Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Pro krev do kasáren. Mobilní odběrový tým z FN Olomouc oslovil mezi vojáky desítky prvodárců

Dvaadvacet litrů krve získalo Transfuzní oddělení FN Olomouc od vojáků z Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. Tentokrát byl v akci nový mobilní odběrový tým – dárci nepřijeli do olomoucké nemocnice, naopak zdravotníci s veškerým vybavením a materiálem putovali do vyškovských kasáren.

Třináctičlenný odběrový tým z Fakultní nemocnice Olomouc zamířil v úterý do Vyškova, kde si zřídil dočasné pracoviště. To muselo splňovat veškeré legislativní a kvalitativní parametry. „Tým oddělení musel převézt do Vojenské akademie veškeré potřebné vybavení od zdravotnického materiálu, přístrojového vybavení, přes odběrové váhy, přístroje na měření hemoglobinu až po IT techniku,“ popisuje Michaela Galčanová, vrchní sestra Transfuzního oddělení.

Náročná a pečlivá příprava se vyplatila, do odběrové místnosti zavítalo 53 vojáků a vojákyň, z nichž 41 šlo darovat nejcennější tekutinu vůbec poprvé. „Podmínky pro samotné darování krve po všech nutných zde absolvovaných procedurách, nakonec splnilo 48 z nich. Ti pak společně darovali 22 litrů krve,“ přiblížila vrchní sestra výsledek hromadného odběru.

Akce olomoucké transfuzky je výsledkem aktivního přístupu při adaptaci na snižující se počet zájemců o darování krve. Potřeba transfuzních přípravků je ale neustálá. „Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc se v posledních letech potýká s trvalým poklesem počtu dárců krve. Za tři roky ubylo zhruba pět set dárců,“ říká Alice Entrová, zástupkyně primářky Transfuzního oddělení FN Olomouc.

Díky značnému zájmu i podpoře brigádního generála Ladislava Rebilase z Velitelství výcviku – Vojenské akademie (VeV-VA) se podobné odběry budou plánovat i do budoucna.

VIDEO: Miniimplantátem proti zelenému zákalu. Oční klinika FN Olomouc zavedla operační novinku

Novinku při operační terapii zeleného zákalu využívají specialisté z oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Nový mikroinvazivní postup umožňuje rychlejší návrat pacienta do běžného života. Metoda spočívá ve využití osmimilimetrového implantátu,...

„Nikdy sám nevím, kdy takovou pomoc budu potřebovat. Je potřeba vycházet z podstaty, že to, co očekávám od jiných, bych měl sám naplňovat. Osobně se mi líbí koncept toho, že nemocnice na dárce nečeká, ale přijede za nimi,“ ocenil nápad Transfuzního oddělení FN Olomouc velitel VeV-VA Ladislav Rebilas. Mezi dárci byli příslušníci Velitelství výcviku – Vojenské akademie, především z Odboru profesní přípravy a posluchači poddůstojnického kurzu Praporčické školy. 

Autem se speciálním chladicím prostorem pak téměř padesát jednotek krve putovalo do Olomouce, kde už následující den mohla vzácná tekutina pomoci zdravotníkům při péči o pacienty.

„Děkujeme celému týmu Vojenské akademie za skvělou přípravu, komunikaci a celkovou pomoc. Poděkování patří samozřejmě i lékařům, kteří nám zapůjčili své prostory. Mobilní odběrový tým se už nyní těší na další spolupráci,“ zakončila na webu FN Olomouc vrchní sestra Galčanová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, dárcovství, darování krve, Vyškov, vojáci, FN Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, armáda, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro krev do kasáren. Mobilní odběrový tým z FN Olomouc oslovil mezi vojáky desítky prvodárců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.