Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Olomoucká zooložka zachytila vzácného tygra. Na světě jich jsou pouze stovky

The Kukang Rescue Program, jehož součástí je i zooložka z olomoucké zoologické zahrady na Svatém kopečku, má za sebou nejspíš nejnáročnější výpravu do nitra pralesa. Při ní pracovníci nainstalovali fotopasti k řece, kde se vyskytují větší počty zvířat. Jeden ze snímků zachytil i velmi vzácného tygra sumaterského při lovu jelena.

Lucie Čižmářová, terénní zooložka Zoo Olomouc a environmentální fotografka dlouhodobě pracuje pod organizací The Kukang Rescue Program. Ten na Sumatře v Indonésii operuje téměř deset let a krom záchrany ohrožených zvířecích druhů se snaží spolupracovat s místními obyvateli včetně bývalých pytláků.

Součástí jejich činnosti je i monitoring místních divokých zvířat a instalování fotopastí, čemuž věnovali jejich poslední, podle svých slov doposud nejnáročnější, nebezpečnou a velmi namáhavou výpravu do nitra pralesa.

„Když jsme dostali zprávu, že hlouběji v lese u řeky se nachází místo, kde se sdružuje větší množství zvířat, která se sem přicházejí napít a olizovat zde přirozeně se vyskytující minerály, instalování fotopastí se zde právě nabízelo,“ popsala v tiskové zprávě Čižmářová.

Kvůli samosběru zeleniny ve Vojnicích na Olomoucku musela policie uzavřít jednu z přístupových silnic. Na pole přijely tisíce lidí, podle policie v okolí parkuje několik set aut. Dopravní situace se uklidnila až před polednem.

Kvůli velmi těžkému terénu, ztížené orientaci, všudypřítomnému pichlavému ratanu si tým prosekával cestu po metru. Na břehu velké řeky se poté utábořili a zhruba jeden a půl kilometru proti proudu nainstalovali fotopasti. „Z původně jednodenní výpravy se i v důsledku prudkého deště stala nakonec čtyřdenní, neboť cesty se změnily v klouzavé bláto,“ vysvětlila mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

„Člověk si říkal, že pokud by teď upadl a třeba si zlomil nohu nebo by ho nedej bože uštknul jedovatý had, tak jaká je asi šance na záchranu v oblasti, kde je nulový telefonní signál,“ navázala Čižmářová.

K řece se ochranáři vrátili po dvou měsících. Při kontrole fotopastí zjistili, že ze tří zůstaly jen dvě. Jedna byla odcizena včetně externí baterie zakopané pod zem pravděpodobně pytláky, jelikož běžní lidé takto hluboko do lesa nechodí.

HLEDÁME PÁNÍČKA: Verča, Laura a kočičí sourozenci Fifi a Ferda z olomouckého útulku nemají domov

Ve spolupráci s útulky v Olomouckém kraji pravidelně hledáme zájemce o adopce zvířat, která přišla o své páníčky. Dnes jde o Verču, Lauru a kočičí sourozence Fifi a Ferdu. Jde o přátelská zvířata, která stále nemají domov.

Zbylé dvě fotopasti ovšem zachytily několik druhů zvířat, přičemž některé byly podle Gronské pro ochranáře velkým překvapením. „Kromě skupiny kriticky ohrožených orangutanů sumaterských, včetně samice s mládětem, stáda sambarů indočínských a velké skupiny hulmanů ebenových se před fotopastí prošel také velmi vzácný tygr sumaterský,“ rozvedla mluvčí.

Tygři sumaterští jsou přitom silně ohroženým druhem, odborníci odhadují jeho populaci na posledních 400 jedinců. Nejmenší žijící poddruh tygra na pokraj vyhubení přivedlo nejen ničení jejich přirozeného prostředí, ale také intenzivní lov. „Tygří kosti i jiné části tygřího těla jsou velice ceněným ‚lékem‘ v tradiční čínské medicíně,“ objasnila mluvčí s tím, že další tygři často zahynou v pastech nastražených na jiná zvířata, případně je lidi zabijí, protože jsou člověku potenciálně nebezpeční.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto The Kukang Rescue Program

Štítky The Kukang Rescue Program, záchrana zvířat, Sumatra, Olomouc, Zoo Olomouc, zooložka, Lucie Čižmářová, ohrožený druh, tygr, tygr sumaterský, Indonésie, záchranný program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Olomoucká zooložka zachytila vzácného tygra. Na světě jich jsou pouze stovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.