Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Věž hradu Helfštýn dostává novou střechu. Řemeslníci položí šestnáct tisíc kusů šindele z modřínu

Novou šindelovou střechu dostává v těchto dnech jediná obytná věž hradu Helfštýn na Přerovsku. Krytinu vyměňují stavebníci, kteří se specializují na tento materiál využívaný především na historických památkách. Střechu řemeslníci obnovují po zhruba šedesáti letech, položí až šestnáct tisíc kusů šindele z modřínu.

Podle kastelána hradu Jana Laura budou náklady 3,9 milionu korun, jde o letošní největší investici na tomto středověkém hradě. Práce by měly být hotové do konce října. Podle Vladimíra Rošťáka ze stavební firmy řemeslníci na střechu položí až 16 tisíc kusů šindele z modřínu.

"Střecha již měla limit své životnosti dávno za sebou, v některých místech již docela prokopávalo. Vysoutěžili jsme společně s Olomouckým krajem firmu, která se ze všech zúčastněných soutěže dostala na nejnižší cenu," uvedl kastelán. Dodal, že v České republice je pouze pár firem s referencemi z kulturních památek, které jsou schopné využít tradičních technologií. Podle kastelána by se měly práce stihnout do konce října, a to i kvůli nevyzpytatelnému počasí v údolí Moravské brány, které stavebníci v dvacetimetrové výšce na střeše s ostrým sklonem pociťují především prostřednictvím silného větru.

Původní šindelová krytina je na střeše této věže od roku 1966. "Měníme šindel smrkový za modřínový, výměna se týká zhruba 260 metrů, na což potřebujeme asi 15 až 16 tisíc kusů šindele," řekl Vladimír Rošťák, jehož firma se specializuje přímo na výrobu a pokládání šindele. "Šindel, který my vyrábíme, je vše ruční práce, jen s minimální pomocí strojů. Pokládka znamená vzít každý šindel do ruky, položit a přibít," uvedl majitel firmy. Poznamenal, že šindelové střechy zůstávají většinou na hradech, kostelích, zámcích nebo na starých historických objektech, jako jsou mlýny či chalupy. "Dělali jsme je však už i na nových objektech," dodal.

Bude letošní návštěva opět rekordní? Na Helfštýn zatím zavítalo více než sto tisíc lidí

Středověký hrad Helfštýn u Týna nad Bečvou během letošního roku navštívilo více než 100 tisíc lidí. Dosavadní rekord návštěvnosti je 116 tisíc. Vysokým návštěvám pomohlo 30 akcí i oceňovaná rekonstrukce paláce.

Podle Radima Himmlera, ředitele Muzea Komenského v Přerově, pod které hrad spadá, jde o letošní největší investici muzea z účelových prostředků poskytnutých krajem, muzeum náklady dofinancuje ze svého rezervního fondu. "Jsme rádi, že i po úspěšné realizaci rekonstrukce hradního paláce pokračuje díky financím od zřizovatele potřebná postupná obnova hradebních i obytných objektů na Helfštýně," řekl Himmler.

Věž nechal postavit Vilém z Pernštejna v roce 1480. V současné době je jedinou obyvatelnou věží v celém hradním komplexu. Poslední patro, kde je služební byt, bylo podle kastelána přistavováno na konci 20. století. "Jde tak o novostavbu osazenou na středověké věži. Paradoxem je, že střecha je přitom starší než patro. Střecha byla postavena v roce 1966 a poté až v roce 1988 patro podezdívali, takže střechu museli tehdy celou zvednout," dodal kastelán.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto helfstyn.cz

Štítky památky, stavby, šindel, střecha, výměna, Helfštýn, modřín, okres Přerov, Muzeum Komenského v Přerově, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věž hradu Helfštýn dostává novou střechu. Řemeslníci položí šestnáct tisíc kusů šindele z modřínu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.