Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Plíseň, hmyz a myší trus. Inspekce na deset dnů zavřela restauraci u Nákla

Výskyt mrtvých hlodavců a jejich trusu, plísní, hmyzu a celou další řadu prohřešků odhalili v polovině srpna inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v restauraci ve Lhotě nad Moravou nedaleko Olomouce. Gastroprovozovna v sousedství oblíbené rekreační vodní plochy Náklo musela být na takřka dva týdny zavřená.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila na svých webových stránkách výsledky úřední kontroly v Pohostinství Pod Lipou ve vesnici Lhota nad Moravou, místní části obce Náklo. Podle závěrů inspektorů nezbývalo než uložit od 17. srpna úplný zákaz užívání prostor. Nedaleko restaurace vede také frekventovaná cyklostezka, kterou projíždí lidé například do Litovelského Pomoraví či do Olomouce. Zveřejněný výčet závadných skutečností čítá celkem devatenáct bodů.

Starostka Města Libavá falešnými výkazy brigád obrala obec o stovky tisíc. Po přiznání zůstává ve funkci

Ke zpronevěře se podle serveru Seznam zprávy přiznala starostka Města Libavá Štěpánka Tichá společně s dalšími dvěma zaměstnankyněmi obecního úřadu. Starostka vykazovala práce brigádníků, ke kterým zřejmě vůbec nedošlo, a peníze si nechávala. Po...

„Provozovna nebyla dostatečně zabezpečená proti vnikání škůdců a uvnitř nedocházelo k jejich adekvátní regulaci. Inspektoři zde zjistili výskyt myšího trusu či těla mrtvého hlodavce. Potvrdili i přítomnost živého hmyzu, který přicházel do přímého kontaktu s potravinami, což vyplývá i z pořízené fotodokumentace. Výše uvedené skutečnosti vedly ke značnému riziku kontaminace připravovaných pokrmů,“ uvedli zástupci SZPI na svém profilu na sociálních sítích.

Zanedbaný úklid v provozovně byl patrný podle inspektorů také kvůli zápachu, nečistotám na sporáku či plísni na stěnách i v chladícím zařízení. „Dále zde docházelo k nevhodnému skladování potravin, což mohlo mít negativní vliv na jejich kvalitu a bezpečnost,“ napsali pracovníci kontrolní organizace.

Po nápravě nevyhovujícího stavu a přijetí potřebných opatření mohlo dojít v pondělí 28. srpna k částečnému uvolnění zákazu. „Zákaz užívání prostor nadále trvá pro sklad nápojů a sklad KEG sudů,“ stojí na webu SZPI. 

„Určitě nás celá situace mrzí. Všechno jsme už dali do pořádku. V pondělí proběhla opakovaná kontrola a inspektoři vše schválili. Jeden ze sklepů nebudeme jako sklad využívat, ale máme dokončený jiný, kde je vše tak, jak má být,“ uvedl provozovatel Milan Spurný.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Štítky Kontrola, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Lhota nad Moravou, Náklo, restaurace, restaurace Náklo, trus, plíseň, hygiena, nepořádek, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plíseň, hmyz a myší trus. Inspekce na deset dnů zavřela restauraci u Nákla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.