Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Prostějov definitivně zavřel dveře za krajským odpadovým projektem. Bez pádných důvodů, zlobí se opozice

Prostějov definitivně opustil krajský projekt na společnou likvidaci komunálního odpadu. Městské zastupitelstvo schválilo převod akcií příslušné společnosti zpět na kraj. Město tvrdí, že existují výhodnější způsoby, jak likvidovat odpady. Kraj argumentuje tím, že společný projekt obcím zajišťuje kontrolu nad cenami.

Společnost FCC zastavila svůj plán vybudovat v Biskupicích odpadovou linku. Lidé si oddechli

Nadnárodní odpadová společnost FCC zastavila svůj plán vybudovat v Biskupicích na Prostějovsku linku na výrobu tuhých alternativních paliv. Jednoznačně se proti tomu postavili obyvatelé a místní samosprávy. Zařízení za čtvrt miliardy mělo stát...

Městské zastupitelstvo schválilo převod akcií Servisní společnost odpady Olomouckého kraje vlastněné hejtmanstvím, městy a obcemi. Prostějov v ní vlastní 44 210 akcií v hodnotě přes 663 tisíc korun. Pilířem krajského systému má být odpadové centrum v Olomouci zhruba za 450 milionů korun, které ročně roztřídí až 50 tun směsného komunálního odpadu. Část vytříděného odpadu bude sloužit jako alternativní palivo pro energetické zdroje nebo surovina pro další využití. 

Podle náměstka primátora Prostějova Jiřího Pospíšila (PéVéčko) je ale plánovaná dotřiďovací linka v Olomouci "absolutní ekonomický nesmysl", jelikož po případném zálohování plastových lahví výrazně klesne výtěžnost komunálního odpadu pro jeho další využití. I když firma FCC kvůli nesouhlasu obyvatel podle Pospíšila upustila od svého záměru vyrábět v Biskupicích u Prostějova z komunálního odpadu tuhé alternativní palivo pro teplárnu v Přerově, tak společnost PGP Terminal nadále plánuje postavit v Mostkovicích zařízení na plazmové zplyňování komunálního odpadu. V úvahu připadá i spalování odpadu z Prostějova v Brně, kde se má zvýšit kapacita spalovny. "Dotřiďovací linka v Olomouci nejvýhodnější varianta není," míní Pospíšil.

Plazmová odpadová linka je v rozporu s územním plánem. Změnu neuděláme proti vůli obyvatel, slíbily Mostkovice

Plány soukromého investora vybudovat v Mostkovicích na Prostějovsku zařízení na plazmové zplyňování odpadů za jednu a půl miliardy, dostaly trhlinu. Vedení obce oznámilo, že stavba takového zařízení je v rozporu s územním plánem. Ten změníme...

Ostrá kritika
Připravované krok Prostějova v minulosti ostře kritizoval hejtman Josef Suchánek (PirSTAN): "Je to pro mě nepochopitelné rozhodnutí. Nejsem si jistý, v zájmu koho se to událo. Jsem si ale naprosto jistý, že v budoucím zájmu občanů Prostějova a okolních obcí to není a nebude. Jsem si jistý, že krajský projekt jde správným směrem. Zcela transparentně a hlavně ve prospěch občanů zapojených měst a obcí. S nulovými benefity pro soukromé nadnárodní firmy, zájmové skupiny nebo politiky. Tyto faktory zřejmě nebyly v Prostějově rozhodující."

Opozice na jednání zastupitelstva neúspěšně navrhla, aby zastupitelé změnili své dřívější rozhodnutí o vystoupení Prostějova ze servisní společnosti. Zastupitel Aleš Matyášek (Na rovinu!) upozornil, že Prostějov nemá v záloze spolehlivou variantu, jak bude po roce 2030 řešit své odpadové hospodářství. V té době začne v České republice platit zákaz skládek. Krajský projekt je podle Matyáška pro Prostějově výhodný. "Město ho ale bez pádných důvodů opouští," řekl.

Minulý týden na valné hromadě Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje zájem o pokračování tohoto projektu deklarovala větší města v čele s Olomoucí, Přerovem, Hranicemi či Uničovem. Celkem tak bude projekt poskytovat službu téměř pro 300 tisíc obyvatel. Na valných hromadách spolku Odpady Olomouckého kraje a jeho servisní společnosti se města a obce zavázaly k prvnímu příspěvku ve výši 150 korun na občana, celkově tedy letos nashromáždí zhruba 44 milionů korun. Díky tomu budou moci být zahájeny přípravné práce na výstavbě dotřiďovací linky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto fcc-group.eu

Štítky Prostějov, projekt, odpad, komunální odpad, Olomouc, Olomoucký kraj, Jiří Pospíšil, Josef Suchánek, Přerov, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov definitivně zavřel dveře za krajským odpadovým projektem. Bez pádných důvodů, zlobí se opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.