Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V Olomouckém kraji do odvolání platí zákaz ohňů i pyrotechniky. Nařízení má chránit vyprahlou krajinu

Vysoké teploty a suché počasí znamená zvýšené riziko vzniku požárů. Na základě doporučení hasičů vyhlásil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek opatření, která mají na území regionu snížit hrozby spojené zejména s hořením vyprahlých porostů. Zákazy platí od středy až do odvolání, není tak dovoleno například rozdělávání otevřeného ohně či používání pyrotechniky.

Na základě doporučení ředitele HZS Olomouckého kraje Karla Koláříka vyhlásil ve středu 12. července hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN) stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů. „Důvodem jsou vysoké teploty, suché počasí a také výhled na další dny, kdy má přijít další vlna tropických veder. Současně se zvýšil od začátku července počet výjezdů hasičů v Olomouckém kraji k požárům v přírodním prostředí. Za toto období jsme v souvislosti se suchem řešili již 12 událostí. Loni jsme přitom hasili v tomto období na polích, v lesích či na loukách pouze dvakrát,“ přiblížila aktuální vytíženost hasičů mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. S lesními požáry se často pojí nejen nebývale náročné zásahy v nepřístupném terénu, ale také vysoká hmotná škoda a negativní dopady na životní prostředí.

Extrémní zásah u Hřenska pohledem velitele: šedesát telefonátů denně a slaňování v šíleném terénu

Do mimořádně náročné akce se mezi stovky hasičů zasahujících u lesního požáru v Českém Švýcarsku zapojily také jednotky z Olomouckého kraje. Speciálnímu hasebnímu odřadu velel Michal Hrubý, vedoucí oddělení IZS a služeb z prostějovské stanice. Po...

Lidé tak musí dodržovat pravidla, která se týkají zejména míst jako jsou lesy, parky, zahrady, louky či zemědělské pozemky. Není možné pálit klestí, udržovat otevřený oheň či pouštět lampiony se svíčkami nebo využívat obsah přírodních a umělých vodních ploch, které slouží jako zdroj požární vody. Speciální opatření by měli dodržovat v průběhu žní také zemědělci, podrobné pokyny jsou k dispozici na webových stránkách hasičského sboru.

Na celém území Olomouckého kraje, zejména pak v lesích, parcích, zahradách, na loukách, ve skladech sena a slámy a na zemědělských pozemcích, je až do odvolání proto zakázáno
a) rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně (např. spalování hořlavých látek),
b) pálení klestu a zbytků po těžbě na lesních pozemcích,
c) používání pyrotechnických výrobků,
d) používání létajících přání, lampionů se světlem z otevřeného ohně a pochodní,
e) odhazování hořících nebo doutnajících předmětů,
f) jízda parní lokomotivou, pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru,
g) spotřebovávání vody z umělých a přírodních nádrží určených jako zdroje požární vody k jiným účelům než k hašení požárů.
Zdroj: HZS Olomouckého kraje


Omezení týkající se rozdělávání či udržování ohně v lesních oblastech je obecně platné i mimo aktuální nařízení, a to podle zákona o lesích. „Chtěli bychom upozornit, že při porušení nařízení hrozí sankce. Při nedovoleném rozdělání ohně v lese či v jeho blízkém okolí mohou fyzické osoby dostat pokutu až do výše 15 tisíc korun. Pokud by navíc porušením některého z výše uvedených zákazů vznikl požár, může se pokuta vyšplhat až do výše 25 tisíc korun. Vznikne-li pak vlivem požáru větší škoda nebo by případně byly ohroženy další osoby, může být jednání vyhodnoceno jako trestný čin,“ dodává mluvčí Balážová.

U Mírova hasiči likvidují lesní požár. V akci je i vrtulník s bambivakem

Ve druhém stupni požárního poplachu zasahují ve čtvrtek v podvečer hasiči u lesního požáru nedaleko Mírova, situaci komplikuje náročný terén. V boji s plameny pomáhá také vrtulník s bambivakem.

V době veder a nízké vlhkosti půdy a rostlin je možnost rozhoření požáru mnohonásobně vyšší. Hasiči i zástupci vedení kraje apelují na dodržování bezpečnostních pravidel. „Tímto krokem chceme předcházet zvýšenému riziku vzniku požárů. Žádám proto všechny obyvatele Olomouckého kraje, aby dodržovali uvedená pravidla a minimalizovali tak možné nebezpečí. Buďte, prosím, k přírodě kolem nás i k sobě navzájem ohleduplní,“ nabádá hejtman Josef Suchánek.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Požár, oheň, lesní požár, hasiči, nařízení, Olomoucký kraj, zvýšené riziko, riziko požárů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji do odvolání platí zákaz ohňů i pyrotechniky. Nařízení má chránit vyprahlou krajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.