Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po africké cestě Tomík z Hranic bojoval s malárií, nyní chystá film i besedy

Spoustu dobrodružných vzpomínek, unikátních videozáběrů, ale i závažnou nemoc v podobě malárie si ze své loňské pouti Afrikou dovezl hranický cestovatel Tomáš Vejmola. Po léčbě v ostravské nemocnici přišla na řadu práce na cestopisu z Afriky i příprava besed, se kterými nyní neúnavný dobrodruh objíždí Českou republiku.

Se žlutým tříkolovým asijským vozítkem tuktuk absolvoval Tomáš Vejmola za doprovodu kamaráda a kameramana Davida Žváčka celkem devět tisíc kilometrů v průběhu 111 dnů. Moravští cestovatelé dokázali projet Jihoafrickou republiku, Botswanu, Zambii, Zimbabwe, Malawi, Tanzanii a pouť pro letošní rok zakončili v Ugandě. Plán je vrátit se postupně až do rodných Hranic. Tuktuk přezdívaný Mája zanechali Tomáš s Davidem v Ugandě u české organizace Emoter, která poskytuje zdravotní a humanitární pomoc místním. „V oblasti, kde jsme zaparkovali a kde organizace převážně operuje, což je kolem města Nebbi, se momentálně objevila i ebola. Mimo to se starají i o lidi s malárií a dalšími nemocemi. Přišla možnost tuktuk u nich zaparkovat a my jim za to moc děkujeme, a ještě víc za jejich práci, kterou tam dělají pro tamní obyvatele a zkvalitňují tak životní úroveň,“ říká Tomáš Vejmola.

VIDEO: Osteotomie může zachránit koleno. Speciální řez do kosti zkušeně zvládají na olomoucké ortopedii

Nohy do O nejsou jen estetickou záležitostí a doménou profesionálních fotbalistů a hokejistů, odchýlení dolních končetin od přímé osy může způsobovat zdravotní komplikace řadě lidí. Ty mohou postupně vyvrcholit až k potřebě úplné náhrady...

 

I on po návratu na vlastní kůži pocítil, jaké nepříjemnou a nebezpečnou nemocí je malárie. Po návratu do domovské postele přišla horečka, po negativním covid testu zesílilo podezření na malárii. „Z telefonu hranické nemocnice se ozvalo, že malárii, kupodivu, nedokáží léčit. Odkázán jsem byl na Přerov, vzápětí na Olomouc a nakonec na Ostravu, která jediná měla antimalarika v mém nejbližším okolí. U malárie platí, že čím dřív se zahájí léčba, tím lépe se nemoc zvládne. Roli hrají minuty a ač jsem ji ještě neměl potvrzenou, není radno nemoc podceňovat za deset minut půlnoc jsme po dálnici pádili po na infekční oddělení Fakultní nemocnice Ostrava,“ vylíčil situaci hranický cestovatel.

Krátké testování skutečně zákeřnou nemoc potvrdilo a Tomáše čekaly krušné chvíle v nemocničním lůžku s kapačkami. „Vysoké horečky lítaly tři dny a i krev člověk zvracel. Naštěstí se o mě doktoři a sestřičky krásně postarali a já jim za to děkuji! Šestý den už jsem byl doma ale další dva měsíce jsem každé dva týdny docházel na jaterní testy,“ přiblížil rodák z Hranic.

V poklidu udržovat Tatru v přibližném kurzu. Šternberský kamioňák Valtr zazářil na Dakaru

Už po sedmé vyrazil závodní pilot kamionu Jaroslav Valtr ze Šternberka na slavnou dakarskou rallye. 45. ročník celosvětově sledované akce tentokrát zavedl účastníky do Saúdské Arábie, kde se museli popasovat s 4700 kilometry náročné trati a...

Teď už se může ve zdraví věnovat vyprávění svých zážitků na besedách napříč Českou republikou, 11. února plánuje přednášku v Brně, o týden později v Teplicích nad Bečvou a 16. března v olomouckém Divadle na Šantovce. „V plné síle pracuji taky na cestopisu z Afriky, který se nám snad podaří dát i do kin a během toho objíždím Českou republiku s besedami, kde s pomocí fotek a videí promítaných na plátně lidem vyprávím o našich zážitcích, kdy šlo i o život a to ani nemám na mysli malárii. Jsou to příběhy, které napíše sám život a těžko jim kolikrát i uvěřit,“ s úsměvem podotýká dobrodruh, který již dříve mimo jiné zvládl i pouť s tuktukem z Thajska až do Hranic.

Africké putování si Tomáš s Davidem rozloží na delší časový úsek, plány se postupně rýsují. „Za rok či dva budeme pokračovat dál přes Ethiopii, pokud povolí nepokoje, kvůli kterým jsme nemohli do země vstoupit. Vše je ve hvězdách a člověk je nesmírně rád a vděčný, že to ve zdraví celé zvládl,“ uzavírá autor cestopisů Tomík na cestách.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Tomík na cestách

Štítky Cestování, cestovatel, expedice, Afrika, Tomík na cestách, Hranice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po africké cestě Tomík z Hranic bojoval s malárií, nyní chystá film i besedy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.