Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

VIDEO: Mickey a Ozzy změnili kariéru. Asistenční retrívři nastoupili k policii, umí hledat výbušniny i drogy

Nezvyklou cestou získali dvě posily policisté v Olomouckém kraji. Jedná se o psí specialisty na pachové práce, kteří původně měli plnit roli asistenčních psů pro handicapované. Elán dvou pejsků plemene flat coated retrívr byl ale pro tento úkol až příliš vysoký a Mickey s Ozzym nakonec překvapivě zamířili do služeb policie.

Hladkosrstí retrívři Disney Mickey Mouse Anajsela a Dark Ozzy Richenza Star měli pod hlavičkou organizace Pes pro tebe pomáhat lidem s dlouhodobými zdravotními problémy. Spolek se věnuje výcviku psích asistentů už takřka dvacet let. V roce 2015 se specialisté rozhodli pustit se do výzvy v podobě přípravy psů schopných pomáhat diabetikům také tím, že svým citlivým čichem detekují změnu jejich pachu v souvislosti se změnou hladiny cukru v organismu. „Právě v tomto období se naše cesta poprvé protnula s policejními specialisty na pachové práce. S jejich pomocí se nám podařilo nastavit metodiku výcviku detekčních psů a spolupráce trvá dodnes,“ vysvětlila pro web Policie ČR Michaela Chytilová, fundraiserka organizace Pes pro tebe.

Trénink psích asistentů trvá až dva roky, a i přes pečlivý výběr štěňat se ukázalo, že dva pejsci se svým temperamentem hodí spíše na jiné úkoly. Tým Pes pro tebe se tak obrátil s nabídkou na Policii České republiky. 1. září 2022 nastoupil do policejního výcviku pejsek Mickey. „Černý flat coated retrívr Disney Mickey Mouse Anajsela je pes s obrovským pracovním potenciálem a nasazením, který by však u člověka s handicapem uplatňoval jen velmi těžko. To, co může být pro jeden pracovní směr nepřípustné, však může perfektně sedět pro jiné uplatnění, a tak se Mickey postupně propracoval až na policejního psího specialistu na vyhledávání výbušnin,“ říká policejní kynolog Jan Václavek.

Svou energii a mimořádné smyslové vnímání prokázal Mickey bleskovým zvládnutím náročného výcviku a od sklonku loňského roku už je zařazen do výkonu služby. Podle krajské policejní preventistky Jiřiny Vybíhalové může dle potřeby pomoct při zásazích napříč Olomouckým krajem.

Policisté se psy prohledávali areál olomoucké mlékárny. E-mailem přišla výhružka o bombě

Rozruch v průmyslové oblasti na okraji Olomouce způsobil v pondělí odpoledne příjezd několika desítek policistů. Ti společně s hasiči reagovali na oznámení o nástražném výbušném systému v mlékárenském podniku Olma. Při pyrotechnické prohlídce se...

„Mickey je šílenec,“ komentoval temperament svého čtyřnohého parťáka psovod Jan Václavek, který se výcviku policejních psích specialistů věnuje už třiadvacet let. „Mickey je velmi přátelský, zbožňuje lidi a má neskutečný apetit. Za kus žvance je schopen udělat kotrmelec. I přesto, že stihne opravdu kdeco, je schopen v okamžiku nálezu výbušniny přepnout do klidového režimu a nález takzvaným „zamrznutím“ označit. Mickey k nám nastoupil jako správný školák 1. září loňského roku a už na konci listopadu úspěšně složil zkoušky psa na vyhledávání výbušnin. Výcvik dokázal zvládnout v podstatě za polovinu obvyklého času,“ vylíčil odborník na přípravu psích specialistů.

Na detašovaném pracovišti skupiny speciálních kynologických činností v Šumperku se cvičí také druhý hladkosrstý retrívr – Ozzy. Dvouletý pejsek se specializuje na vyhledávání drog. Povahou se podle nadpraporčíka Václavka liší od psího kolegy Mickeyho. „Ozzy je klidný, vyrovnaný, pečlivý. Pracuje s rozvahou, dá si načas, je poctivý a má smysl pro detail,“ přibližuje ostřílený psovod svého nového svěřence s tím, že práce s hladkosrstými retrívry je opravdovou výzvou a impulsem pro nový styl práce i po mnoha letech praxe.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie České republiky

Štítky Policie, cvičení, výcvik, pes, služební pes, kynolog, psovod, psí specialista, retrívr, Policie ČR, Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Mickey a Ozzy změnili kariéru. Asistenční retrívři nastoupili k policii, umí hledat výbušniny i drogy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.