Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Generál Karel Husárek z Čehovic byl válečný hrdina a tvůrce opevnění. Komunisté se mu odvděčili represemi

Sto třiceti let by se nyní dožil divizní generál, stratég československé armády a tvůrce československého opevnění, generál Karel Husárek. Narodil se v Čehovicích u Prostějova. Válečného hrdinu tvrdě postihly komunistické politické čistky.

Karel Husárek se narodil 31. ledna 1893 v Čehovicích u Prostějova jako nejmladší z osmi děti mlynářského pomocníka Františka Husárka a jeho manželky Kateřiny. V letech 1904 až 1912 studoval na tehdejším c. k. českém státním gymnáziu v Prostějově. Po maturitě začal studovat stavební inženýrství na české vysoké škole Františka Josefa v Brně.

Po vypuknutí 1. světové války musel studií zanechat a narukoval jako dobrovolník do rakousko-uherské armády. Bojoval v Haliči a později na ruské frontě. V srpnu 1917 vstoupil do československých legií v Rusku a pod vedením generála Gajdy na sebe upozornil úspěšnými vojenskými akcemi na Transibibiřské magistrále. Projevil se zde jako iniciativní velitel se skvělými organizačními i technickými schopnostmi. Do Československa se vrátil 12. února 1920 v hodnosti majora. Z Ruska si dovezl manželku, Alevtinu Ambrosievnu Prokurorskou, sňatek měli v roce 1919.

V období první republiky zastával různé velitelské funkce hlavně po absolvování vysoké válečné školy a školy politických věd v Paříži (1924–1925). Působil například jako velitel ženijních praporů v Bratislavě a v Praze.

Dne 31. prosince 1933 se stal prvním zástupcem náčelníka hlavního štábu československé branné moci. V březnu 1935 se stal vrchním velitelem ředitelství opevňovacích prací. V roce 1936 byl povýšen do hodnosti divizního generála. Od roku 1937 věnoval veškerou energii zpracování a realizaci opevňovacích prací proti hitlerovskému Německu. Tento ambiciózní program je známý také jako tzv. Husárkův program.

Kromě toho byl šéfredaktorem Vojenských rozhledů a přednášel na Vysoké válečné škole. Po vyhlášení mobilizace zůstal k dispozici hlavnímu veliteli armády generálu Ludvíku Krejčímu a stal se jeho nejbližším spolupracovníkem. Od října do prosince roku 1938 byl ministrem veřejných prací ve vládě generála Syrového. Právě prostřednictvím této instituce se snažil o urychlení činnosti při výstavbě opevňovacích bodů v pohraničních oblastech. Jeho úkolem bylo vybudovat dopravní infrastrukturu druhé republiky. Jeho tým pracoval na dálničních spojeních v republice a právě při tomto projektu se zrodilo slovo dálnice.

Po ztrátě většiny opevnění a reorganizaci odešel v lednu 1939 z armády. Pracoval jako ředitel ve zbrojních závodech v Dubnici nad Váhom a ve Škodových závodech v Praze. Jako člen revolučního národního výboru se podílel na Pražském povstání.

Už 12. května 1945 byl zatčen a obviněn za činnost ve zbrojním průmyslu během okupace. V prosinci 1948 byl sice zproštěn viny, ovšem následně byl v roce 1950 během politických čistek opětovně uznán vinným. Byla mu odňata vojenská hodnost a snížen i plat. Důvodem byla i emigrace syna Vladimíra do Francie.

Před sto deseti lety se narodil válečný hrdina a rodák z Vranovic poručík Jan Marek

Před 110 lety, 20. ledna 1913, se ve Vranovicích na Prostějovsku narodil Jan Marek. Za války se zapojil do domácího odboje a působil ve zpravodajské skupině Clay-Eva. Zemřel po potyčce s gestapem na začátku roku 1945. Dostal Československý...

Karel Husárek potom pracoval jako překladatel z angličtiny a ruštiny a jazykový korektor technické literatury a zahraničních publikací ve Státním nakladatelství technické literatury v Praze. Po 2. světové válce vystudoval také při Orientálním ústavu v Praze čínštinu.

Byl výborný v matematice a fyzice. Byl také vynikající lingvista a talent na jazyky. Přátelil se například s Františkem Trávníčkem, kterého poznal v legiích. Diskutovali spolu nejen o češtině. Husárek vytvářel také odborné názvy u některých technických oborů. Byl také znalcem botaniky a výborným hudebníkem. Hrál na klavír a na housle a rád navštěvoval koncerty a opery.

Začátkem šedesátých let odešel do důchodu. V létě 1965 poprvé a naposledy navštívil ve Francii svého syna a jeho rodinu. Potom se výrazně zhoršil jeho zdravotní stav a byl několikrát hospitalizován. Zemřel 26. července 1972 v zapomenutí na následky senilní demence v psychiatrické léčebně v Praze-Bohnicích. V květnu 1974 byly jeho ostatky převezeny do Francie a uloženy do rodinné hrobky v Rosay sur Lieure v Normandii.

Karel Husárek byl úplně rehabilitován až po roce 1990. Hodnost divizního generála mu byla vrácena v listopadu 1991. Je nositelem řady československých a zahraničních vyznamenání, například Československý válečný kříž 1918, Národní řád Čestné legie důstojník (1933), Kříž obrany státu Ministerstva obrany ČR in memoriam (2008) a Řád Bílého lva vojenské skupiny I. třídy in memoriam (2018). Jeho jméno nese od 28. října 2005 15. ženijní záchranná brigáda v Bechyni.

Jeho odkaz si připomíná také Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově, například exkurzemi po opevněních či návštěvou jeho hrobu ve Francii. Osudy generála Husárka zachycuje publikace Vladimíra Husárka a Pavla Šrámka „Divizní generál Karel Husárek, stratég československé armády“ vydaná Nakladatelstvím a vydavatelstvím Spolek přátel československého opevnění Brno v roce 2014.

Generál Karel Husárek patří ke generaci českých vlastenců, kteří nasadili všechny své životní síly ve prospěch Československé republiky. Dostalo se mu za to obrovského nevděku, dlouhých let zapomenutí a represe. Byl statečný, odvážný, neúplatný a nesmírně charakterní. Je pro nás vzorem profesionality a vlastenectví.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vladimír Husárek, Pavel Šrámek: Divizní generál Karel Husárek

Štítky Karel Husárek, hrdina, komunisté, represe, Československo, Prostějov, Československá armáda, Čehovice, československé opevnění, Francie, Praha, Rusko, František Josef I.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Generál Karel Husárek z Čehovic byl válečný hrdina a tvůrce opevnění. Komunisté se mu odvděčili represemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.