Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Do prvních tříd v pětadvaceti základních školách v Olomouci dnes nastupuje více než tisícovka školáků

Do prvních tříd v pětadvaceti základních školách v Olomouci dnes nastupuje 1143 školáků. Každý z nich najde na lavici malý dárek s pomůckami do vyučování. Například v Přerově zase na děti čekají v areálu u loděnice klauni a psovodi, odpoledne zde mohou strávit také projížďkou po Bečvě nebo dováděním na skákacím hradě.

Podle zápisu do prvních tříd v 25 základních školách v Olomouci dnes nastupuje 1143 školáků. Pro všechny prvňáčky město připravilo dárek, na lavici najdou praktický balíček s pomůckami do vyučování. Obsahovat bude voskovky, temperové barvy, pastelky, vodové barvy, tužku, pravítko, lepidlo, gumu a zápisník se speciálním obalem, který si mohou sami dotvořit.

"Je to v podstatě didaktická pomůcka, která hravou formou rozvíjí dětskou fantazii. Balíček od města letos doplnil i svačinový box se speciálním potiskem, kde prvňáčci najdou návod na to, jak se zachovat v případě krizové situace," popsal náměstek primátora pro školství Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).

V Přerově si zase děti budou moci začátek nového školního roku užít na akci S úsměvem do školy. Odpoledne na ně v areálu u loděnice čekají klauni a psovodi, strávit svůj čas budou moci také projížďkou po Bečvě nebo skákáním na skákacím hradě. Akce začne v 15 hodin a potrvá až do 18 hodin.

Prvňákům Prostějov opět vyplatí pastelkovné. Celkem to bude necelý půl milion korun

Město Prostějov bude i letos vyplácet takzvané pastelkovné. Chce tak pomoci rodičům dětí, které budou nastupovat do prvních tříd. Pastelkovné činí tisíc korun na jednoho prvňáčka, peníze dostanou školy na nákup sešitů, pastelek nebo barev.

Pro rodiče přináší letošní školní rok jednu dobrou zprávu. Ceny obědů ve školních jídelnách budou stejné jako na konci minulého školního roku. Školní jídelny napříč krajem se zvýšením cen v nejbližší době nepočítají. Dětem z rodin ohrožených chudobou navíc vypomůže dotační program kraje, zahrnuto do něj je nově nejen pomoc rodičům dětí z mateřských a základních škol, ale i ze škol středních. Kraj má na to pro nadcházející školní rok vyčleněno 8,7 milionu korun.

Stravné se nebude zvyšovat například Školní jídelna při ZŠ a MŠ v Melantrichově ulici v Prostějově. "Stravné jsme zvyšovali naposledy od června loňského roku. Od září letošního roku zvyšovat stravné nebudeme. Uvažujeme o navýšení stravného od příštího roku," řekla vedoucí školní jídelny Iva Klemešová. Zvýšení cen od září neplánuje podle vedoucí Ireny Halířové například ani školní jídelna v Litovli. Podobná situace je ve školních jídelnách při olomouckých základních školách. 

Na projekt Obědy do škol je pro nadcházející školní rok vyčleněno 8,7 milionu korun, což je dvojnásobek oproti částce pokrývající tyto obědy v předchozím školním roce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky prvňáci, školní rok, obědy, cena, Olomoucký kraj, základní škola, Olomouc, školní jídelna, Přerov, Bečva, školní rok, Viktor Tichák, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do prvních tříd v pětadvaceti základních školách v Olomouci dnes nastupuje více než tisícovka školáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.