Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

ANKETA: Velký pátek jako den rozjímání. Dodržujete během Velikonoc tradice?

Během prodlouženého víkendu oslavuje nejen Česká republika Velikonoce. Dnes už člověk většinu věcí zařídí pohodlně v obchodě. Sežene pečeného beránka, pomlázku, a dokonce i nabarvená vejce. Stále se však najde dost lidí, kteří se snaží velikonoční tradice poctivě dodržovat a nezapomínají ani na křesťanský rozměr tohoto období. Jak jste na tom vy?

Dnes je Velký pátek a křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Den přísného půstu je vzpomínáním na Kristovo utrpení a jeho vykupitelskou smrt. V katolických kostelech jsou obřady na památku jeho umučení a bohoslužby se konají také v evangelických sborech. Velký pátek je v Česku zároveň státním svátkem, lidé tak mají do Velikonočního pondělí čtyři dny volna v řadě.

Dodržujete velikonoční tradice?

Celkem hlasovalo57 čtenářů

Dnešní den je pro křesťany nejtišším dnem v roce, měl by být dnem pozastavení a rozjímání podobně, jako to člověk koná v den úmrtí svých nejdražších. Měl by být vytržením z běžného chodu světa, práce i obyčejů. I lidové přívlastky Bolestný či Tichý pátek vyjadřují smutek, pokání a půst věřících pro památku Krista.

Jako den pracovního klidu nebo státní svátek se Velký pátek slaví asi ve 40 zemích světa, například v Británii, Německu, Rakousku, Slovensku, Skandinávii, ale i v Austrálii, Brazílii, Kanadě nebo na Kubě.

Státním svátkem byl i v někdejším Československu, za komunistického režimu v roce 1951 byl ale zrušen. Od roku 2016 je opět státním svátkem.

V lidové tradici se s Velkým pátkem pojí řada zvyků. Lidé se v tento den třeba omývali vodou nebo rosou, aby byli chráněni před nemocemi. Nemělo by se prát prádlo a hýbat zemí, tedy pracovat na poli nebo v sadu. Někteří věřili, že země vydává své poklady nebo že vodníci vycházejí na souš. Řada pověr byla také spojena s vírou v čarodějnice a s hledáním ochrany před uhranutím.

V minulosti se obecně s tradicí Velikonoc pojilo řehtání nebo klapotání. S řehtačkami po vsi obcházeli především chlapci školou povinní. Poprvé vyrazili už na Zelený čtvrtek a naposledy na Bílou sobotu ráno. Cílem bylo projít celou vesnici a pomodlit se u každého křížku. Kromě toho se pomocí řehtaček svolávali lidé k bohoslužbám. Jde o jednu z tradic, kterou v dnešní době uvidíte jen málokde.

Mezi dnešní generací se mluví hlavně o pečení beránka. V minulosti se pekl i jidáš nebo mazanec. Právě jidáš měl tvar zamotaného válečku. Pokud jde o tradiční těsto, ze kterého se jidáše pečou, hlavními surovinami vždy bývaly bílá mouka a med. Naopak mazanec se dříve připravoval ze strouhaného sýru a velkého množství vajec.  

Pestrobarevná krása: kraslicovníky jarně oživily uličku v centru Olomouce

Tady už jsou Velikonoce, usmívají se lidé v Šemberově ulici v historickém centru Olomouce. Místo již září pestrobarevnou jarní výzdobou. Ta vznikla jako sousedská aktivita, když místní obyvatelé postupně ozdobili malé břízy umístěné u domovních...

Na některých místech muži polévali ženy vodou, vysévali obilí nebo hledali poklady. A říká se, že lidé, kteří něco ztratili, to na Velký pátek zaručeně najdou. A k tomu ještě něco navíc. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa | Zdroj RadímeJAK, Wikipedia

Štítky Velikonoce, velikonoční výzdoba, velikonoční zvyky, tradice, svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Velký pátek jako den rozjímání. Dodržujete během Velikonoc tradice?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.