Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Byty, kulturní prostory i náplavka. Budoucí architekti ukázali možnosti chátrajícího areálu v Litovli

Studenti architektury z VUT Brno a ČVUT Praha se ve svých absolventských a ročníkových projektech věnovali navrhování možné budoucí podoby areálu takzvané VéDePky v centru Litovle. Oblast, ve které sídlil jeden z historických pivovarů, v posledních letech chátrá. Vzniknout zde mají bytové domy, záměr však neřeší využití rozsáhlých pivovarských sklepů. Nový pohled na problematiku přinesli právě budoucí architekti.

Již řadu let jsou prostory jednoho z historických litovelských pivovarů opuštěné. Plocha před budovami slouží jako neoficiální parkoviště, v pivovarských sklepích je uskladněný různý materiál například pro technické služby. Město areál v ulici Boženy Němcové přezdívaný VéDePka pořídilo s cílem vybudovat zde bydlení pro starší občany. Firma již připravila studii, která navrhuje vybudování domů s celkem šestadvaceti byty. Opoziční zastupitel Aleš Hubáček (Naše Litovelsko) ale před časem upozornil na nevyužitý potenciál rozlehlých pivovarských sklepů. Po debatě s místní studentkou architektury Silvii Drešrovou se nakonec do práce na navrhování možných řešení pustili i její spolužáci z ateliéru na Vysokém učení technickém v Brně. Ke snaze o hledání vhodné využití místa se připojila i litovelská architektka Adéla Chmelová z ČVUT Praha a také studenti z této instituce připravili své návrhy. Výstupy prezentovali studenti na obhajobách ve škole a poté také na výstavě nazvané VéDePka" kultuře, Litovli zelená!

„Výsledky úsilí studentů jsou úplně úžasné. Vše zpracovali nadstandardně, Silvie Drešrová i celý ateliér získal i ocenění. Těší mě, že velmi kladně hodnotili práce i odborníci z praxe,“ s nadšením komentoval zastupitel Hubáček, který se účastnil studentských prezentací v Brně i v Praze. „V globále vyučující a hodnotitelé studenty chválili, že se pustili do tak náročné akce. Samozřejmě jim řekli i určité připomínky, co by mohli ještě zlepšit. Nejdůležitější myšlenkou bylo uzavření oblasti pro auta a proměnou lokality dokončit pěší okruh v centru města. Sklepy by se podle odborníků měly otevřít veřejnosti, protože mají obrovskou, nejen historickou, hodnotu,“ míní Aleš Hubáček.

 

Expozice studentských projektů v Litovli se účastnil také starosta města Viktor Kohout (SNK) a řada členů zastupitelstva. „Nápady studentů jsou krásné a líbivé. Já jsem větší praktik a jsem pod větším vlivem toho, za jakým účelem město tento areál před časem koupilo. To znamená sociální bydlení pro starší občany a parkování pro centrum města,“ zmínil Kohout dva základní cíle, které měl areál podle předchozích představ naplňovat.

Studentské návrhy proto zahrnovaly komunitní centrum nezávislé kultury, místo řemesel či neformálního vzdělání, pivovarskou restauraci, multifunkční sál nebo muzeum pivovarnictví.

„Původně jsem měl pocit, že nám studenti pomohou s doporučením, jak naložit se sklepy, které projekt bytových domů neřešil. Ale oni ve svých projektech zpracovali celý areál, včetně nadzemních prostor. Nejvíc mě nadchnul nápad proměny i uličního prostoru do podoby klidové pěší zóny, kde by se otevřel a upravil prostor kolem Moravy a hradby by se mohly využít jako vyhlídka pro turismus. Vznikl by tam i malý parčík. To je velmi pěkný návrh, ale to bychom museli úplně upustit od záchytného parkoviště a pomalu i od bytů. Protože v dnešní době je k bytovým jednotkám potřeba hned při výstavbě vybudovat i parkovací stání,“ upozornil starosta. Ten zároveň zmiňuje i možné překážky, které by jak přeměně nábřeží v rekreační a turistickou zónu, tak i přestavbě areálu v kulturní centrum, mohly bránit. „Klidovou zónu omezují garáže, které patří soukromým vlastníkům a ti nám je nepřevedou, proběhla už dvě jednání a nejde s nimi hnout. Nové kulturní zařízení je hezké, ale další věc jsou provozní náklady a otázka, kdo se o objekt i program bude starat, navíc když už město má celkem tři sály, klubovny, výstavní sály a podobně. To jsou právě ty praktické otazníky, které bychom museli řešit,“ přemítá Viktor Kohout.

Kontroverzní odpočívka D35 Mohelnicko na kraji schválení nedostala. Dokumentace se musí přepracovat

Ředitelství silnic a dálnic plánuje jako součást řešení nedostatku odstavných ploch u dálnic vybudovat rozlehlou odpočívku na D35, a to buď u Litovle nebo u Loštic. Pro obě varianty si nechala zpracovat dokumentaci pro posouzení vlivu na životní...

Město má u projekční firmy rozpracovanou dokumentaci pro výstavbu bytových domů, zda postoupí do dalších fází příprav není ale jasné. „Populace stárne, někteří starší obyvatelé by chtěli malometrážní byty. Dalším aspektem je ale finanční situace, kdy úvěrové sazby značně porostly. Uběhlo pět šest let od pořízení areálu a rozběhla se i bytová výstavba v Litovli a okolí. V září si uděláme pracovní setkání zastupitelů a tam bych chtěl probrat, jakým směrem se vydat. Abychom už případně nedávali další peníze do rozjetého projektu a pak najednou řekli, že už ho nechceme. To také stojí peníze. Studenti otevřeli další dimenzi možností celkového využití areálu,“ poznamenal starosta.

Podle Aleše Hubáčka zapojení studentů splnilo hlavní cíl a poskytlo inspiraci, jakou cestou by se mělo město vydat při proměně chátrajícího areálu. „Ideální by bylo udělat architektonickou soutěž. Doufám, že záměr bytového domu, který je na toto místo připravován, se nějakým způsobem přehodnotí,“ uzavřel litovelský zastupitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Fakulta architektury VUT / Faculty of Architecture BUT

Štítky Investice, rekonstrukce, sklepy, pivovarské sklepy, architektura, výstava, Litovel, stavba, bytový dům, bydlení, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silvie Drešrová

Podstatné je také říct, že jsme zde, my studenti, taktéž navrhli bydlení-můj návrh počítá s 33 malometrážními byty pro 2 osoby a 4 byty pro 4 osoby.. takže opravdu jde zachránit sklepy i navrhnout kvalitní bydlení. S majiteli garáží je třeba se domluvit, jinak naše město opravdu vzkvétat nebude.

Středa, 5. července 2023, 20:24Odpovědět

Byty, kulturní prostory i náplavka. Budoucí architekti ukázali možnosti chátrajícího areálu v Litovli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.