Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Všichni proti Agrofertu. Rozšíření ochrany vod by bylo stavební uzávěrou Olomouce, tvrdí odpůrci

Rozšíření ochranného pásma vodního zdroje, které navrhuje olomoucká mlékárna OLMA z holdingu Agrofert, by znamenalo stavební uzávěru a konec rozvoje Olomouce. Tvrdí to developeři, kteří na západě města plánují miliardové investice, ale i vedení radnice. OLMA se hájí tím, že ze zákona musí dbát na ochranu vodních zdrojů.

Východní tangenta
Současné řízení o rozšíření ochranného pásma vodního zdroje se netýká východní tangenty Olomouce. Tu blokuje jiné ochranné pásmo vodního zdroje OLMY, které magistrát schválil před třemi roky na konci jara v době covidového lockdownu. Vedení města to nyní chce změnit.

Na západním okraji Olomouce společnost Rezidence Hamerská Pevnost chystá bytovou a vilovou výstavbu, developer Richard Morávek zde buduje průmyslovou a obchodní zónu East Park Olomouc, plány zde má Ředitelství silnic a dálnice ČR a pozemky zde drží také olomoucká radnice.

Své zájmy v této lokalitě však tvrdě prosazuje také olomoucká mlékárna OLMA, která v loňském roce podala návrh na opatření obecné povahy „OLMA, a.s. - změna ochranného pásma vodního zdroje II. stupně - rozšíření - další“. 

"V České republice běžně existují ochranná pásma druhého stupně a normálně se v nich staví, samozřejmě vždy za předem jasně určených podmínek. V tomto případě však platí brutální stavební uzávěra, což je naprostá výjimka. Právo veta tady má Olma, která je zcela logicky ve sto procentech případů proti a nyní navíc navrhuje další rozšíření ochranného pásma," zděsil se například předseda představenstva investiční skupiny CSCP a zástupce Rezidence Hamerská pevnost Martin Sušil.

Společnost již podala námitky, v lokalitě totiž plánuje bytovou a vilovou výstavbu. Jde asi o 300 bytových jednotek, potraviny, obchody a služby. Investice je řádově okolo jedné miliardy korun.  

"Chceme najít kompromis, aby byly zajištěny ochrana vod, ale i veřejný zájem na rozvoji území. Našim cílem není ochranné pásmo zrušit, ale chceme, aby výstavba byla umožněná za konkrétních podmínek, které zajistí ochranu vodního zdroje a o kterých bude rozhodovat vodoprávní úřad na základě stanoviska odborníků, nikoliv Olma," vysvětlil Sušil.

Pat okolo východního obchvatu. OLMA stavbě bránit nechce, z ochrany vodního zdroje však neustoupí

Olomoucká mlékárna OLMA z holdingu Agrofert nechce blokovat stavbu veledůležitého východního obchvatu Olomouce, zároveň však naznačila, že v žádném případě nehodlá ustoupit z ochrany vodního zdroje. Za takové situace by stavba tangenty nebyla možná.

Podle primátora Olomouce Miroslava Žbánka (ANO) přitom nejde například jen o pozemky, které v této lokalitě město má. "Jedná se tam i o celou řadu dalších i veřejně prospěšných investičních akcí, které nejsou přímo svázány s našimi pozemky. Jde například o některá opatření v oblasti ochrany před srážkovými vodami na zemědělských pozemcích," vysvětlil primátor. 

Magistrát již v příslušném řízení podal námitky. "Hlavní důvod byl ten, že na opravdu rozsáhlých územích by to v podstatě vytvářelo stavební uzávěru," potvrdil náměstek primátora Olomouce pro strategii a řízení Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Mlékárna OLMA popřela, že by chtěla záměrně blokovat rozvoj Olomouce, hájí se tím, že podle zákona má povinnost chránit zdroje vod. "Společnost OLMA je povinna podle vodního zákona poskytovat odpovídající ochranu předmětnému vodnímu zdroji. Nejedná se tak o jakoukoliv blokaci rozvoje dotčeného území, ale o řízení, jehož předmětem je větší a podle odborných hydrogeologických posudků nezbytná plošná ochrana podzemních vod, a to při stávajících ochranných podmínkách," sdělil mluvčí skupin Agrofert Pavel Heřmanský.

Holding Agrofert, kam OLMA patří, v minulosti přímo ovládal Andrej Babiš (ANO).

Agrofert drží Olomouc v šachu. Veledůležitý východní obchvat má problém

Veledůležitý východní obchvat Olomouce, který odvede tranzitní dopravu z okrajových částí města, blokuje ochranné pásmo vodního zdroje mlékárny Olma z holdingu Agrofert. Pokud někdo bude chtít tangentu relativně rychle postavit, bude se muset s...

Příslušný vodoprávní úřad, kterým je v tomto případě odbor životního prostředí olomouckého magistrátu, by měl o případném rozšíření ochranného pásma rozhodnout během příštích týdnů. 

"V probíhajícím řízení, jehož podstatou je případné další rozšíření ochranného pásma a posílení ochrany vod, již disponujeme odbornými posudky, které nám předložil jeden z účastníků. Můj cíl je o dalším rozšíření rozhodnout do konce března. Je to velmi složitá situace, protože striktní ochrana vody jako veřejného zájmu nyní naráží na veřejné zájmy ochrany půdy a ochrany přírody tak, aby při důsledné ochraně vodního zdroje bylo možné vybudovat protierozní a krajinářská opatření, což je i v zájmu zadržení a ochrany vody. Moc dobře si uvědomuji, že boj se suchem je spíše politický pojem, protože se suchem se bojovat nedá, suchu se můžeme jenom přizpůsobit a přijmout účinná opatření," uvedl vedoucí odboru Petr Loyka.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto eastparkolomouc.cz

Štítky tengenta, obchvat, blokace, Olomouc, Olma, ochranné pásmo, Agrofert, pozemek, magistrát, ANO 2011, Česko, Andrej Babiš, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Weinlich

Nejsem olomoučák, ale šílí se kvůli ovzduší a na vodní zdroje se zapomíná. A co tak místo develoreporům to nabídnout jako stavební pozemky pro lidi? To by se asi někomu nelíbilo????

Úterý, 21. února 2023, 12:09Odpovědět

Všichni proti Agrofertu. Rozšíření ochrany vod by bylo stavební uzávěrou Olomouce, tvrdí odpůrci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.