Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šternberská nemocnice připravuje instalaci babyboxu

Možnosti pro rodiče či matky malých miminek v zoufalé životní situaci v Olomouckém kraji čeká rozšíření. V areálu šternberské nemocnice se připravuje instalace Babyboxu. Ty jsou nyní k dispozici v každém z okresních měst regionu. Od roku 2005 tato zařízení zachránila 246 dětí napříč Českou republikou.

Police vyšetřuje dvě vraždy, které se v posledních dnech staly na Šumpersku. Při první z nich šestadvacetiletá žena zabila svého měsíčního syna, při druhé osmnáctiletý mladík ve Velkých Losinách chladnokrevně ubodal o rok mladšího chlapce. Sám...

Babybox pro odložené děti chce podle zakladatele iniciativy Ludvíka Hesse pomáhat dětem, ale i rodičům a matkám, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní. Klimatizované a ventilované babyboxy jsou opatřené mnohonásobně jištěnou signalizací. „Odloženému děťátku se dostane veškeré zdravotní péče a sociální pomoci. Náš program je jasný a zřetelný. Máme jediné přání. Aby již nikdy nebylo nalezeno mrtvé tělíčko,“ uvádí Ludvík Hess.

Nyní fungujících čtyřiaosmdesát babyboxů doplní za několik týdnů další speciální schránka ve Šternberku, informaci přinesl server PrahaIN.cz.

„Celý tento projekt vnímáme jako obrovskou pozitivní příležitost pro rozvoj naší nemocnice a velice si vážíme toho, že pro umístění prvního nového babyboxu v roce 2023 bylo vybráno právě naše zdravotnické zařízení. Na celé této realizaci spolupracujeme s panem Ludvíkem Hessem. Již v tuto chvíli je prostor, který se nachází v budově gynekologicko-porodnického oddělení, připraven ke konečné instalaci. Babybox bude uveden do provozu v průběhu měsíce března a doufáme, že jeho využití nalezne každý, kdo bude tuto pomoc potřebovat,“ komentuje ředitelka nemocnice AGEL Šternberk Katarína Bučková. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Anička z Jívové je prvním miminkem roku. Rodiče chválí personál šternberské porodnice

Mohla být nejkrásnějším vánočním dárkem, nakonec si Anička Jenderková dala oproti plánovanému termínu na čas a stala se prvním miminkem narozeným v České republice v roce 2023. Holčička se narodila ve šternberské porodnici prvního ledna osm minut...

První babybox v Olomouckém kraji začal fungovat v Olomouci v roce 2006. Postupně přibyly technologicky propracované schránky ve všech okresních městech kraje, poslední pak vznikla v roce 2018 v Jeseníku. V regionu novorozence naposledy odložil někdo do babyboxu v Prostějově v srpnu 2021. Šlo o holčičku, která dostala jméno Barbora. Babybox tehdy posloužil poprvé po osmi letech od instalace v prostějovské nemocnici. Celkem v Olomouckém kraji pomohla tato zařízení k záchraně osmnácti dětí.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Babyboxy v Olomouckém kraji
(pořadí instalace v ČR, místo, datum instalace, počet odložených dětí do babyboxu)
3.             Fakultní nemocnice Olomouc          5.12.2006           8
20.           Nemocnice Šumperk                      19.1.2009            4
32.           Nemocnice AGEL Přerov                 10.2.2010            5
56.           Nemocnice AGEL Prostějov             23.4.2013            1
75.           Nemocnice AGEL Jeseník                16.10.2018          0

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Babybox, schránka, nemocnice, Šternberk, děti, novorozenec, pomoc, Olomouc, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šternberská nemocnice připravuje instalaci babyboxu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.