Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Hlavní expozice ve tvaru Československa. Podzimní Flora Olomouc připomene společné kořeny republik

Úvod října bude na olomouckém výstavišti patřit podzimní etapě oblíbené výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. Tentokrát s podtitulem Společné kořeny, který odkazuje na vztah mezi Českou a Slovenskou republikou. V tomto duchu bude stylizovaná i hlavní expozice, která vznikne na podkladu ve tvaru území obou států. Zahrnovat bude také tuny ovoce, zeleniny i tisíce rostlin či padesátku stromů.

Doslova celé Československo ve zmenšené formě vměstnají do pavilonu o rozloze 4000 metrů čtverečních pracovníci Výstaviště Flora Olomouc pod vedením floristů Pavlíny Švecové a Zdeňka Kupilíka. Autoři hlavní expozice pro tradičně nejsledovanější oblast výstavy naprojektovali rozmístění 30 tun tuzemské zeleniny a ovoce, čtyři a půl tisíce hrnkových květin a také padesáti stromů. Začátek výstavy připadá na čtvrtek 5. října, areál bude patřit podzimní Floře do neděle 8. října.

Návrh podoby hlavní expozice pro Podzimní Floru Hortikomplex 2023. Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

„Středobodem hlavní expozice bude Československá republika osázená skutečnými stromy a prozářená floristickou výzdobou. Po bocích pavilonu a nad hlavami návštěvníků bude prostor pro prezentaci špičkových zemědělských výpěstků od českých, moravských i slovenských producentů ovoce a zeleniny,“ přiblížila v tiskové zprávě Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Témata letošní výstavy připomíná výročí 30 let od rozdělení Československa, společné kořeny ale přetrvávají. „Kořeny mají na výstavě několikerou symboliku. Jednak jako základ pro růst květin, ovoce i zeleniny a pak také jako vyjádření společného ukotvení obou republik, které z Československa vzešly. A to bez ohledu na to, že dnes mezi Moravou a Slovenskem vede státní hranice,“ podotkl mluvčí Výstaviště Flora Olomouc Michal Poláček.

FOTOGALERIE: Festival pouličního umění rozzářil v Olomouci sídlištní kotelny i zašlé basketbalové hřiště

Sídliště, studentské koleje i továrnu na okraji města ozvláštnila díla výtvarníků při letošním ročníku olomouckého Street Art Festivalu. Kromě vertikálních murálů měla letos i premiéru i malba horizontální. A to na hřišti v Bieblově ulici, kde...

Vyhledávanou součástí podzimní Flory bývají také zahradnické trhy, pro nákup různorodého sortimentu si budou lidé vybrat z nabídky více než 120 prodejců. „Podzimní výstava nese také silný ekologický aspekt. Zviditelnění českých a moravských výpěstků je vnímáno jako podpora odbytu tuzemských výpěstků. A ty jsou – oproti ovoci a zelenině z dovozu – šetrnější k životnímu prostředí, neboť přináší výrazně nižší uhlíkovou stopu a také zajištění další péče o krajinu v České republice,“ upozornil mluvčí Flory.

I v letošním roce se program rozprostře na velkou část Smetanových Sadů a hned do několika pavilonů či historické oranžerie. „Velký prostor na výstavě patří festivalu gastronomie a nápojů Olima. Na něm se lidé mohou těšit jednak na Gastro Olomouc Olima Cup – tradiční kuchařskou soutěž pro talenty ze středních škol a učilišť a na Moravský cukrářský šampionát – prestižní cukrářskou soutěž,“ zmínil Michal Poláček s tím, že doprovodný program bude pro návštěvníky připravený také například na venkovní scéně zvané Samba. Zájemci se zde budou moci během série workshopů a přednášek dozvědět celou řadu informací o pěstování či neobvyklých podzimních dekoracích.

Podzimní Flora Hortikomplex 2023
Termín: čtvrtek 5. až neděle 8. října 2023
Místo: Výstaviště Flora Olomouc
Čas konání: čtvrtek – sobota 9:00 - 18:00, neděle 9:00 - 17:00
Základní vstupné: 190,- Kč na místě, online zvýhodněné od 29. 9. do 8. 10. za 180 Kč
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ EXPOZIC
Pavilon A: Společné kořeny – hlavní expozice
Přístavba pavilon A přízemí: Expozice Českého zahrádkářského svazu
Přístavba pavilon A patro: Festival gastronomie a nápojů OLIMA
Galerie pavilon A: Gastro Olomouc Olima Cup, Moravský cukrářský šampionát, Flora košt
Venkovní areál: Zahradnické trhy
Pavilon E: Expozice SZIF, Regionální potravina Olomouckého kraje a Klasa
Oranžerie: Koření a byliny, PELERO CZ Spolek pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
Pavilon G: Hanácká včela, mezinárodní včelařská výstava
Pavilon H: Doprovodné trhy + Expozice Dýňodlabání
Terasa pavilonu A: Dny moravských vín
Areál Samba: Doprovodný program
Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výstava, expozice, Flora Olomouc, podzimní Flora, příroda, rostliny, květiny, ovoce, zelenina, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní expozice ve tvaru Československa. Podzimní Flora Olomouc připomene společné kořeny republik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.