Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Olomoucká zoo se může pochlubit dalším mládětem lemura. Víc než deset let zde funguje chovná stanice

Na nové mládě lemura kata se mohou například po oba dva nadcházející volné dny podívat návštěvníci olomoucké zoo. Lemuři jsou k vidění hned u vstupu do zahrady, mládě se zatím drží matky a pije mléko. V roce 2012 zoo otevřelo chovné centrum.

Olomoucká zoo nově chová severoamerickou šelmu. Jako jediná v republice

Zoo Olomouc jako jediná v republice začala chovat kojota prériového. Olomoucká zoo v minulosti už tuto severoamerickou šelmu chovala, nyní se tak k chovu této psovité šelmy vrací. Kojoty mohou návštěvníci nalézt ve výběhu medvědů baribalů.

Nové potomky mají v olomoucké zoo již lemur běločelý, vari černobílý a nyní i lemur kata. Jsou k vidění hned u vstupu do zoo a od minulého pátku je jich o jednoho více. Nyní se malý lemur ukázal i na veřejnosti. "Mládě se po porodu drží matčina břicha, pije mléko, dokonce se s ní už bylo představit návštěvníkům na komentovaném krmení. Vše nasvědčuje dobrému poporodnímu průběhu," uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chovala lemury kata na začátku devadesátých let, v roce 2012 pak otevřela chovné centrum. "Od té doby se zde lemuři pravidelně rozmnožují a k dnešnímu dni se zde narodilo celkem 39 mláďat," podotkla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde je významným zahradníkem, neboť roznáší semena rostlin, a tím přispívá k obnově flory na ostrově. Kvůli kácení deštných pralesů jim však mizí domov před očima, a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě.

Noční putující duch
Staří Římané nazývali duchy zemřelých lemuros. Na to si vzpomněli první Francouzi při objevování Madagaskaru, když uslyšeli naříkavé plačtivé hlasy, připomínající lidský nářek, a tak dali jejich původcům právě toto jméno. Slovo lemur tedy znamená noční putující duch, byť je oproti jiným lemurům aktivní ve dne. Žije v početných skupinách až o 30 členech, kterým velí dominantní samice. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích a dorozumívá se ním s ostatními jedinci při pohybu ve vysoké trávě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky lemur kata, mládě, zoo, chovná stanice, zahrada, Madagaskar, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo se může pochlubit dalším mládětem lemura. Víc než deset let zde funguje chovná stanice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.