Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Navýšení přesčasů odmítají i lékaři v Olomouckém kraji, nemocnice čekají na výsledky jednání

K protestu proti novele zákoníku práce, který umožňuje nařídit dvojnásobné množství přesčasových hodin, se připojují také lékaři z nemocnic v Olomouckém kraji. V celé České republice podalo výpověď dohod o přesčasové práci přes pět a půl tisíce doktorů. Zdravotnická zařízení očekávají výsledky jednání ministerstev a zástupců profesní komory. Přestat sloužit přesčasy plánují lékaři od prosince.

Zejména mladí lékaři důrazně nesouhlasí s novelou zákoníku práce, která od 1. října legalizuje navýšení množství jejich přesčasové práce na 832 hodin ročně. Dosud byla zákonná norma na poloviční hodnotě.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v závěru září přislíbil, že bude usilovat o změnu zákona, která by přesčasy vrátila na původní úroveň. Takové řešení je ale podle lékařů nedostačující. „Reálný stav je nevyhovující, nesmíme se uspokojit s kosmetickými úpravami beztak ignorované legislativy, žádáme takový zákoník práce, který bude možné dodržovat a následně i kontrolovat. Žádáme adekvátní ohodnocení již za práci v základní pracovní době a  změny v postgraduálním vzdělávání lékařů,“ napsali ve stanovisku zástupci Sekce mladých lékařů České lékařské komory.

Profesní organizace shromažďuje od lékařů výpovědi prosincových přesčasů, dokumenty vyjadřující odmítnutí přesčasové práce zaslalo do minulého týdne už přes 5600 z nich.

Nemocný Péťa z Bohuňovic jako příklad pro ostatní. S dětmi sdílí své zkušenosti z léčby

Sedmnáctiletý Petr Čánecký z Bohuňovic na Olomoucku se narodil s nevyléčitelnou srdeční vadou. V minulosti mu byl zaveden centrální žilní katetr (PICC), který mu 24 hodin denně dodává potřebný lék. Zavádění PICC může být nepříjemnou zkušeností....

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc Adama Fritschera řešilo výpovědi dohod o přesčasové práci v minulém týdnu přibližně 60 lékařů napříč pracovišti. „Plán dalšího postupu máme zpracovaný, jeho spuštění se bude odvíjet od počtu reálně nesloužících lékařů. Jednání stále probíhají zejména na úrovni odborových organizací a ministerstva zdravotnictví a ministerstva práce a sociálních věcí. Řešením je zavádění směnného provozu na pracovištích, kde se slouží, a to nezávisle na případných výpovědích a dalších reakcích zdravotníků na změny v zákoníku práce, protože jinak nebudeme v souladu s platnou legislativou,“ vysvětlil mluvčí největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě, ve kterém pracuje podle výroční zprávy z roku 2022 přibližně 850 lékařů.

Nemocnice v Přerově, Prostějově, Šternberku či Jeseníku spadají do skupiny zdravotnických zařízení AGEL. Informace o počtu evidovaných výpovědí či připravovaných opatřeních síť nemocnic nesdělila. „Zatím se k této situaci za skupinu AGEL nebudeme vyjadřovat,“ uvedla mluvčí Aneta Lednová.

Šumperská nemocnice má speciální lůžka pro dlouhodobě hospitalizované pacienty. Usnadní péči

Speciální jednotku následní intenzivní péče pro dlouhodobě hospitalizované pacienty otevřela v opraveném pavilonu šumperská nemocnice. Jednotka má osm lůžek, multifunkční křesla a technologie, na které nemocnice získal dotace z Evropské unie.

V šumperské nemocnici se podle mluvčí Hany Hanke připojilo k hromadnému protestu patnáct lékařů z interního a kožního oddělení. „Nicméně nemůžeme úplně vyloučit, že se k protestu na podporu systémových změn připojí ještě další lékaři. Co se týče práce přesčas pro pokrývání lékařských služeb, je situace v Nemocnici Šumperk stejná, jako ve všech nemocnicích v Česku. Za nemocnici v tuto chvíli můžeme pouze konstatovat, že uděláme maximum, abychom v nemocnici nemuseli péči dotčených oddělení omezovat,“ prohlásila Hanke.

V pátek 20. října by se měli zástupci Sekce mladých lékařů ČLK setkat s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Výstupy z plánované diskuze mohou více napovědět o fungování zdravotnických zařízení nejen v závěru tohoto roku. „Vzhledem k tomu, že jde o celostátní protest na podporu systémových změn, ke kterému se připojilo víc než pět a půl tisíce lékařů z celého Česka, budeme v nemocnici s napětím očekávat výsledky jednání mladých lékařů s ministry,“ poznamenala mluvčí Hanke.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, nemocnice, lékaři, přesčasy, novela, zákoník práce, výpověď, protest, ministerstvo zdravotnictví, FN Olomouc, Nemocnice Šumperk, AGEL, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navýšení přesčasů odmítají i lékaři v Olomouckém kraji, nemocnice čekají na výsledky jednání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.