Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hranické mauzoleum, kde jsou ostatky vojáků z první světové války, prokouklo. Opravy přišly na 400 tisíc korun

Mauzoleum v Hranicích na Přerovsku, ve kterém je uloženo téměř 1500 schránek s ostatky vojáků z první světové války, je opravené a zrestaurované. Rekonstrukce se týkala sochy lva a betonového skeletu mauzolea a přišla na více než 400 tisíc korun.

"Opravy jsme zahájili v dubnu letošního roku, protože pískovec na pomníku byl povětrnostními vlivy a zubem času už velmi narušený, takže socha lva již kvůli tomu začínala ztrácet tvar. Také betonový skelet mauzolea už měl řadu prasklin. Proto došlo k povrchové úpravě mauzolea. Byla provedena biosanace, zafixování vzniklých prasklin, doplnění chybějícího povrchu a nátěr," uvedl mluvčí radnice Petr Bakovský. U kamenné sochy lva odborníci odstranili nevhodné cementové tmely a chybějící modelace doplnili minerálním tmelem.

Náklady na opravy jsou 407 tisíc korun. Hranice na to získaly dotaci z ministerstva obrany z programu zaměřeného na zachování a obnovu historických hodnot ve výši 310 tisíc korun, zbylou částku uhradilo město samo. Mauzoleum bylo naposledy rozsáhle rekonstruováno kvůli havarijnímu stavu v roce 2007. Náklady tehdy dosáhly 4,2 milionu korun.

Pro oběti první světové války, které zemřely v hranické rezervní nemocnici, vznikl v roce 1914 za městským hřbitovem vojenský hřbitov, kde také v srpnu 1915 odhalili památník se sochou lva. Když se vojenský hřbitov v roce 1937 připojil k městskému hřbitovu, byly ostatky vojáků přesunuty do vybudovaného mauzolea, kam byla přemístěna i socha lva.

Mládež v Hranicích bude mít nový moderní skatepark s osvětlením. Sloužit začne ještě letos

Po Jeseníku, Zábřehu nebo Litovli jsou Hranice na Přerovsku dalším městem v Olomouckém kraji, kde radnice myslí na sport a na mladé. Kousek od starého nevyhovujícího areálu nyní radnice buduje nový moderní skatepark za 6,6 milionu korun. Bude...

V mauzoleu, které nemá ve střední Evropě obdoby, jsou uloženy ostatky téměř 1500 vojáků nejméně deseti národností. Kromě Čechů a Slováků se v objektu nacházejí ostatky Maďarů, Poláků, Němců, Rumunů, Italů, Rusů či obyvatel bývalé Jugoslávie. Většina těchto vojáků zemřela v hranické rezervní nemocnici v letech 1914 až 1919. Podklady o ostatcích uložených vojáků jsou ve Vojenském historickém archivu v Praze.

Poslední rozsáhlá rekonstrukce tohoto místa se uskutečnila v letech 2006 až 2007. Po dobu oprav byly ostatky vojáků tehdy přemístěny do smuteční síně v areálu hřbitova, před dokončením opravy odborníci na 1500 betonových schránek přestěhovali zpět na své místo, kde jsou uloženy dosud.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hranice

Štítky mauzoleum, opravy, historie, stavby, pietní, první světová válka, socha, hřbitov, okres Přerov, Hranice, Praha, Jugoslávie, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hranické mauzoleum, kde jsou ostatky vojáků z první světové války, prokouklo. Opravy přišly na 400 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.