Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTOGALERIE: Na Plumlově se děti bavily na historickém vojenském dni. Zámek bude národní památkou

Stovky dětí se dnes na zámku v Plumlově na Prostějovsku bavily na historickém vojenském dětském dni. Připravena byla řada soutěží, děti si zkoušely například střelbu z historických zbraní, kuší nebo luků, spojení pomocí polních telefonů, vysílaček, překážkovou dráhu nebo hledání min.

Kluby vojenské historie dnes v Plumlově nepředváděly jenom staré a historické zbraně, ale také například způsoby ošetřování, možnosti spojení pomocí polních telefonů, vysílačky nebo polní kuchyně. K vidění byly uniformy, vybavení, helmy, ale například i unikáty, jako třeba ruční zbraň pro výsadkáře s integrovaným tlumičem z druhé světové války. 

"Pracuji hodně pro děti a jsem rád, když mají radost. Na podobných akcích nejde jenom o ukázky zbraní, ale také o to, aby se děti zabavily a měly radost. Zájem je dnes docela slušný," svěřil se například Josef Dvořák přímo z Plumlova, který nabízel střelbu na terč z maket malých kanonů. 

Historická akce na Plumlově potrvá až do dnešních pěti hodin odpoledne. V červnu pak zámek nabídne koncerty, představení divadla Bolka Polívky, pohádkové prohlídky a na začátku prázdnin velmi oblíbenou akci Dobývání hradu Plumlova. 

VIDEO: Vědci s drony nasnímali plumlovský zámek. Vznikl unikátní 3D model

Speciální autonomní drony se vznesly u plumlovského zámku, kde probíhala část projektu Bezpečné snímání historických objektů bezpilotními helikoptérami. Ten zajistili odborníci z pražského ČVUT ve spolupráci s Národním památkovým ústavem. Díky...

Zámek v Plumlově se letos v létě stane národní kulturní památkou, o zapsání na prestižní seznam rozhodla loni na konci roku vláda.

"Máme z toho obrovskou radost, protože dosáhneme na lepší dotace. V současné době máme hotový projekt na opravu přední fasády a v dotacích pro národní kulturní památky se samozřejmě mluví o větších částkách. Například při rozpočtu sto milionů korun na opravu fasády bychom se mohli dostat až k 95 procentům dotací. To si umíme představit a město by to určitě zvládlo," popsala starostka Plumlova Gabriela Jančíková (KDU-ČSL).

V červnu město krom toho začne opravovat také vstupní portál do zámku, rozpočet je šest milionů korun a akce je rozdělená do tří let.

Historie plumlovského zámku sahá do 17. století. V letech 1680 až 1690 ho postavil Jan Adam z Lichtenštejna v místech, kde pravděpodobně od druhé poloviny 13. století stával hrad Plumlov. Lichtenštejnové chtěli původně vybudovat velkolepé čtyřkřídlé sídlo, ale nakonec se jim podařilo dokončit pouze první křídlo nad Podhradským rybníkem. Zámek v Plumlově každoročně navštíví přes dvacet tisíc lidí, nabízí několik prohlídkových okruhů a řadu akcí.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky Plumlov, klub, děti, historie, zámek, zbraň, okres Prostějov, druhá světová válka, dotace, Bolek Polívka, Josef Dvořák, Jan Adam, Lichtenštejnové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Na Plumlově se děti bavily na historickém vojenském dni. Zámek bude národní památkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.