Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pestrobarevná krása: kraslicovníky jarně oživily uličku v centru Olomouce

Tady už jsou Velikonoce, usmívají se lidé v Šemberově ulici v historickém centru Olomouce. Místo již září pestrobarevnou jarní výzdobou. Ta vznikla jako sousedská aktivita, když místní obyvatelé postupně ozdobili malé břízy umístěné u domovních vchodů. Jedna z postranních uliček nedaleko Dolního náměstí tak navazuje na podobnou tradici, která se zde pojí s vánočními svátky.

„Všechno opět funguje na sousedské bázi, jsem rád, že se lidé zase zapojili. K Velikonocům to patří a šedivé olomoucké uličky se velikonočními vajíčky hezky rozzáří,“ komentoval myšlenku úpravy Šemberovy ulice olomoucký podnikatel Richard Benýšek.

Sváteční ulička v centru Olomouce. Letos ji opět rozzářily vánoční stromky

Obyvatelé jedné z uliček v centru Olomouce si opět udělali ojedinělou vánoční výzdobu před svými okny. Stromečky jim zajistil podnikatel Richard Benýšek, který na Moravě vlastní rozsáhlé lesy, o výzdobu se postarali všichni sousedé.

Malé břízky z Běleckého mlýna jsou v Šemberově ulici už dva týdny a postupně dostávají velikonoční podobu. „Přivezli jsme stromky a měli jsme i rezervu. Nakonec to nestačilo, vynadali nám totiž ještě i další sousedé, že jsme na ně nemysleli. Takže se to rozšířilo a nakonec se ještě přihlásily školky a školy, které předtím zdobily vánoční stromečky. Šly do toho opravdu naplno a je hned znát, když dílo vytvoří dětská ručka. Každý si břízky zdobí podle sebe. Na některém jsou jen mašličky a na školním je třeba 160 různých kraslic. Každé dítě si nazdobilo vajíčko tak, jak se mu líbí,“ pousmál se iniciátor velikonoční proměny olomouckého zákoutí.

Kromě malých stromků se dočkala úpravy i osamělá vysoká bříza, která roste u zdi na konci ulice. Tu zdobili pracovníci z vysokozdvižné plošiny. „Pořídili jsme větší vajíčka. Je to úplně poprvé, nevěděli jsme, jakým způsobem to budeme dělat. Děti z naší ulice dostaly každé jedno velké vejce, které si mohly namalovat,“ podotkl Benýšek.

Jak dlouho bude Šemberova ulice ozvláštněná kraslicovníky ještě není jasné, sousedé i školy a školky se v budoucnu dohodnou a výzdobu si uschovají. Do komunitního projektu, který má prvotní název vajíčková promenáda, se podle něj může podle svého uvážení zapojit každý. „Pokud mají lidé pocit, že by bylo dobré sem dát nějakou svou kraslici, tak určitě můžou. Současně jsem všechny vyzval, aby nás trumfli a udělali si taky krásnou ulici nebo okna. V tomhle jsem soutěživý typ. A vítěz bude v podstatě jen jeden, a to Olomouc, která pak bude načančaná,“ uzavřel Richard Benýšek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Velikonoce, velikonoční výzdoba, ulice, Šemberova, Olomouc, kraslicovník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pestrobarevná krása: kraslicovníky jarně oživily uličku v centru Olomouce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.