Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přerovský pivovar Zubr zainvestuje do fotovoltaiky. Využití solární energie plánuje i Litovel a Holba

Přibližně pětinu energetických nároků pivovaru Zubr by měla pokrýt nová fotovoltaická elektrárna, kterou chce firma vybudovat na svých halách v Přerově. Investice by se měla pohybovat okolo 13 milionů, podobný krok plánují také další firmy ze skupiny Pivovary CZ – Holba a Litovel. Společnostem se podařilo v uplynulém roce zvýšit výstav i tržby.

Na střechách přerovského pivovaru bude v létě instalováno 1200 solárních panelů s celkovým výkonem 500 kWp, které ročně vyrobí 470 megawatthodin elektrické energie. "Fotovoltaická elektrárna pokryje zhruba 20 procent spotřeby pivovaru," uvedl výrobně technický ředitel společnosti Pivovary CZ Group Tomáš Pluháček, podle kterého pivovar už zahájil výběrové řízení na dodavatele solárních panelů. Fotovoltaické elektrárny by posléze měly být podle Pluháčka instalovány také v sesterských pivovarech v Litovli a Hanušovicích.

V litovelském pivovaru letos zavedou elektrické vysokozdvižné vozíky s lithiovými bateriemi místo dosud používaných vozíků se spalovacími motory. Lithiové baterie mají podle Pluháčka vysokou účinnost, extrémně nízké samovybíjení a jsou šetrné k životnímu prostředí. Vedení litovelského pivovaru odhadlo, že díky zavedení elektrických vozíků sníží náklady na jejich provoz a servis o polovinu.

Amazon odstartoval masivní nábor. Blíží se zahájení provozu obřího distribučního centra v Kojetíně

Internetový obchod Amazon hledá pro své nově budované distribuční centrum v Kojetíně na Přerovsku značné množství pracovníků. Skladiště obsluhované také robotickými systémy přejde do provozu od letošního června a v plném vytížení má nabídnout...

Pivovarnická skupina Pivovary CZ Group v roce 2022 zvýšila celkový výstav piva a nápojů meziročně o šest procent na 770 818 hektolitrů. Loňská produkce skupiny byla o tři procenta vyšší než v předcovidovém roce 2019. Tržby trojlístku pivovarů v roce 2022 vzrostly o 14 procent na 1,374 miliardy korun. Za nárůstem tržeb stojí zejména posílený export, částečná obnova na gastronomického trhu, prodej prémiového sortimentu a také dubnové zvýšení cen, kdy cena půllitru sudového piva z produkce trojice pivovarů vzrostla o korunu.

Pivovary CZ Group i loni zaznamenaly růst prodeje piva v plechovkách, meziročně se zvýšil o 16 procent. Prodej sudového piva byl vyšší o 22 procent. Pivovary v Přerově, Litovli a Hanušovicích loni prodaly i více tankového piva. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 byl vyšší o 25 procent, což podle vedení souvisí s rostoucí poptávkou zákazníků a větším počtem instalovaných tanků v hospodách a restauracích.

„Rok 2022 byl výzvou pro každý pivovar v Česku. Potýkali jsme se s ochlazením ekonomiky, dozvuky covidové pandemie a zejména nárůstem vstupních nákladů a cen energií. Přesto můžeme oznámit, že Pivovary CZ Group loňský rok zvládly velmi dobře a byl pro nás ekonomicky a výrobně úspěšný. Potvrzuje se, že tradiční český způsob vaření piva a důraz na ty nejkvalitnější suroviny přináší úspěch u zákazníků i v současné ekonomicky složitější době. Dokladem toho je i výrazný nárůst prodejů sudového a tankového piva,“ komentoval v tiskové zprávě Tomáš Konečný, obchodní ředitel společnosti. 

Společnost Pivovary CZ Group byla založena v prosinci 2020. Pivovary v Přerově, Litovli a Hanušovicích do ní poté vložily majetek, za který získaly odpovídající akciový podíl. Spojení má podle zástupců pivovarů zvýšit konkurenceschopnost všech tří sesterských značek, posílit jejich postavení na trhu a optimalizovat procesy především v oblasti distribuce piva a oběhu vratných obalů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pivovar Zubr

Štítky Pivovar, firma, výroba, pivo, Přerov, Zubr, fotovoltaika, investice, Holba, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovský pivovar Zubr zainvestuje do fotovoltaiky. Využití solární energie plánuje i Litovel a Holba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.