Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Unikátní pozůstalost olomouckého Indiana Jones je v USA, spolek usiluje o návrat světového vědce domů

Spolek Stopy paměti, který mapuje osudy lidí postižených nacistickou a komunistickou totalitou na Olomoucku, pořádá sbírku na převoz unikátní pozůstalosti vědce světového formátu Leopolda Pospíšila do Olomouce. Díky pobytům mezi Papuánci a Eskymáky bývá občas s nadsázkou označován jako olomoucký Indiana Jones.

"Cílem sbírky je zajistit dostatek prostředků na provedení katalogizace všech součástí pozůstalosti Leopolda Pospíšila a na její transport z New Haven do Česka. Nyní jednáme o důstojném umístění v prostorách vybrané kulturní nebo vzdělávací organizace, která by pomohla zřídit Knihovnu Leopolda Pospíšila. Jde o významnou osobnost, která je u nás zapomenutá, pochází z regionu a má světový význam. Pozůstalost je unikátní," vysvětlil zakladatel spolku Stopy paměti Jiří Doležel z Olomouce.

Emeritní profesor Yale Univerzity, právník, antropolog a cestovatel Leopold Pospíšil se narodil v roce 1923 v Olomouci. Vystudoval Slovanské gymnázium a zapojil se do protinacistického odboje. Po osvobození studoval práva na Karlově univerzitě v Praze a v únoru 1948 se zúčastnil pochodu vysokoškoláků na podporu prezidenta Edvarda Beneše. Počátkem března utekl s manželkou před zatčením do Německa a v červnu následujícího roku vycestoval do USA.

Od masakru na Švédských šancích uplynulo 78 let. Přerov přivítá zvony, na kterých jsou jména dětských obětí

Přerov si dnes připomíná tragédii, při které přesně před 78 lety zemřelo na kopci zvaném Švédské šance 267 nevinných lidí. Na městském hřbitově bude po poledni pietní vzpomínka a na místě vraždy společná modlitba. Odpoledne v kostele sv. Vavřince...

Pracoval jako kovboj, pekař či kostelník, v roce 1952 vystudoval sociologii a filosofii na univerzitě v Eugene v Oregonu a následně antropologii na Yale University v New Haven, kde působil až do roku 1993 jako profesor antropologie. Roku 1984 byl jmenován členem americké National Academy of Sciences.

Jako prezident kanadsko-americké Společnosti Čechů a Slováků pro vědy a umění, která sdružovala českou inteligenci v emigraci, mimo jiné navrhoval Jaroslava Seiferta na udělení Nobelovy ceny. Působil rovněž jako poradce amerických prezidentů pro otázky lidských práv. Od roku 1989 se do České republiky vracel a přednášel na Univerzitě Karlově v Praze a Univerzitě Palackého v Olomouci.

Světového významu a proslulosti dosáhl mimo jiné vědeckým zpracováním několika svých pobytů mezi Papuánci na Nové Guinei a mezi Eskymáky na Aljašce. Zemřel v roce 2021.

Na sbírku mohou zájemci přispět na webových stránkách. Za celým projektem stojí organizace Stopy paměti, sdružení novinářů a historiků, která shromažďuje vzpomínky odpůrců a lidí postižených nacistickou a komunistickou totalitou na Olomoucku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stopy paměti

Štítky pozůstalost, převoz, sbírka, vědec, totalita, Stopy paměti, Indiana Jones, USA, Olomouc, Olomoucký kraj, Leopold Pospíšil, Česko, New Haven, Praha, Jaroslav Seifert, Edvard Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní pozůstalost olomouckého Indiana Jones je v USA, spolek usiluje o návrat světového vědce domů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.