Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Psí příběh z olomouckého sídliště slaví úspěch. Kniha pomáhá jezevčíkům v nouzi

Kniha Psí život je jednou z nejprodávanějších loňských letních novinek olomouckého spisovatele Jaroslav Irovského. Velký úspěch knihy autor využil pro dobrou věc. Podporuje neziskovou organizaci Jezevčíci v nouzi, která sídlí v Olomouci-Droždíně.

V knize se protínají dvě zásadní dějové linie. V té první se čtyři psí kamarádi setkávají na plácku uprostřed olomouckého sídliště Nové sady a během rozhovorů se snaží pochopit lidský svět. Jde o jorkšíra Terryho, anglického buldoka Jacka, boxera Rockyho a švýcarského ovčáka Ariho. Ari je zároveň vypravěčem příběhu.  „Jde o společenskou satiru, která se trefuje do různých současných trendů. Druhá linie se zaměřuje na Ariho vztah se svým pánem a poukazuje tím na silné pouto mezi psem a člověkem,“ popisuje děj své osmé knihy Jaroslav Irovský.

Kniha se setkala s velkým úspěchem. První náklad byl z pultů pryč během několika týdnů. Popularitě knihy přispěla i od července trvající spolupráce s organizací Jezevčíci v nouzi. Organizaci založili manžele Petra a Jiří Petrošovy. Společně se tak starají o téměř sedmdesát hendikepovaných jezevčíků.

HLEDÁME PÁNÍČKA: Lord s krví vlka a další dva psi z útulku v Čechách pod Kosířem čekají na nový domov

Ve spolupráci s útulky v Olomouckém kraji pravidelně hledáme zájemce o adopce zvířat, která přišla o své páníčky. Dnes jde o Napoleonku, Bena a Lorda z Útulku pro psy Voříšek z Čech pod Kosířem na Prostějovsku.

„Považuji spojení Psího života a Jezevčíků v nouzi za osudové. Petrošových si za to, co dělají, nesmírně vážím a obdivuji je. V podstatě péči o nemocné pejsky zasvětili a podřídili veškerý osobní život,“ vysvětluje autor knihy. Psí život má v současnosti za sebou již druhý dotisk a je k dostání pouze na webových stránkách autora. „Právě takto totiž mohu finančně podporovat organizaci, které posílám padesát korun z každého prodaného výtisku. Dosud se knihy prodalo přes patnáct set kusů,“ dodává Irovský.

Finanční podpora je pro organizaci důležitá. Náklady často šplhají až ke dvěma stům tisícům korun za měsíc. „Kromě základních výdajů za krmení a nutnou veterinární péči tvoří jejich nemalou část i nákup plen, údržba vozíčků či různá speciální cvičení pro takzvané pyžamáky,“ vysvětluje Irovský. „Pyžamáci“ jsou psi, kteří se pohybují pomocí vozíčků. Jsou oblečeni do overalu, který drží dětské pleny, jelikož tito psi neovládají vyprazdňování.

Organizace Jezevčíci v nouzi má transparentní účet, na který mohou lidé zasílat své dary. Někteří ze psů, o které se organizace v současnosti stará také hledají nový domov. Vše naleznete na jejich webových stránkách.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Jaroslav Irovský

Štítky kniha, Psí život, Jaroslav Irovský, jezevčíci, Jezevčíci v nouzi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psí příběh z olomouckého sídliště slaví úspěch. Kniha pomáhá jezevčíkům v nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.