Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Spálený vstup do arboreta v Pasece čeká obnova. Lidé nabízejí peníze i pomocnou ruku

Vážnou komplikaci řeší s blížícím se začátkem návštěvnické sezony oblíbené Arboretum Makču Pikču v Pasece na Olomoucku. V závěru minulého týdne poškodil požár vstupní část atraktivní dendrologické a botanické zahrady včetně prodejny a dalších objektů. Majitelům se snaží pomoct i veřejnost ve finanční sbírce.

Krátce po čtvrté hodině ráno vyjížděly minulý týden v pátek čtyři jednotky hasičů do aktuálně zazimovaného arboreta v Pasece. Plameny na ploše přes sedmdesát metrů čtverečních pohltily pokladnu s prodejnou, fotovoltaiku i další zázemí dendrologické zahrady. Podle prvotních odhadů se škoda pohybovala okolo sta tisíc korun. Ještě výraznější je újma z pohledu vztahu majitelů k místu a věcem, které požár nenávratně poničil. „Dnes začínám velmi smutnou zprávou. V pátek brzy ráno nám vyhořela vstupní část arboreta i s mým pracovním zákoutím, kde jsem měl zahradnická náčiníčka a řadu let mi sloužila, smutně na mne koukal zbytek kombinaček, lopatiček. Můj pracovní prostor pro hrnkování zmizel i s posezením, drobné pomůcky, ke kterým měl člověk osobní vztah jsou pryč. Až dnes jsem dostal psychickou odvahu toto zveřejnit, vše nasvědčuje na cizí zavinění,“ napsal v neděli na sociální sítě Radim Slabý, provozovatel arboreta nedaleko Uničova.

V arboretu v Pasece hořela pokladna a fotovoltaická elektrárna na střeše. Zasahovaly čtyři jednotky hasičů

V arboretu v Pasece na Olomoucku hasiči dnes brzy ráno likvidovali požár pokladny s menší prodejnou a s fotovoltaickou elektrárnou na střeše. Uvnitř navíc byly tlakové lahve, které se hasičům podařilo vynést. Proč začalo hořet, zkoumají...

Přátelé i fanoušci jedinečné zahrady z řad široké veřejnosti okamžitě reagovali nabídkou pomoci. Ať už finanční, tak brigádnické přímo na místě poškozeném požárem. „Je to katastrofa, pokud budete dělat sbírku velmi ráda přispějí, ať se opět můžeme k vám vracet, a nejen obdivovat ale i vždy něco odvézt. Určitě to bude menší dřina než to, co jste na celé ploše vytvořili a když budete potřebovat ruce, tak pokud nebudu v práci, ráda přijedu i pomocí,“ reagovala jedna z příznivkyň arboreta.

Na obnovu zničeného obchůdku a dalšího zázemí vznikla v průběhu víkendu také veřejná sbírka. „Po domluvě s Radimem Slabým jsem vyhlásil sbírku, jejíž výtěžek bude využit na pořízení nové prodejny a jejího vybavení. Děkujeme za podporu,“ uvedl Ctibor Venus, spolupracovník majitelů arboreta.

Areál Arboretum Paseka se nachází přibližně 25 kilometrů severně od Olomouce v podhůří nízkého Jeseníku. V průběhu sezony zdobí zahradu tisíce kvetoucích skalniček a trvalek. Oblíbený turistický cíl se pravidelně otevírá návštěvníkům v dubnu a je přístupný do konce října.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Arboretum Paseka

Štítky Požár, arboretum, požár arboretum, Paseka, Makču Pikču, Uničov, Olomouc, sbírka arboretum, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spálený vstup do arboreta v Pasece čeká obnova. Lidé nabízejí peníze i pomocnou ruku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.