Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Hamrech bude moderní středisko pro hasiče. Cvičit zde budou vyprošťování nebo záchranu z výšek i hloubek

Olomoucký kraj přispěje na nové výcvikové středisko pro hasiče v Hamrech na Prostějovsku, které nahradí dosluhující polygon v Prostějově. Už dnes v Hamrech funguje unikátní výcvikové zařízení – flashover kontejner, který využívají hasičské sbory z celé republiky i ze zahraničí.

Středisko praktického výcviku by mělo vzniknout v Hamrech na Prostějovsku. „Hasičům umožní například trénink v dýchací technice a v podmínkách, které se nejvíce blíží reálným zásahům,“ popsal hejtman Josef Suchánek (PirSTAN).

Středisko praktického výcviku v Hamrech využívají hasiči z Olomouckého kraje od roku 2006. „Je zde v provozu unikátní výcvikové zařízení – flashover kontejner, který využívají hasičské sbory z celé republiky i ze zahraničí,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Středisko slouží také k odborné přípravě příslušníků složek IZS nebo kynologům od policie nebo celní správy.

Hasiči se na středisku připravují na různé situace, které při zásahu mohou nastat: vyprošťování u dopravních nehod, záchrany z výšek a hloubek, stabilizace stavebních konstrukcí, nebo záchrana osob ze zřícených budov.

„V loňském roce prošla polovina areálu modernizací. Především se jednalo o snížení energetické náročnosti budov díky zateplení a výměny oken a dveří,“ doplnila Balážová.

V lese poblíž Skřítku zkolaboval muž. Hasiči a záchranáři pro něho vyjeli na čtyřkolkách

V lese mezi Skřítkem a Rabštejnem v Jeseníkách dnes zkolaboval muž, kterého v nepřístupném terénu hledali hasiči a záchranáři na čtyřkolkách. Muže se závažným srdečními problémy nakonec odvezli na saních k sanitce, které ho dostala do nemocnice.

Musíme jej vlastními silami opravovat

Dodnes cvičí hasiči na polygonu v Prostějově, který je podle kraje i hasičů nevyhovující. „Polygon na prostějovské stanici je poplatný době svého vzniku. Svépomocí jej vybudovali hasiči v 80. letech 20. století. Naprosto nevyhovuje současným požadavkům na bezpečnost, je také technologicky a funkčně zastaralý,“ vysvětlila mluvčí.

Dosavadní polygon neposkytuje zázemí pro jednotky při výcviku a ani neodpovídá hygienickým požadavkům. „Stále častěji jej také musíme vlastními silami opravovat,“ doplnila Balážová. Přitom jde o jeden ze zásadních výcvikových prvků jak pro profesionální, tak pro dobrovolné hasiče. Ten nelze při odborné přípravě a vzdělávacích kurzech vynechat.

Budování výcvikového polygonu je teprve ve fázi příprav. „Bude vybavený moderními monitorovacími bezpečnostními prvky, součást bude zátěžová komora i silová místnost,“ vyjmenovala mluvčí část vybavení, které budou hasiči využívat. Středisko by mělo mít i výcvikové prvky, které na prostějovském cvičišti nejsou.

Olomoucký kraj daruje peníze Horské službě. Ta si pořídí elektrocentrály

Radní Olomouckého kraje schválili dar pro Horskou službu. Dvě stě tisíc korun, které by měl kraj službě poskytnout, využijí záchranáři na nákup elektrocentrál. Pomocí nich Horská služba bude vykrývat případné výpadky elektrické energie.

Hasiči se v polygonu připravují na hašení požárů v uzavřeném prostoru s použitím dýchací techniky, a to za ztížených podmínek. „Trénují pohyb v zakouřeném, neznámém členitém prostoru, který je protkaný množstvím překážek. To vše pod časovým i psychickým tlakem a s výraznou fyzickou zátěží,“ objasnila Balážová.

Dodala, že absolvování tohoto výcviku je nezbytné k získání kurzu nositele dýchací techniky. Bez toho se neobejdou profesionální hasiči ve výjezdových jednotkách, ani velitelé a řídící důstojnici, nebo popřípadě vyšetřovatelé příčin požáru. „Kurz je nezbytný též pro určené členy jednotek sboru dobrovolných hasičů,“ doplnila.

Olomoucké hejtmanství přispěje formou tří darů, v celkové hodnotě jedenáct a půl milionu korun, na výcvikové středisko, obměnu komunikační sítě a hydraulické vyprošťovací nářadí. Jen na výcvikové středisko půjde podle kraje osm a půl milionu.

Výcvikové středisko by měl financovat kraj formou peněžitého daru. Ze zákona totiž vyplývá, že obce ani kraje nemohou dotovat složky, které spadají pod stát, mezi něž patří i hasičský záchranný sbor. Jeho udělení musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS, polygon, výcvikové středisko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hamrech vznikne moderní výcvikové středisko pro hasiče. Cvičit budou vyprošťování nebo záchranu z výšek i hloubek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.