Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Oživení kaolinky u Vidnavy má klíčový posudek. Těžaři chtějí do regionu vrátit vlaky

Záměr znovu nastartovat těžbu kaolinu v ložisku na severu Olomouckého kraje u města Vidnava postoupil do další fáze. Investor získal kladné stanovisko pro dobývání horniny od Ministerstva životního prostředí a došlo také na jednání s dotčenými obcemi. Podle starosty z Vidnavy chce vedení sídla před dalšími kroky znát stanovisko občanů, které vzejde z místního referenda.

Podle zástupců společnosti Vidnavský kaolin, která vlastní ložiska ve Staré Červené Vodě, Velké Kraši a Vidnavě, Ministerstvo životního prostředí posoudilo případný vliv projektu obnovení těžby na přírodu a stanovilo několik přísných podmínek pro další pokračování záměru.

První zmínka o využívání kaolinu u Vidnavy pochází z roku 1786. Ve větším měřítku bylo ložisko těženo od roku 1816, kdy byl otevřen takzvaný Starý lom. V roce 1897 byl ve Vidnavě postaven závod na výrobu šamotu. V roce 1921 byl otevřen Nový lom a vybudována štola pro vyvážení suroviny. Těžba ložiska pokračovala i během druhé světové války. V poválečném období se ložisko a výrobní závod staly součástí národního podniku Moravské šamotové a lupkové závody, později přešly pod Poštorenské keramické závody Břeclav-Poštorná. Těžba kaolinu pokračovala až do 70. let 20. století. V 70. – 80. letech minulého století byl na ložisku proveden rozsáhlý geologický průzkum, který ověřil množství a kvalitu zásob kaolinu. Právě poslední dobou se velmi dynamicky vyvíjí situace na trhu keramických surovin, takže uplatnění suroviny po obnovení těžby se značně liší od předpokladů, z nichž vycházely dřívější ložiskové průzkumy.
Zdroj: Vidnavský kaolin

„Souhlasné stanovisko MŽP k obnově těžby vedlo ke svolání pracovní skupiny, v níž se sešli zástupci Správy železnic, ČD Cargo, Carbosped, starostové dotčených obcí a zástupci společnosti Vidnavský kaolin. Cílem je pracovat na obnově železničního spojení Velká Kraš – Vidnava pro nákladní i osobní dopravu,“ uvedla Lenka Čílová, manažerka komunikace společnosti Vidnavský kaolin.

Obec Stará Červená Voda podnikne kroky proti větrným elektrárnám. Rozhodli o tom občané

Obyvatelé Staré Červené Vody rozhodli v místním referendu o tom, aby vedení obce podniklo veškeré možné kroky proti vzniku větrných elektráren. Pro tento krok hlasovalo dnes 235 lidí. K referendu celkově přišlo 293 lidí z 507 obyvatel obce....

Právě znovuzprovoznění železnice má být jedním z benefitů vyvažujících možné dopady těžby na okolí. Provoz na lokální trati ustal v roce 2010. Starosta Vidnavy Rostislav Kačora nechtěl současný pohled vedení obce na obnovení těžebních prací komentovat. „Na nejbližším zastupitelstvu budeme schvalovat záměr vyhlásit místní referendum. Aby se mohli sami občané vyjádřit, jestli tady těžbu chtějí, nebo ne. Myslím, že využití tohoto nástroje je nejrozumnější,“ reagoval Kačora. 

O termínu referenda se bude rozhodovat rovněž na zastupitelstvu, starosta předpokládá, že by hlasování mělo proběhnout ještě v letošním roce.

„Vidnava – Stará Červená Voda představují významné a historicky používané kaolinové ložisko na severní Moravě s dlouhodobou tradicí. Jde o jedno ze strategických ložisek na území našeho státu, jehož využití souzní s aktuální surovinovou politikou,“ argumentuje pro obnovení těžby Robert Gregov z firmy Vidnavský kaolin. 

Kaolin je minerál, který má široké průmyslové využití. Je základní surovinou pro výrobu keramiky, porcelánu, sanitární keramiky, stavebních materiálů, papíru, barviv a léčiv. Díky svým fyzikálním a chemickým vlastnostem má široké využití v různých odvětvích průmyslu zejména díky žáruvzdornosti.
Zdroj: Vidnavský kaolin

Investor chce obnovit také železniční trať do areálu šamotárny v sousední obci Velká Kraš, uskutečnění celého plánu si vyžádá řadu dílčích kroků a finančních prostředků. „Investice do obnovy těžby je v řádech stovek milionů korun. Zásadní investicí je dopravník, následuje vývoj 10 hektarů brownfieldů s železniční vlečkou a následně vybavení pro těžbu, zahrnující bagry, drtiče, nakladače a nákladní vozy. Termín zahájení těžby není zcela v našich rukou, rozhodovat o tom bude Český báňský úřad na základě vyhodnocení naší žádosti. Přesto bychom rádi pracovali v reálném čase,“ dodává Lenka Čílová.

Podle dokumentace EIA je těžba naplánovaná na období dvaceti let, ročně by mělo z dobývacího prostoru Dolní Červená Voda na ložisku Vidnava putovat k dalšímu zpracování přibližně 460 tisíc tun materiálu.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vidnavský kaolin

Štítky Těžba, lom, kaolin, Vidnava, Olomoucký kraj, referendum, železnice, Vidnavský kaolin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oživení kaolinky u Vidnavy má klíčový posudek. Těžaři chtějí do regionu vrátit vlaky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.