skokanské věže, která je mimo provoz. „Máme tam připravené úvahy pro jiný způsob skladování plaveckých drah. Zvažujeme i vytvoření sprch pro sportovce přímo v bazénové hale. Mohl by vzniknout i samostatný vstup do sauny, aby se nemuselo chodit přes bazénovou halu, což bývá nepraktické, zvlášť, když je bazén pronajatý například na nějaké závody,“ nastínil ředitel Přikryl.

Olomoucký plavecký stadion se veřejnosti poprvé otevřel v roce 1965. Rozsáhlou rekonstrukcí prošlo zázemí v roce 1997, když část bazénu poškodila povodeň. O čtrnáct let později následovala další revitalizace, která se týkala obvodového pláště, střechy či letní terasy. Modernizací prošlo návštěvnické zázemí šaten či vstupního vestibulu v létě 2017. Na krytý bazén v Olomouci zavítá okolo 300 tisíc lidí ročně.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Martinovská, Statutární město Olomouc

Štítky investice, bazén, rekonstrukce, oprava, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký bazén bude potřebovat rozsáhlou investici. Zajistí statiku i vylepšení zázemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.