Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Veterináři loni v Olomouckém kraji podali dva podněty na týrání zvířat. Zjistili chyby ve čtvrtině chovů

Veterinární inspektoři loni v Olomouckém kraji zjistili nedostatky zhruba ve čtvrtině kontrolovaných chovů hospodářských a zájmových zvířat. Ve dvou zvlášť závažných případech podali podnět pro podezření z trestného činu týrání zvířat a rozdali přes stovku pokut.

Státní veterinární správa za prohřešky, které se týkaly i nevhodných životních podmínek pro zvířata, podala také 27 podnětů a odborných vyjádření a zaslala sedm návrhů na zvláštní opatření obcím s rozšířenou působností. "Ve dvou zvlášť závažných případech jsme podali podnět policii pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat," řekl ředitel krajské veterinární správy Aleš Zatloukal.

V chovech hospodářských zvířat inspektoři SVS loni v Olomouckém kraji provedli 152 kontrol, ve 27 případech zjistili porušení předpisů pro chov zvířat. Mezi nejčastější prohřešky patřila chybějící evidence hospodářství, neoznačování zvířat či neohlášení změn ve stavu chovaných zvířat. "Následovala porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Jednalo se o nevhodné podmínky ustájení, absenci přístřešků proti nepříznivým klimatickým podmínkám či přítomnost zraňujících předmětů v prostorách výběhů," uvedl Zatloukal. V některých chovech inspektoři zjistili nedostatečnou výživu hospodářských zvířat a péči o ně.

Na chovy zájmových zvířat bylo v roce 2022 v kraji zaměřeno 192 kontrol, z nichž 67 odhalilo porušení pravidel. Z celkového počtu kontrol bylo 138 neplánových, kdy inspektoři do terénu vyrazili na základě podnětu občanů či sdružení. "Nejčastější porušení se týkala zejména zajištění vakcinace psů proti vzteklině, absence čipů, nevhodných podmínek chovu a zanedbání péče o zvířata," podotkl Zatloukal. Počty podnětů od obyvatel se podle něj každoročně zvyšují. "Často se ale jedná o podněty neopodstatněné, které souvisí s občanskoprávními spory sousedů," řekl Zatloukal.

Žena ze Šternberka utýrala psa hladem a žízní. Zvíře pošlo v přístavku za domem

Policie obvinila devětačtyřicetiletou ženu ze Šternberka za utýrání psa. Zvíře nechala v přístavku na zahradě rodinného domu, nedávala mu vodu ani potravu až kříženec větších psích plemen pošel na dehydrataci, vyhladovění a selháním vnitřních...

Upozornil, že SVS má v případě týraných zvířat jen omezené možnosti. O jejich případném odebrání chovateli musí ve správním řízení rozhodnout obce s rozšířenou působností, které ale k těmto případům ne vždy přistupují s náležitou vážností. Za bezproblémovou naopak označil spolupráci s radnicí v Uničově. Loni na podzim se díky tomu podařilo zachránit dva týrané psy. "Při kontrole jsme zjistili, že chovatel omezoval psům výživu i napájení, bezdůvodně omezoval jejich pohyb a choval je v naprosto nevhodných podmínkách," uvedl Zatloukal.

Na místo dorazili zástupci radnice a městský úřad poté rozhodl o odebrání psů chovateli. Poté byli psi převezeni k veterinárnímu ošetření a umístěni do záchytných kotců městské policie. "Správní orgán zahájil správní řízení a chovateli byla uložena pokuta 100 tisíc korun, propadnutí psů a zákaz chovu zvířat na pět let," řekl Zatloukal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky chov, kontrola, 2022, týrání zvířat, Olomoucký kraj, pes, Státní veterinární správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři loni v Olomouckém kraji podali dva podněty na týrání zvířat. Zjistili chyby ve čtvrtině chovů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.