Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Charita chystá kamiony s elektrocentrálami pro Ukrajinu. Pomohou nemocnici i rodinám s dětmi

Další elektrocentrály míří z Olomouce do země zasažené válečným konfliktem. V přetrvávající kritické situaci se snaží pomoci lidem na Ukrajině Arcidiecézní charita Olomouc, která připravuje rozsáhlé dodávky generátorů elektrické energie. Kvůli útokům na infrastrukturu trápí výpadky elektřiny zejména rodiny s malými dětmi či starší nebo nemocné lidi.

Od loňského listopadu probíhá iniciativa Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) nazvaná Teplo a světlo po Ukrajinu. V polovině března míří na východ Evropy 170 nových generátorů různého výkonu. Ty musely projít technickou přejímkou a důslednou přípravou. „Každý generátor je vybalen, doplněn provozními tekutinami, provozně vyzkoušen, je zkontrolována také dokumentace. Teprve tehdy, když je všechno v pořádku, je generátor připraven pro cestu na Ukrajinu,“ přibližuje Marek Navrátil z ACHO.

Olomouc v červnu opět udělí Ceny města. Ocení vědce či sportovkyni

I letos v červnu budou Olomouc udělovat Ceny města. V pondělí schválilo udělení cen olomoucké zastupitelstvo. Mezi oceněnými budou biofyzik Josef Pešák, běžkyně Petra Kamínková či Dobrovolnické centrum Univerzity Palackého.

Nejvýkonnější centrála o výkonu 60 kVA je určena pro nemocnici a dalších pětadvacet generátorů má výkon 9 kVA a zbytek pak 3,5 kVA. „Trváme na tom, že odesíláme jen generátory, které jsou okamžitě připravené k plnému využití. Jinak by pomoc nebyla účelná, to si nemůžeme dovolit,“ říká Roman Musil, který tuto humanitární dodávku pro Ukrajinu zařizuje.

K jednomu ze závažných zásahů do kritické energetické infrastruktury došlo minulý týden v noci ze středy na čtvrtek. „Útoky byly hlášeny ze všech oblastí Ukrajiny. Druhé největší ukrajinské město Charkov je bez proudu a vody, ostřelování přerušilo také vnější napájení Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny. Jde opět o útok na civilní obyvatelstvo,“ podotýká Navrátil.

V únoru poznávali zástupci arcidiecézní charity náročnou situaci přímo na Ukrajině. „Na místě jsme viděli, že jsou tyto technické prostředky při přerušování dodávek elektrického proudu velmi důležité. Bez elektřiny se řada běžných věcí, které potřebujete během dne zařídit, úplně zastaví. Tato pomoc je nenahraditelná a na Ukrajině jsou za ni moc vděční,“ vysvětluje ředitel ACHO Václav Keprt, který se z Ukrajiny vrátil v polovině února. „Vypadalo to, že útoky na energetickou infrastrukturu pominuly, ale útoky z minulého týdne tuto naději vyvrátily. Je to nepochopitelné,“ dodal v tiskové zprávě.

Finanční sbírka pro pomoc ukrajinským občanům dál pokračuje na bankovním účtu ACHO číslo 4030207/0100. „Na začátek dubna připravujeme další kamion s minimálně 100 kusy nových generátorů. Prosíme proto veřejnost, aby podpořila tuto mimořádnou finanční sbírku na nákup a dopravu elektrocentrál pro Ukrajinu,“ uzavírá Marek Navrátil.

Ohodnoť článek

Foto Arcidiecézní charita Olomouc

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, pomoc, elektrocentrály, Arcidiecézní charita, Olomouc, humanitární pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charita chystá kamiony s elektrocentrálami pro Ukrajinu. Pomohou nemocnici i rodinám s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.