Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Letošní ročník oblíbeného Bílého kamene se kvůli cvičení na Libavé přesouvá na červen

Tisíce lidí si každoročně nenechají ujít cykloturistickou akci Bílý kámen, která od roku 1994 otevírá zájemcům jinak uzavřený vojenský prostor Libavá. Tradiční termín 1. května se letos musí přesunout na 17. června. Důvodem je cvičení mezinárodních vojsk.

O přesunutí termínu se pořadatelé dozvěděli na začátku února. Na Libavé je od začátku dubna třetí cyklus výcviku ukrajinských vojáků. Zúčastní se ho asi 650 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil. "Ještě v lednu jsme měli ústní příslib, že květnový termín vyjde. Protože se však prodloužila délka mezinárodního cvičení, všechny květnové termíny byly pasé a museli jsme vzít zavděk červnovým termínem. Uvidíme, jak na to budou reagovat lidé," uvedl hlavní pořadatel akce Milan Heřman

Bílý kámen má téměř třicetiletou tradici, 1. květen byl již daný, termín se posunoval kromě ročníků zasažených pandemií koronaviru o několik dní jen výjimečně. "Zezačátku byly také jako náhradní termíny 8. nebo 9. květen, stalo se to za těch 20 až 30 let snad dvakrát, když bylo předem jasno, že o týden později bude výrazně lepší počasí. Pokud pominu letní Bílé kameny, které se odehrávaly na konci srpna, je to poprvé, kdy se akce uskuteční ve zcela neznámém termínu," uvedl pořadatel.

Květnový termín je podle něj pro akci výhodnější především kvůli zájmu cyklistů. "Velkou roli tam hraje natěšení cyklistů během jara, i proto ten letní Bílý kámen neměl již takovou účast," dodal Heřman.

Bílý kámen cyklistům na Libavé nabídne novou trasu a zpřístupněné památky

Novou trasu i několik zpřístupněných památek nabídne letošní ročník cykloturistické akce Bílý kámen, která příští sobotu tisícům účastníků otevře jinak uzavřený vojenský výcvikový prostor Libavá. Loni se Bílý kámen poprvé v téměř třicetileté...

Akce umožňuje návštěvníkům zavítat do jinak nepřístupných míst, kde během roku operuje armáda. Každoročně si tak mohou prohlédnout například skalisko Bílý kámen, zámeček Bores, odsvěcený libavský kostel nebo poutní kostel ve Staré Vodě.

Letní etapa v srpnu se jezdila v letech 2011 až 2014 kvůli vzrůstajícímu zájmu lidí nejen ze střední Moravy, ale i z celého Česka a sousedních států. Od roku 2015 se Libavá opět otevírala veřejnosti pouze 1. května. Dosud na akci zavítalo již přes sto tisíc lidí. Rekordní byl ročník 2014, kdy si Bílý kámen nenechalo ujít 6439 návštěvníků. Loni sem zamířilo 3455 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto bilykamen-libava.cz/Julie Londová

Štítky Bílý kámen, vojenský prostor, otevření, armáda, cykloturistika, Libavá, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní ročník oblíbeného Bílého kamene se kvůli cvičení na Libavé přesouvá na červen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.