Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V Olomouckém kraji loni žilo přes 28 tisíc cizinců, meziročně jde o dvojnásobný nárůst

V Olomouckém kraji podle předběžných údajů Českého statistického úřadu žilo loni 28 643 cizinců, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu roku. Přes 17 tisíc z nich pocházelo z Ukrajiny, počet obyvatel z této východoevropské země se v regionu zpětinásobil.

Počty cizinců pobývajících v Česku loni výrazně ovlivnil válečný konflikt na Ukrajině, před kterým mnoho lidí uteklo do zahraničí. V roce 2021 žilo v Olomouckém kraji okolo 13 tisíc cizinců, loni jich bylo přes 28 tisíc.

Počet osob se stáním občanstvím Ukrajiny, kteří žijí v Olomouckém kraji, se loni pětinásobně zvýšil. Občané Ukrajiny tvořili největší skupinu mezi cizinci ve všech pěti okresech kraje. „Poprvé v historii Olomouckého kraje počet žen mezi cizinci převýšil počet mužů, hlavně díky vyššímu počtu žen se státním občanstvím Ukrajiny. Podíl žen na celkovém počtu cizinců v kraji dosáhl hodnoty 52 procent,“ uvedla Joanna Pozdíšková z olomoucké pobočky ČSÚ.

Občané Ukrajiny tvořili největší skupinu mezi cizinci ve všech pěti okresech kraje. V rámci kraje žilo loni nejvíce cizinců v okrese Olomouc (43,5 procenta). Pětina ze všech cizinců v kraji pobývala na Přerovsku. Na Prostějovsko připadlo 15,9 procenta cizinců a na Šumpersko 14,7 procenta. Na Jesenicku žilo 5,3 procenta cizinců evidovaných v kraji.

V Olomouckém kraji přibylo tisíc obyvatel, přírůstek zajistili přistěhovalci ze zahraničí

V Olomouckém kraji se za první pololetí meziročně zvýšil počet obyvatel a to o 1025 osob. Kladnou bilanci zajistili zahraniční přistěhovalci. Poměr narozených a zemřelých lidí je v kraji záporný, takzvanou přirozenou měnou ubylo 863 osob. Ve...

Podíl cizinců na obyvatelstvu Olomouckého kraje se loni zvýšil na 4,5 procenta, ale v mezikrajském srovnání byl nejnižší. Ze zemí Evropské unie pocházelo 18,9 procenta v kraji evidovaných cizinců. „Ve všech okresech kraje, s výjimkou okresu Jeseník, mezi tři největší skupiny cizinců patřily osoby s ukrajinským, slovenským a vietnamským občanstvím. V okrese Jeseník třetí nejpočetnější skupina náležela občanům Polska,“ podotkla Pozdíšková.

V každém okrese se mezi osm nejčastějších občanství zařadila alespoň jedna skupina cizinců, která se v ostatních okresech kraje do tohoto pořadí nedostala. V okrese Jeseník to byly osoby s řeckým občanstvím. Na Olomoucku se na páté příčce umístili občané Velké Británie a na osmé pozici občané Číny. Pátou příčku na Prostějovsku obsadili občané Moldavska a osmou pozici měli občané Bulharska. V okrese Přerov první osmičku uzavíraly osoby s občanstvím Severní Makedonie. V okrese Šumperk páté místo obsadili občané Mongolska a čtvrté místo patřilo Chorvatům.

Na území České republiky na konci roku 2022 žilo přes 1,1 milionu cizinců, meziročně jich bylo o 69,1 procenta více. Na celkové populaci Česka se cizinci podíleli 10,3 procenta. Necelá třetina z celkového počtu cizinců žila na území hlavního města Prahy. Nejméně cizinců bylo evidováno ve Zlínském kraji, a to 2,4 procenta z celkového počtu v ČR. V Olomouckém kraji byl v mezikrajském srovnání druhý nejnižší počet cizinců (2,6 procenta).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Statistika, Český statistický úřad, cizinci, Ukrajina, uprchlíci, obyvatelstvo, Olomoucký kraj, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

... a mezi něma aji češi. na MORAVU je nikdo nezval.

Úterý, 26. září 2023, 21:53Odpovědět

V Olomouckém kraji loni žilo přes 28 tisíc cizinců, meziročně jde o dvojnásobný nárůst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.