Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Před sto lety vyšel pozoruhodný průvodce Prostějovem. Iniciátorem byl zastupitel a farář Karel Dostál Lutinov

Před sto lety vyšel pozoruhodný průvodce Prostějovem. Vydal jej cizinecký odbor města Prostějova, iniciátorem publikace byl předseda tohoto odboru, radní, zastupitel města, básník, spisovatel a prostějovský farář Karel Dostál Lutinov.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Řekne- li se průvodce, vybavíme si většinou člověka, který nás provází po nějakém hradě či zámku. Průvodcem ale mohou být různé topografické a místopisné knihy. V dnešní době máme také nejrůznější zvukové, digitální či mobilní průvodce. Přesto ale svoji roli stále plní klasičtí knižní průvodci. Mají svoje kouzlo zpracováním i grafikou a můžeme se k nim vracet i po desetiletích. Plní také roli historického dokumentu a podávají cenné informace o době svého vzniku.

Jeden takový pozoruhodný průvodce vyšel před sto lety v prostějovské tiskárně Václava Horáka. Má název Prostějov 1923 a podtitul Průvodce městem a okolím. Šestnáct vyobrazení. Vydal jej Cizinecký odbor města Prostějova. Iniciátorem vzniku publikace byl předseda Cizineckého odboru, radní, zastupitel města, básník, spisovatel a prostějovský farář Karel Dostál Lutinov.

Cizinecký odbor byl zřízen při radě města právě z podnětu Karla Dostála Lutinova a měl pečovat o rozvoj turistického ruchu a propagaci města společně s místním odborem pražských vzorkových veletrhů.

Karel Dostál Lutinov v úvodě ke knize napsal: "Publikace nechce býti důkladnou vědeckou monografií o našem městě ani úplným adresářem, ten teprve bude následovati; chce býti pouze průvodcem pro cizince a povzbuzením pro domácí, aby si staroslavného města Prostějova více všímali, staré jeho krásy a tradice zachovávali a o další zvelebení města každým směrem pečovali. Tím prospějí celé své vlasti, neboť i zde platí přísloví: Když se růže sama zdobí, zdobí celou zahradu."

Na publikaci se podílel kolektiv zdejších vlastivědných pracovníků, pedagogů a výtvarníků za finanční podpory místních živnostníků a obchodníků, jejichž inzerce je v knize zastoupena. Kniha má celkem 144 stran, z toho vlastní text obsahuje 77 stran.

Co může cizinec v Prostějově zajímavého viděti? Tuto otázku si položil ve svém příspěvku Jaroslav Mathon. Na prvním místě uvádí budovou muzea (staré radnice) z první poloviny 16. století s raně renesančním portálem z roku 1538. Pokračuje popisem exteriéru a interiéru kostela Povýšení sv. Kříže, ve kterém se propojuje gotika s renesancí i barokem. Z dalších památkových objektů připomíná bývalý panský zámek přestavěný za Vratislava II. Nádherného, který patří mezi nejkrásnější umělecké moravské památky v druhé polovině 16. století, bývalý dolní mázhaus s gotickými klenbami v domě Vídeňské bankovní jednoty (dům U Rocha, náměstí T. G. Masaryka 11), Sebastiniho nástropní fresky v klášterním kostele (sv. Jana Nepomuckého) Milosrdných bratří. Z moderních objektů se jedná o městský hřbitov, Národní dům a novou radnici.

Historií města Prostějova nás provází Josef Simon. Najdeme zde pohledy do historie města od 13. století do konce 1. světové války. Poznáváme Prostějov kravařský, pernštejnský i lichtenštejnský, město jako významné centrum Jednoty bratrské, knihtisku, ale i město poznamenané důsledky válek (třicetileté, pruských, napoleonských). Následuje Prostějov s bohatým spolkovým životem, s rozvojem živností a továren, vítězstvím české samosprávy a působením starostů Karla Vojáčka, Ondřeje Přikryla a současného starosty Stanislava Manharda. Připomenuty jsou i významné prostějovské osobnosti, například lékař Jan Černý, stavitel Matěj Rejsek a biskup a diplomat Jan Filipec.

V závěru publikace se dozvídáme i demografické informace (ve městě k 31. 12. 1922 žilo 32 380 obyvatel) a zajímavou informaci o starobylém domě Pod Žudrem (Mlýnská ulice 4), jehož podloubí je z kamene a výčepní právo bylo domu uděleno v roce 1499.

Průkopnická stavitelská rodina otce a syna Kühnových zanechala v Prostějově řadu stop

Jediným pozůstatkem bývalého prostějovského hřbitova u sv. Petra je zajímavá novogotická stavba ve tvaru kapličky, které se také říká kaplička. Jedná se však o hrobku prostějovské stavitelské rodiny Kühnových. Nechal ji postavit v roce 1886 c. k....

Publikace obsahuje další příspěvky: Turistické zajímavosti Prostějova a okolí (Jan Sedláček), Humanitní ústavy a zdravotně sociální péče (Jaroslav Mathon), Prostějovský průmysl, Kulturní život v Prostějově (Julius Jeřábek), Školství v Prostějově (Emanuel Jelínek), Prostějovští spisovatelé a umělci (Štěpán Kožušníček). Součástí je stručné cizojazyčné resumé (francouzština, němčina, srbochorvatština, polština, italština, angličtina), přehledy úřadů města, bank, složení odborů magistrátu a zastupitelstva.

Knihu uzavírají ukázky z básní Ondřeje Přikryla (Animas fidelium ze sbírky Zápise krála Ječminka) a Karla Dostála Lutinova (Sód ze sbírky Ryme a špryme). Doprovázejí ji perokresby prostějovských výtvarníků Oldřicha Lasáka, Karla Augusty, Hilara Václavka, Antonína Kameníka, Richarda Kaňáka a dobové fotografie některých objektů včetně plánu města.

Tento průvodce byl prvním tištěným průvodcem Prostějova. Byl poplatný době vzniku svým zpracováním, stylem, jazykem i úrovní poznatků. Byl ale psán a zhotoven s láskou a nadšením a v řadě Prostanensií zaujímá dodnes důstojné místo.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Hany Bartkové

Štítky Prostějov, průvodce, kniha, dům, Ondřej Přikryl, Jaroslav Mathon, první světová válka, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Nepomucký, Jan Filipec, Josef Simon, Jan Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před sto lety vyšel pozoruhodný průvodce Prostějovem. Iniciátorem byl zastupitel a farář Karel Dostál Lutinov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.