Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Vyhlídka Čertovy kameny u Jeseníku znovu láká výletníky. Stezka se opravovala po pádu kusu skály

Více než rok a půl nemohli turisté zavítat na oblíbenou vyhlídku Čertovy kameny poblíž Jeseníku. Po rozsáhlé opravě přístupových a bezpečnostních prvků je skalní útvar opět přístupný. Odborná obnova oblíbené lokality vyšla na takřka 1,6 milionu korun.

Na podzim 2021 se uvolnil na Čertových kamenech jeden ze skalních bloků a poškodil řetězové zábradlí. Lesy ČR místo pro návštěvníky uzavřelo a ve spolupráci s obcí Česká Ves začala pracovat na obnově turistické trasy.

„Kompletně jsme vyměnili uvolněné, opotřebované a poškozené stupně, sloupky, řetězy, podesty a žebříky a umístili jsme na stezku i tabule s pokyny pro bezpečný pohyb po vyhlídce,“ přiblížil na webu organizace Lesy ČR lesní správce z Jeseníku Filip Beneš.

Turistické cíle v kraji těší návštěvnost v první polovině prázdnin. Tahákem jsou hrady i zoo

Pozitivní hodnocení zaznívá z populárních turistických cílů Olomouckého kraje na přelomu července a srpna. Po první polovině prázdnin jsou se zájmem návštěvníků spokojení například na Bouzově, Helfštýně či v Zoo Olomouc. Naopak na některých...

Obnova přístupové trasy si vyžádala investici 1,6 milionu korun, půlmilionovou podporu poskytl podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové Olomoucký kraj. Na vyhlídku nedaleko města Jeseníku chodí lidé už řadu let, zpřístupněna byla před rokem 1898. Tehdy se jmenovala Harichstein podle tehdejšího majitele pozemku. Později už bylo místo známé pod názvem Čertovy kameny a v 50. letech původní dřevěné lávky nahradily konstrukce. „Ty dosloužily, nyní jsou vyměněné, takže se lidé na vyhlídku zase dostanou bezpečně,“ ujistil Beneš.

Čertovy kameny jsou také oblíbeným cílem horolezců. Na skaliska tvořená pegmatitem, tedy magmatickou horninou, se pro atraktivní pohledy do krajiny v průběhu prázdnin mohou znovu vydat výletníci. „Turisté se na Čertovy kameny, odkud je výhled na nedaleký Jeseník, Zlatohorsko, údolí Bělé i na Nyské jezero, dostanou od úpatí hory po stometrové stezce,“ doplnila mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lesy České republiky

Štítky Turistika, výlet, Jeseníky, Čertovy kameny, skály, Lesy ČR, Jeseník, skála, zábradlí, vyhlídka, Čertův kámen, Lesy České republiky, Česká Ves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhlídka Čertovy kameny u Jeseníku znovu láká výletníky. Stezka se opravovala po pádu kusu skály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.