Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Skvělý úspěch v olomoucké zoo. Návštěvníci se mohou těšit na mláďata emu hnědých

V nově otevřené části safari, která je věnovaná Austrálii, se mohou návštěvníci těšit na čtyři mláďata emu hnědých. Zahrada chová druhého největšího ptáka světa od 80. let, ale mláďata se povedlo odchovat úplně poprvé.

„Samice snáší vajíčka začátkem prosince, což v našich klimatických podmínkách není úplně šťastné načasování. Letos nám přálo počasí a vejce jsme mohli odebrat včas,“ uvedla v tiskové zprávě ošetřovatelka Monika Davidová. Háček je totiž podle ní v tom, že samec na vejce zasedá až začátkem února a vejce mají do té doby spoustu příležitostí k přemrznutí nebo rozbití.

„Proto jsme se v letošním roce rozhodli k radikální změně přístupu k inkubaci. Od počátku ledna jsme část snesených vajec uskladňovali při teplotě cca 10 stupňů Celsia, při níž se pozastavuje vývoj zárodku,“ popsala Davidová. Potom, co samec zasedl na zbylá vejce, která v té době už byla stará či přemrzlá, provedli ošetřovatelé jejich výměnu. „Následující dva měsíce poctivě zahříval 11 podložených vajec,“ doplnila.

Z úkrytu jen na váhu: rodinka mravenečníků na Svatém Kopečku má nového člena

Potřebný klid má v úvodních týdnech života malý mravenečník čtyřprstý v zázemí zoologické zahrady Olomouc. Mládě zatím žije s matkou v zázemí zoo, později se přesune do expozice. Váhové přírůstky nového obyvatele Svatého Kopečku jsou podle chovatelů...

V případě emu hnědých opravdu pro samičku končí veškerá práce s potomstvem tím, že snese vajíčka. Jejich zahřívání obstarává otec. „Po celou dobu inkubace samec nepřijímá potravu. Ten náš se jeví jako velmi zodpovědný a klidný otec,“ řekla tisková mluvčí olomoucké zoo Iveta Grónská.

Emu hnědý je druhým největším ptákem na světě. Kromě toho, že je rychlým běžcem, dokáže emu také zdatně plavat. Je velmi otužilý, a proto ho mohou návštěvníci zoo vidět v průběhu celého roku. Čtyři nová mláďata mohou návštěvníci spatřit už v tomto týdnu v části safari, věnované Austrálii.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, Zoo Olomouc, Safari, Austrálie, emu hnědý, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělý úspěch v olomoucké zoo. Návštěvníci se mohou těšit na mláďata emu hnědých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.