Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Po stopách poutníků ke zdraví a relaxu v lázních. Klinika FN Olomouc vyhlásila motivační soutěž

Od Velikonočního pondělí se rozbíhá další ročník výzvy na podporu zdravého pohybu, kterou připravila Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc. Zatímco v předchozích ročnících měli účastníci za úkol vyrazit ke studánkám a poté na rozhledny, letos budou sbírat zážitky a kilometry na trasách k poutním místům. V soutěži mohou získat i víkendový pobyt v lázních.

Po stopách poutníků nazvali organizátoři další ročník soutěže, která má rozpohybovat veřejnost. Úkolem soutěžících je od Velikonoc do konce září navštívit co nejvíce poutních míst a fotografie ze svých cest sdílet ve facebookové skupině. Autoři fotografií budou zařazeni do slosování o atraktivní ceny, hlavní cenou je pak relaxační víkend v Lázních Slatinice.

„Je to již potřetí, co chceme soutěží motivovat veřejnost k pohybu. Oba předchozí ročníky měly velký úspěch. Ve skupině přidávalo fotky navštívených studánek bezmála dvě sta lidí. Pěší výlet vnímáme jako ideální start k aktivnímu přístupu k vlastnímu zdraví,“ vysvětluje na webu FN Olomouc přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Eliška Sovová.

FOTOGALERIE: Vláčkem za soby a klokany. Zoo Olomouc otevřela dvě nové části safari

Trasa safarivláčku v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce je od nové návštěvnické sezony výrazně delší. Atrakce oblíbená zejména u rodin s dětmi doznala rozšíření, lidé se budou moct svézt přes dvě nové zoogeografické zóny – Austrálii a Arktidu....

Loni se účastníci vydali na rozhledny při soutěži nazvané Vzhůru do oblak, rok předtím nesla akce titul Živá voda a zvala k výletům ke studánkám. Tentokrát během necelého půlroku mohou lidé zamířit na rozličná poutní místa nejen v regionu Olomouckého kraje. Fotografie, které účastníci pořídí, by měli podle podmínek sdílet ve facebookové skupině nazvané Po stopách poutníků, dále přidat informaci, o jaké poutní místo se jedná, a připsat hashtag #PoStopachPoutniku.

„Poutním místem se rozumí místo, které se díky určitému tradovanému zázraku stalo cílem poutí. Netrváme ale na tom, aby soutěžící navštěvovali třeba Santiago de Compostela, Lurdy nebo Fátimu, může jít také o menší sakrální objekt typu kapličky nebo božích muk. I k těmto stavbám mířily poutě. Důležitá je snaha, vůle k pohybu,“ podotýká profesorka Sovová s tím, že čím více poutních míst soutěžící navštíví, tím větší mají šanci na výhru. „A ty rozhodně nejsou k zahození. První cenou je víkendový pobyt v Lázních Slatinice, ale losovat budeme i celou řadu dalších dárků,“ vysvětluje lékařka s tím, že díky značnému zájmu účastníků poběží letos výzva v prodlouženém termínu až do konce září.

Poutní místa v okolí Olomouce
Mezi fotografiemi olomouckých účastníků jistě nebudou chybět záběry baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, která patří k nejvýznamnějším poutním chrámům na Moravě. Proslulý je i poutní kostel Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou. Kromě nich lze ale v blízkosti Olomouce navštívit i méně známá poutní místa regionálního charakteru, jako je například Svatá Voda u Cakova, kaplička v Olší u Majetína nebo nedávno vystavěná dřevěná kaple sv. Antonína Paduánského na Malém Kosíři u Slatinic.
Zdroj: Žurnál UPOL

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zdraví, výzva, soutěž, Po stopách poutníků, pohyb, turistika, výlet, Olomouc, FN Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po stopách poutníků ke zdraví a relaxu v lázních. Klinika FN Olomouc vyhlásila motivační soutěž  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.