Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Olomoucká charita připravuje sbírku potravin a drogerie, obrací se na ni více rodin v nouzi

Stoupající trend v počtu rodin, které potřebují potravinovou pomoc, pozorují v posledních letech zástupci olomoucké charity. Dobročinná organizace pořádá veřejnou sbírku, která pomůže rodičům s dětmi v tíživé životní situaci. Dárci se mohou zapojit věnováním trvanlivých potravin, drogerie případně finančním příspěvkem.

Zatímco za celý minulý rok podpořila olomoucká charita potravinami 137 rodin a samoživitelů, letos jen za prvních osm měsíců už tímto způsobem pomohla organizace 217 rodinám. „V poslední době se čím dál častěji setkáváme s rodinami, kde rodiče pracují, a přesto se dostanou do situace, kdy jim nezůstanou peníze na základní potřeby, jako jsou potraviny nebo drogerie. Ve chvíli, kdy je potřeba koupit novou pračku či vybavit v září tři děti do školy, se rodina po uhrazení nákladů na bydlení často dostane do situace, kdy již před výplatou nezvládne sama zajistit potraviny a potřebnou drogerii,“ komentovala na webu olomoucké charity Jitka Laštůvková, zástupkyně vedoucí Střediska pro rodiny a krizovou pomoc.

Síť potravinových bank čeká rozšíření. V Olomouckém kraji má pomoci tisícům lidí

V souladu s celorepublikovým záměrem na rozšíření dostupnosti pomoci z potravinových bank by se měla i v Olomouckém kraji rozvíjet tato forma podpory potřebných lidí. Od září se otevřou speciální výdejny v každém z okresních měst regionu,...

Dostatečné zásoby pro podporu potřebných lidí má poskytnout také materiální sbírka, která se koná od 11. do 30. září. „Sbírka proběhne ve spolupráci s hypermarketem Globus, sběrná místa se kromě Globusu nacházejí v prodejně Dobrodruhá, ve výdejně Centra materiální pomoci na ulici Koželužská ze zadní strany objektu Hanáckých kasáren a v jednotlivých farnostech olomouckého děkanátu,“ přiblížila mluvčí Charity Olomouc Eva Štefková.

Produkty vhodné pro darování do sbírky
Potřebné jsou především trvanlivé potraviny (masové, rybí a zeleninové konzervy, omáčky na těstoviny, olej, kečup, protlak, kakao, káva, čaj, mléko, cukr, mouka, luštěniny, cereálie, sterilovaná zelenina, marmelády, paštiky) a drogerie (dětské pleny č. 3,4,5, toaletní papír, vlhčené ubrousky a věci osobní hygieny).
Zdroj: Charita Olomouc

Podle zástupců charity se mohou rodiny dostat do nouzové situace například při nečekaných výdajích, které vyčerpají poslední rezervy vypjatého domácího rozpočtu při nákupu drahého spotřebiče nebo léků. V akutních i dlouhodobějších nouzových situacích se pak mohou obrátit na Centrum materiální pomoci.

„Podpora rodin s dětmi v krizi alespoň jednou měsíčně, kdy obdrží potraviny a základní potřebnou drogerii, je velkou pomocí i úlevou pro napjatý rozpočet vícečetných rodin i rodin samoživitelů,“ vysvětluje Jitka Laštůvková.

Finančně mohou lidé přispět také na bankovní účet 115-1405220217/0100 se zadáním variabilního symbolu 7001. „Výtěžkem ze sbírky podpoří Charita Olomouc rodiny s dětmi z Olomouce a blízkého okolí, které se ocitly ve finanční tísni,“ dodala Eva Štefková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Charita Olomouc

Štítky Charita, pomoc, materiální pomoc, rodiny v nouzi, potraviny, drogerie, sbírka, Olomouc, Charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká charita připravuje sbírku potravin a drogerie, obrací se na ni více rodin v nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.