Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přerov plánuje pohřebiště pro domácí zvířecí mazlíčky, místní záměr chválí

Příprava výstavby zpevněné stezky kolem přerovského hřbitova upozornila na téma pohřbívání domácích zvířecích mazlíčků. Město chce otázku řešit vybudováním takzvaného animálního pohřebiště, před zahájením dalších kroků zástupci města zjišťovali názory obyvatel. Ti vyslovili záměru značnou podporu.

Přes léto bude stavební firma zajišťovat u přerovského hřbitova obnovu stezky v ulici Hostýnská, pěšina ze štěrkodrti vznikne navzdory původním plánům přibližně metr od hřbitovní zídky. Místo se totiž postupem času stalo neoficiálním pohřebištěm uhynulých zvířecích mazlíčků. „Tyto hroby jsme se rozhodli zachovat a stavbu pozičně posunout. Jelikož se nejedná o první případ, začali jsme se zabývat myšlenkou oficiálního pohřebiště pro drobná zvířata,“ přiblížil vznik projektu Miloslav Dohnal (ODS), náměstek přerovského primátora.

Stavba D1 u Přerova pod drobnohledem Dětí Země. Námitky směřují proti kácení i předčasnému zahájení prací

Nezákonné kácení, předčasné zahájení stavby či nevyřešené majetkoprávní náležitosti. Ekologický spolek Děti Země tvrdí, že v úvodní fázi výstavby dálnice D1 u Přerova došlo k několika porušením předpisů a zákonů. Jejich námitky mají nyní posoudit...

 

Záměrem přerovského magistrátu je zřídit pohřebiště pro domácí zvířata do hmotnosti padesáti kilogramů. „Pro tento typ zařízení jsou legislativou přesně daná hygienická pravidla, která budou muset být s příslušnými orgány projednána a odsouhlasena pro konkrétní část pozemku. V současné době, díky názoru občanů, jsme záměr posunuli do ověřovací fáze, chystáme studii polohového a věcného záměru animálního pohřebiště a tento záměr bude projednán s příslušnými orgány pro potvrzení lokality,“ řekl Miloslav Dohnal.

Zástupci města ve spolupráci s přerovskými technickými službami vytipovali pro novou pietní lokalitu nevyužívanou část městského hřbitova případně pozemek u útulku pro zatoulaná zvířata. K záměru proběhl i rychlý průzkum na sociálních sítích. „Myšlenka zřízení pohřebiště je jedna věc a zájem občanů druhá. Proto jsme využili fenomén sociálních sítí ke zjištění zájmu a ověření názoru na lokalitu. Občany byla jednoznačně preferována část na městském hřbitově, převážně díky dostupnosti. Díky vyjádření občanů jsme si i nepřímo ověřili etickou otázku, zda občané budou akceptovat těsný kontakt občanského hřbitova s animálním pohřebištěm,“ doplnil náměstek s tím, že základním motivem je také omezení nekontrolovaného pohřbívaní zvířat napříč územím města.

Plán města vzbudil na Facebooku vesměs pozitivní ohlasy. „U hřbitova by to bylo lepší a konečně tento záměr někoho napadl, jsem velmi vděčná,“ napsala například jedna z komentujících Přerovanek.

Provoz zvířecího hřbitova by následně zajišťovaly Technické služby města Přerova. Nová část městského hřbitova by měla samostatný vchod, služba by fungovala formou pronájmu hrobového místa na dobu deseti let. Do projektu by se mohlo zapracovat také kolumbárium pro uložení uren, krematorium zvířat funguje v Olomouci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Miloslav Dohnal

Štítky Hřbitov, zvířata, zvířecí hřbitov, Přerov, domácí zvíře, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov plánuje pohřebiště pro domácí zvířecí mazlíčky, místní záměr chválí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.