Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Lípy uschly, podsvícení nefunguje. Přerov reklamuje zánovní repliku studny na náměstí

Hned několik nedostatků řeší přerovská radnice u nedávno nainstalované repliky historické studny na Horním náměstí. Atraktivní prvek v centru města měl zkrášlovat podsvícený citát Jana Ámose Komenského, dekorativní osvětlení ale nefunguje. Problém je i s částí určenou k posezení a v neposlední řadě i s nově vysazenou zelení. Dvě ze tří líp u studny uschly.

Výraznou změnou prošla v uplynulých letech lokalita Horního náměstí v Přerově, kde kolem zakryté studny rostla skupina šesti stoletých líp. Zdravotní stav věkovitých stromů si vyžádal i s ohledem na bezpečnost obyvatel kácení. Archeologové se zaměřili i na průzkum studny, která lidem sloužila v Pernštejnském období na přelomu 15. a 16. století a vydala celou řadu vzácných nálezů. Mnoho let byla poté zakrytá a vedení města se tento bod rozhodlo obnovit do moderního hávu. Za umělecky ztvárněnou repliku studny s posezením a poklopem z tvrzeného skla zaplatil Přerov dva a půl milionu korun a dokončená byla v závěru roku 2022.

Osmnáct milionů pro dobrého člověka. Muž z Přerova uvěřil v pohádkový dar, přišel o tisíce

V nečekané štěstí v podobě daru osmnácti milionů korun uvěřil starší muž z Přerovska, jednalo se ale opět pouze o podvod v prostředí sociálních sítí. Slíbených 720 tisíc euro pán neobdržel, naopak přišel o sedmnáct tisíc korun, které poslal na...

Po několika měsících se město obrací na dodavatele s požadavky na záruční nápravu nedostatků. „Dvě ze tří lip, které byly vloni zasazeny u nové repliky studny na Horním náměstí, v průběhu letošního léta uschly. I když pracovníci firmy, která sázení zajišťovala – a posléze i zaměstnanci technických služeb, zajistili stromům řádnou závlahu a péči, lípy horké léto nepřežily,“ uvedla na webu města mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Ve speciálních kontejnerech byly s ohledem na povahu místa znalecky doporučeny pro zasazení lípy velkolisté, mladé rostliny ale brzy uvadly. „Bohužel nepřežily první léto, byť jsme péči kolem nich konzultovali s odborníky ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Věříme, že nové lípy budou mít větší štěstí,“ řekl Petr Školoud z odboru majetku města.

Překrytí studny krátce po loňské instalaci s funkční podsvícením.

Po obvodu studny je v opláštění vyřezaný obrys citátu Jana Ámose Komenského, pedagoga, který v Přerově žil a učil: „Lidská mysl je tak neskonale obsáhlá, že je v poznávání skoro bezednou hlubinou.“ Text má upoutat i speciálním nasvětlením. „Kromě lip reklamujeme nefunkční osvětlení nápisu na studni, upozorňujeme na vychýlený plechový plášť pod dřevěným sedákem a na uvolněné šrouby. Termín k odstranění reklamovaných vad je stanoven do konce září,“ doplnila další závady vedoucí odboru řízení a investic přerovského magistrátu Ivana Pinkasová.

Archeologové ve spolupráci s hasiči otevřeli studnu po mnoha desítkách let v roce 2019, nyní se do sedmnáct metrů hlubokého zdroje vody mohou návštěvníci i obyvatelé města podívat přes poklop z tvrzeného skla. „Lem repliky je vytvořen z dřevěných lamel, které návštěvníkům slouží coby lavičky – i tato část prochází reklamačním řízení,“ doplnila mluvčí Chalupová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Stavba, studna, historie, dějiny, nová studna, Horní náměstí, Přerov, reklamace, stromy, lípy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lípy uschly, podsvícení nefunguje. Přerov reklamuje zánovní repliku studny na náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.