Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Průkopnická stavitelská rodina otce a syna Kühnových zanechala v Prostějově řadu stop

Jediným pozůstatkem bývalého prostějovského hřbitova u sv. Petra je zajímavá novogotická stavba ve tvaru kapličky, které se také říká kaplička. Jedná se však o hrobku prostějovské stavitelské rodiny Kühnových. Nechal ji postavit v roce 1886 c. k. stavební inženýr Vincenc Kühn pro svého otce Jana Kühna.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Jan (Johann) Kühn (1787– 1873) byl zdejším rodákem a zednickým mistrem. Zemřel 11. června 1873 v Prostějově ve věku 86 let. 13. června 1873 byl pohřben na hřbitově u sv. Petra. Jeho syn Ing. Vincenc Kühn (1821–1886) se významně zapsal do stavebního rozvoje Prostějova ve druhé polovině 19. století. Jeho rodiče byli Jan Kühn a Marianna rozená Vyvážilová.

Obecní výbor Prostějova 1. února 1872 rozhodl odstranit hradby a valy v jižní a v jihozápadní části města, od Brněnské po Olomouckou bránu. Vincenc Kühn byl v roce 1873 autorem prvního regulačního plánu města na zástavbu území na západní, jižní a východní části vnitřního města.

Podle jeho projektu vznikla okružní třída (nynější ulice Komenského a Palackého) s paralelně vedoucím zděným kanálem. Na pozemcích naplánoval stavební parcely, které byly prodány stavebnímu konsorciu s tím, že po celé dílce postaví budovy. Byly zde také postaveny školy, například v Komenského ulici byla podle Kühnova plánu v roce postavena německá reálka. Další budovy: dívčí měšťanská škola v Komenského ulici, chlapecká česká národní škola v Palackého ulici, obecná a německá měšťanská škol na Rudolfově náměstí, od roku 1894 česká reálka, dále obchodní akademie v Palackého ulici.

Oskar Vojáček, vlastenec, Sokol a pozoruhodná osobnost starého Prostějova, žil ve stínu svého bratra

Oskar Vojáček z Prostějova je mladším bratrem mnohem známějšího Karla Vojáčka, národního a spolkového činitele, lékárníka, starostu města v letech 1892 až 1898, mecenáše, lidumila a podporovatele spolků. Oskar byl ve stínu Karla, ale i on byl...

Kühnův plán ale řešil jen dílčí území a do živelně rostoucí předměstské zástavby nezasahoval. Vedení prostějovské radnice také připustilo, aby vznikaly dlouhé hlavní ulice bez možností k nim budovat ulice příčné. Toto způsobovalo později problémy v dopravě a při výstavbě inženýrských sítí. Uvedené nedostatky se snažil řešit celkový polohopisný a regulační plán města z roku 1902, jehož autorem byl inženýr František Beneš.

Politicky patřil Vincenc Kühn v šedesátých a sedmdesátých letech 19. století k představitelům německého kasina. Provozoval také zdejší střelnici. Pod vlivem svého příbuzného, významného prostějovského národního a spolkového činitele a výrobce kořalky Eduarda Chmelaře se přiblížil k národní straně a v osmdesátých letech se objevil na kandidátní listině národní strany do obecních voleb.

Před devadesáti lety zemřel prostějovský rodák židovského původu architekt Artur Stecklmacher

Před devadesáti lety zemřel prostějovský rodák židovského původu architekt Artur Stecklmacher. Byl autorem řady projektů, k těm nejvýznamnějším patří návrh interiérů paláce Roxy v Dlouhé ulici v Praze. V Prostějově navrhoval dva domy, v Sádkách a...

Inženýr Vincenc Kühn zemřel v 65 letech po dlouhé a těžké nemoci na ochrnutí plic 28. září 1886. 30. září 1886 byl pohřben právě do hrobky, kterou nechal na hřbitově vybudovat.

Tato hrobka je jediným němým svědkem průkopnické stavitelské rodiny – otce a syna Kühnových. Četné vzpomínky na Vincence Kühna najdeme také v beletrizovaných pamětech prostějovského lékaře a starosty Ondřeje Přikryla Z těžkých dob Prostějova.

Starý hřbitov v Prostějově
Nacházel se od 14. století u kostela sv. Petra a Pavla v ulici Lazarety ( Lidická). Z důvodů rozšiřování zástavby města i z důvodů hygienicko-zdravotních byl v letech 1898-1900 vybudován nový hřbitov na konci Brněnské ulice. Původní hřbitov byl v roce 1900 zrušen a pozůstalí mohli přemístit ostatky zemřelých i pomníky na nový hřbitov. Probíhaly exhumace ostatků, zbývající ostatky byly uloženy do společných hrobů.  V letech 1919–1930 probíhala jednání města Prostějova se zástupci římskokatolické církve ohledně pozemku. Farní úřad v Prostějově si ponechal část pozemku na stavbu fary a zbývající části prodal městu. Na jaře 1933 byla plocha rozdělena na tři části: stromový sad, farní pozemek a botanickou zahradu. "V sadě zůstala stará gotická kaplička – bývalý náhrobek, která je krásně upravená," napsal tehdy do Prostějovského farního věstníku P. František Starý. Část u kostela dostala parkovou úpravu i název Spitznerovy sady, na další části byla v letech 1933–1938 postavena fara a třetí část sloužila od roku 1934 jako botanická zahrada spravovaná městem. Navíc zde byla vybudována „spojka“ mezi Dolní ulicí a Lidickou ulicí. Hrobka „kaplička“ byla opravena v roce 2009. Spitznerovy sady prošly revitalizací a úpravami v letech 2014–2015.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Hany Bartkové

Štítky Prostějov, kaplička, hřbitov, Jan Kühn, hrobka, rodina, pozemek, Ondřej Přikryl, František Beneš, inženýr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průkopnická stavitelská rodina otce a syna Kühnových zanechala v Prostějově řadu stop  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.