Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prostějovský alkohol pomáhá léčit včely. Antivirový přípravek posiluje jejich imunitu

Prostějovská palírna se spojila s unikátním projektem včelí nemocnice. Také díky této spolupráci se stala dodavatelem etanolu pro přípravek, který léčí včely a posiluje jejich imunitu. Český alkohol by tak mohl léčit včely po celém světě.

S projektem včelí nemocnice od české firmy Apis Innovation se prostějovská Palírna U Zeleného stromu spojila už na konci roku 2022. Spolupráce od té doby pokračovala a během letošního léta se stala značka Tuzemák Objevitel dodavatelem etanolu pro nový přírodní antivirový přípravek. Ten Apis Innovation laboratorně testoval a po tříletém testování jej hodlá vypustit na trh.

Přípravek by měl podporovat imunitu včel a pomáhat jim v boji proti včelím virům. „Jedná se o macerát z bylin lokálního původu, který se přidává včelám do krmiva na zimu. Zlepšuje jejich imunitu a bojuje proti včelím virům, čímž zvyšuje sílu včelstev a schopnost přežití zimy a následující jaro podporuje produktivitu včel,“ vysvětlil v tiskové zprávě Tadeáš Nováček ze zmiňované společnosti.

Riskantní sdílení fotek. Nevhodné snímky nejen z dovolené mohou dítěti ublížit, varuje policie

Před až přehnanou aktivitou a sdílením osobních momentů na sociálních sítích varují i v letním období zástupci Policie České republiky. Problémové mohou být například odhalené či nelichotivé fotografie malých dětí, které už je potom prakticky...

Díky bylinné tinktuře by měly být včely také silnější a odolnější vůči onemocněním, která dokážou včelstva zdecimovat. „Je to takový čistě přírodní včelí potravinoví doplňek,“ doplnil Nováček s tím, že základem tinktury je také 70% etanol, bez kterého by výtažek z bylin nemohl vzniknout.

Za včelí tinkturou jsou čtyři roky výzkumů a testování, které probíhalo jak v laboratořích, tak na včelnicích Jihočeské univerzity a Biologického centra Akademie věd ČR. Do testování se ale zapojily i tisícovky dalších včelstev napříč Českem. Výrobci předpokládají, že o produkt by zájem mohli mít nejen čeští včelaři, kterých je kolem 60 tisíc, ale i na zahraničních trzích.

„Zatím jsme odebrali první várku alkoholu pro výrobu tinktury v rámci rozsáhlého testování. Jakmile ale půjdeme s přípravkem do prodeje, počítáme s odběrem tisíců litrů alkoholu,“ navázal Nováček s tím, že spolupráci hodnotí kladně. „Mně se osobně líbí i to, že alkohol může jistým způsobem léčit, doslova zachraňovat včely a pomáhat udržitelnému způsobu včelaření,“ dodal v závěru.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky včely, palírna, Prostějov, Palírna U Zeleného stromu, alkohol, výživa, imunita, med

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohdana Goldscheidová

včelí potravinoví doplňek , má tam být potravinový doplněk

Pondělí, 14. srpna 2023, 17:41Odpovědět

Prostějovský alkohol pomáhá léčit včely a posiluje jejich imunitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.