Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Gustav Trupka byl významným prostějovským pedagogem. Vytvořil páskovou čítanku nebo počítadlo

Gustav Trupka se narodil v létě před 180 lety v Prostějově, byl významným prostějovským národním činitelem a pedagogem. Zhotovoval různé pomůcky, například páskovou čítanku počítadlo, mapy a plány. Vytvořil například monumentální plán Prostějova dlouhý šest metrů.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Gustav Trupka se narodil 2. srpna 1843 v Prostějově v domě č. 42 na Anenském předměstí v rodině učitele Jana Trupky a jeho manželky Marie rozené Komárkové. Šel ve stopách svého otce. V roce 1861 maturoval v Brně a v roce 1871 vykonal v Olomouci zkoušku učitelské způsobilosti pro národní školy. V Prostějově působil nejprve jako podučitel na německých školách na Anenském předměstí, hlavní německé škole a později jako učitel na obecné a měšťanské německé škole a na pětitřídní německé chlapecké škole na Vápenici č. 7. V roce 1885 přešel na českou národní chlapeckou školu v Palackého ulici jako řídící učitel. Byl také správcem večerní pokračovací školy. Zde působil až do smrti. S rodinou bydlel v Palackého ulici č. 27. Dcera Viola Daněčková (1896–1979) byla v letech 1917–1930 a 1942– 1957 profesorkou na prostějovské obchodní akademii a činitelkou Sokola.

Gustav Trupka byl aktivním kantorem. Zhotovoval různé pomůcky, například páskovou čítanku počítadlo, mapy a plány. Za tuto činnost také získal ocenění na školních a krajinských výstavách. Jeho mapy a plány získaly 1. cenu na výstavě Učitelského spolku v Karlíně v roce 1866. Pochvalně o nich psal i tehdejší učitelský list Posel z Budče.

Významný architekt Adolf Loss zanechal na Hané řadu stop. Známá je Müllerova vila v Olomouci

Adolf Loos je pokládán za klasika moderní architektury. Byl představitelem puristické architektury charakteristické čistými hranolovými tvary. Odmítal zdobnost a prosazoval stroze funkční a praktickou obytnou architekturu. Také na Hané zanechal...

Zachoval se jeho monumentální plán Prostějova o velikosti 6 x 1,6 metru nakreslený olejovými barvami na zdech školy v ulici Vápenice (pozdější Střední průmyslová škola oděvní, nyní Střední škola designu a módy). Zhotovil jej v srpnu 1882 na žádost řídícího učitele. Obsahoval samozřejmě tehdejší stav a německé popisy ulic a budov. Plán byl objeven pod omítkou při nové výmalbě začátkem července roku 1993. Byl prozkoumán a zrestaurován. Jedná se o první plán města Prostějova. Podobný plán města i okresu se podle informací pamětníků nacházel i ve škole v Palackého ulici.

Byl také publikačně činný. Například v listu Ječmínek publikoval seriál z historie prostějovského školství v letech 1774–1852.

Zemřel po těžké nemoci 15. ledna 1907 v Prostějově. Při posledním rozloučení konaném 17. ledna 1907 se s ním loučili členové spolků, učitelé škol města a okolí, jeho žáci a četní Prostějované. Nad hrobem mu zpívali členové pěveckých sborů Orlice a Vlastimila. Smuteční obřady vedl prostějovský farář P. Karel Dostál Lutinov, který se s ním loučil slovy: „Gustave Trupko, ty starý, poctivý rektore český, buď s Bohem a věčná Ti buď památka.“ Dobový tisk jej označil za „muže neobyčejné energie, který žil jen školou celou svou duší“.

Mojmír Hanuš byl zajímavou kulturní osobností Hané. Narodil se před sto deseti lety v Olomouci

Básník, prozaik, překladatel, vydavatel a publicista Mojmír Hanuš byl celým svým životem spjatý s Olomoucí, kde se před sto deseti lety narodil. Byl významnou kulturní osobností Hané, neprávem opomíjenou, znalcem jazyků, hlavně latiny a...

Gustav Trupka byl pohřben na Městském hřbitově v Prostějově. Jeho hrob patří k významným na zdejším hřbitově. Uváděl jej v seznamu zasloužilých osobností pohřbených na prostějovském hřbitově František Starý v publikaci Městský hřbitov v Prostějově ( Prostějov 1931, skupina I., hrob č. 54, u zdi).

Na jeho hrobě najdeme zajímavý náhrobek z bílého mramoru. Jedná se o postavu malého sedícího žáčka, který si se zaujetím čte v knížce a u něj je aktovka. Pochází z roku 1908 a je signovaný prostějovským kamenosochařem Josefem Bernauerem. Ten však navrhl jen hlavu a 16. 3. 1908 zemřel. Postavu žáčka dokončil sochař Karel Hořínek a pomník vytesal Vladimír Pleský. Na pomníku je faksimile podpisu Gustava Trupky. Náhrobek je oceňován i odborníky. Kunsthistorička Renata Skřebská jej v publikaci Sepulkrální památky okresu Prostějov (Národní památkový ústav, 2010) označila „za půvabnou a mimořádně působivou studii dítěte“. Oceňoval jej také potomek ze známé kamenosochařské rodiny Beckových Rudolf Beck.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Bartková

Štítky Gustav Trupka, pedagog, historie, Prostějov, hřbitov, Hana Bartková, Rudolf Beck, rodina, Karel Hořínek, Vápenice, Národní památkový ústav, Střední škola designu, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gustav Trupka byl významným prostějovským pedagogem. Vytvořil páskovou čítanku nebo počítadlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.