Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jesenické vodárny snížily ztráty pod deset procent. Je to jeden z kroků v boji proti suchu

Vodohospodářům z Jesenicka se za posledních deset let podařilo snížit ztráty ve vodovodní síti o více než polovinu. Je to jeden z kroků  v boji proti suchu. Region je specifický tím, že prakticky veškerá voda odtud odtéká. Kromě úspor jsou proto klíčové například i průzkumy vodních zdrojů.

Vodovody a kanalizace Jesenicka zásobují vodou více než patnáct tisíc obyvatel odlehlého regionu na severu kraje. Jesenicko je od střední Moravy odděleno stejnojmennými horami, hospodaření s vodou má proto v podhorském regionu svá specifika. Společnost působí na území, z něhož prakticky veškerá voda odtéká, a proto je odkázána pouze na dešťové srážky a na podzemní vody.

Po obdobích extrémního sucha, jaké Česká republika zažila v letech 2003, 2014 a 2015, společnost přišla s vlastní koncepcí boje proti suchu.

"Záměrem projektu je připravit sérii opatření, které přispějí k zajištění dostatku vody pro Jesenicko. Projekt jsme rozdělili do čtyřech okruhů, analýza dopadů sucha, úspory, hledání nových zdrojů a propojování vodohospodářských systémů," popsal technický ředitel vodáren Robert Černý.

Vodohospodářům se tak podařilo snížit ztráty ve vodovodní síti pod 10 procent. V roce 2013 to bylo 23,3 procenta. Společnost provedla také několik průzkumů podzemních zdrojů, výsledkem bylo připojení nového podzemního zdroje v lokalitě Lipová-lázně.

Lidé na Jesenicku budou mít vodu s menším obsahem chloru. Její kvalitu pohlídají pstruzi

Více než patnácti tisícům lidí na Jesenicku poteče z kohoutků kvalitnější voda s nižším obsahem chlóru. Jesenické vodárny za 86 milionů korun zrekonstruovaly úpravnu vody v Adolfovicích a vybavili ji moderními technologiemi. Kvalitu vody zde...

Naprosto zásadní krokem bylo spuštění zmodernizované úpravny vody v Adolfovicích. Rozsáhlá rekonstrukce a nová technologie přišla na 86 milionů korun. V letošním roce pak vodárny zahájily práce na připojení nového zdroje, kterým je Keprnický potok. Odhadované náklady jsou kolem 127 milionů a vodárny se opět pokus získat dotace. 

"Již osmým rokem naplňujeme koncepci boje proti suchu a sledujeme vývoj klimatické změny, abychom vše případně propsali do našich příštích kroků," podotkla ředitelka vodáren Lenka Podhorná.

Jesenické vodárny patří městům a obcím v regionu. Akcie drží město Jeseník, která má 62,3 procenta, menší podíly pak mají obce Lipová-lázně, Česká Ves, Písečná, Bělá pod Pradědem, Hradec-Nová Ves a Sdružení měst a obcí Jesenicka. Společnost nemá žádný investiční ani provozní úvěr a loni dosáhla na kladný hospodářský výsledek po zdanění ve výši 2,7 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vodovody a kanalizace Jesenicka

Štítky sucho, ztráty, vodárna, zdroj, srážky, investice, okres Jeseník, Střední Morava, Česko, Lipová-lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jesenické vodárny snížily ztráty pod deset procent. Je to jeden z kroků v boji proti suchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.