Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Huzová bude hlasovat v referendu o stavbě obecního úřadu, má být součástí většího projektu

O osudu plánovaného multifunkčního domu v Huzové na Šternbersku budou občané rozhodovat v místním referendu. Součástí stavby určené pro pořádání kulturních a společenských akcí má totiž být i obecní úřad. S tím ale nesouhlasí podle starostky jeden ze zastupitelů, který vyvolal hlasování obyvatel. Ti mohou ve volebních místnostech vyjádřit svůj názor v průběhu soboty.

Obyvatelé Huzové budou v sobotu 25. února od 10 do 20 hodin v referendu hlasovat o tom, zda souhlasí s projekční přípravou a případnou výstavbou nové budovy obecního úřadu. Vedení obce se rozhodlo zbourat starou nedostavěnou budovu jídelny, která od 80. let minulého století stojí v centru obce, a na jejím místě plánuje postavit multifunkční dům. Do jeho menší části má být přestěhován obecní úřad. Podle starostky Huzové Yvony Jirušové otázka referenda není formulovaná přesně a neodpovídá skutečnému záměru obce.

Prostějov společnou odpadovou revoluci zamítl. Nepochopitelné, odsoudil krok hejtman

V rozsáhlém projektu společného odpadového hospodářství obcí a měst v regionu vnímá výrazný potenciál hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Toho značně roztrpčilo rozhodnutí vedení města Prostějova, které se rozhodlo jít vlastní cestou a...

Pro dlouhá léta nedostavěnou jídelnu se majitelům nepodařilo najít nové uplatnění. Obec proto chátrající nemovitost v roce 2020 koupila za půl milionu korun a rozhodla se jí zbourat. Demolice už začala a skončit má v březnu. Na pozemcích obecní úřad plánuje postavit nový multifunkční dům, který podle starostky poskytne zázemí pro pořádání společenských, kulturních a sportovních akcí. V jedné části multifunkčního domu bude společenský sál, kuchyň a zázemí. Druhá část poskytne kanceláře se školícím centrem, jedno podlaží bude sloužit jako archiv a prostory pro služby občanům. Součástí projektu je parkoviště s kapacitou 30 vozidel.

Vizualizace multifunkčního domu v Huzové Zdroj: obec Huzová

„Záměr postavit multifunkční dům už odsouhlasilo zastupitelstvo. Jeden ze zastupitelů byl ale proti a vyvolal referendum s tím, že si nepřeje, aby obec stavěla nový obecní úřad. Takto pak informaci podal občanům, kteří si samozřejmě řekli, na co potřebujeme nový obecní úřad. Už ale nedostali informaci, že se jedná o multifunkční dům a co všechno v něm bude. Teď už mají informace i z druhé strany a uvidíme,“ uvedla Jirušová, podle které obecní úřad zabere jen zhruba desetinu z celkové podlahové plochy multifunkčního domu.

Projekt si podle starostky vyžádá investici zhruba 55 milionů korun a obec bude žádat o dotaci z programu zaměřeného na regeneraci brownfieldů. „Bez ní to určitě stavět nebudeme, to bychom se neúnosně zadlužili,“ podotkla starostka. Obecní úřad nyní sídlí v rekonstruované budově, která ale podle Jirušové nemá ideální prostorové členění. Budova sousedí s místní školou. Po přestěhování obecního úřadu do multifunkčního domu by ji škola mohla využívat například pro pořádání zájmové činnosti dětí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Talpa

Štítky Huzová, obec, vesnice, Šternbersko, referendum, obecní úřad, Huzová referendum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Huzová bude hlasovat v referendu o stavbě obecního úřadu, má být součástí většího projektu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.