Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Olomouc bude hledat investory pro multifunkční halu. Plecharénu město opravovat nechce

, aktualizováno 30. října 2023, 16:56

Olomouc bude hledat investory, kteří by měli zájem o výstavbu multifunkční haly pro sport a kulturu. Již dříve takovou nabídku předložila developerská společnost Redstone, která přišla s možností výstavby na pozemcích ve Velkomoravské ulici. Hlasování přineslo i odlišné názory ve vládnoucí koalici, zastupitelské kluby se neshodly. Rozhodnutí o dalších krocích spojených s hokejem a sportem v Olomouci předcházela několikahodinová diskuze, do které se zapojili jak členové vedení města, tak občané či konzultanti.

Pro hledání vhodné varianty spolupráce se soukromým subjektem hlasovalo 28 ze 44 přítomných zastupitelů. Rozhodnutí zároveň podle představitelů vedení města není definitivní. Je tak možné, že v případě neúspěšných jednání s investory přijde na řadu opět obnova plecharény na Hynaisově ulici. Zastupitelé ale upozorňují, že výdaje na přestavbu v řádech až miliard korun nejsou ve finančních možnostech města.

Zastupitelský klub ProOlomouc a Piráti připravil protinávrh zaměřený na přípravu etapovité a ekonomicky hospodárné rekonstrukce plecharény. O tomto usnesení se ale po přijetí varianty hledání soukromých investorů již nerozhodovalo.

Jednání o alternativách zmodernizování důležité sportovní a případně i kulturní infrastruktury zahájila loni na podzim nabídka ze strany společnosti Nová Velkomoravská či Redstone, které patří do portfolia olomouckého podnikatele Richarda Morávka. Vedení města letos v létě odložilo rozhodnutí, zda pokračovat v přípravě přestavby zimního stadionu v Hynaisově ulici, nebo se dohodnout na spolupráci s developerem.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město spolupracovat se soukromým investorem, nebo hokejovou halu postavit či opravit samo?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jaký je Váš názor na stavbu hokejové, respektive vícefunkční haly v Olomouci? Je podle Vás lepší spolupráce se...

Radní následně nechali dopracovat podrobnější rozbory obou variant, součástí bylo i právní posouzení srovnávací analýzy renomovanou advokátní kanceláří Havel & Partners. Ta přinesla doporučení, podle kterého by bylo vhodnější, kdyby se varianta Nová Velkomoravská stala pro rozhodovací proces modelovým, ale ne jediným, příkladem. „Právní analýza doporučila městu jít nejprve cestou tržních konzultací. Město by tak mělo zjišťovat, zda neexistuje i jiná varianta spolupráce se soukromými investory. Na základě průzkumu bude pak nutné realizovat veřejnou zakázku, která by proběhla podle podmínek stanovených městem,“ vysvětlil na úvod Zdeněk Bogoč, vedoucí Odboru stategie a řízení olomouckého magistrátu.

Základním parametrem nabídky ze strany společnosti Redstone je požadavek každoročního příspěvku z veřejných peněz ve výši 37 milionů korun navyšovaného o inflaci a to po dobu 30 let. Platbu by podle Richarda Morávka jeho společnost požadovala až po zkolaudování multifunkční haly, pro kterou by se připravil pozemek na Velkomoravské ulici na území brownfieldu po zdemolovaných vojenských opravárenských závodech.

„Myslím, že z naší strany bylo řečeno vše podstatné. Naším záměrem není za každou cenu postavit multifunkční halu. Naším cílem je posunout situaci. Záleží mi na tom, aby varianta byla pro město co nejekonomičtější. Detailní podnikatelský záměr fungování haly máme pochopitelně zpracovaný, ale teď ještě není chvíle k jeho zveřejnění,“ uvedl na jednání zastupitelstva investor Morávek, který stojí v Olomouci například za výstavbou Šantovky a dalšími projekty.

Zastupitelský klub Pirátů a ProOlomouc avizoval, že chce prosadit postupnou přestavbu majetku města, tedy plecharény a dalších nemovitostí v okolí – malé haly a investovat také do vybudování parkovacího domu v této oblasti. „Po roce seznamování se s problematikou vidím pozitiva i negativa na obou přístupech. Můžu jmenovat desítky důležitých projektů za stovky milionů, u kterých nevíme, jak je budeme moct financovat,“ upozornil primátorův náměstek Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Podle investičního náměstka Miloslava Tichého (ANO) srovnávací studie označila jako nejvýhodnější variantu 2, tedy spolupráce se soukromým subjektem. „Nechceme si vzít na triko, že by tady hokej skončil v případě dlouhé rekonstrukce zimního stadionu. K ničemu zásadnímu se teď nezavazujeme, nikomu nedáváme bianco šek. Vše bude projednáno v rámci tržních konzultací. Na jejich konci chceme, aby hrálo roli zastupitelstvo,“ prohlásil náměstek Tichý.

Jak má Olomouc řešit potřebu multifukční haly pro sport a kulturu?

Celkem hlasovalo3780 čtenářů

Při samotném hlasování se potvrdila předchozí prohlášení zastupitelských klubů, vládnoucí olomoucká koalice se neshodla a ke schválení nového postupu musela přispět opozice. Hnutí ANO tak prosadilo hledání investorů s asistencí opozičních zastupitelů z uskupení SPOLU či SPD, proti byli zastupitelé spOLečně. ProOlomouc, Piráti či STAN se zdrželi hlasování. Do prosincového zasedání zastupitelstva tak mají začít předběžné tržní konzultace. Hledat se budou zájemci, kteří budou na vlastní riziko, na vlastních pozemcích a v jejich vlastnictví chtít vystavět novou multifunkční halu v lokalitě Nová Velkomoravská či na jiném místě. 

„Jsme připraveni se s naším projektem zúčastnit tržních konzultací, návrh znovu představit a hledat optimální řešení. O spolupráci máme stále zájem, dále bude záležet na tom, jaké podmínky ze strany města z těchto konzultací vyplynou,“ komentoval výsledek hlasování olomouckého zastupitelstva mluvčí developerské skupiny Redstone Petr Hlávka. Morávkova společnost aktuálně zvolený postup nevnímá jako komplikaci. „Je jasné, že tržní konzultace jednání prodlouží, projekt to ale zatím nekomplikuje. Pokud bude jejich výsledek odpovídat parametrům naší nabídky, budeme v jednáních pokračovat,“ doplnil mluvčí.

„Projekt záchrany zimního stadionu projednáváme dlouhodobě. Často jsme kritizováni, že není jednotný názor na takřka dvoumiliardovou investici. Neexistuje žádné skryté dokonalé řešení, které nikdo nenavrhl. Z diskuzí na všech úrovních jsem ho zatím nezaznamenal. Materiálů připravených k tématu jsou stovky stran. Byli jsme zvoleni, abychom nepřešlapovali na místě a převzali politickou zodpovědnost,“ komentoval primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redstone, Stanislav Heloňa

Štítky Zimní stadion, stavba, vizualizace, Nová Velkomoravská, Plecharéna, tržní konzultace, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Už je na čase,plechárna je studa Olomouce,zasložíte si moderní halu!Ale pozor at to nedopadne jako v lehce kokainově alternativním Brně,kde na všechno mají halucinogení vizualizaci!

Pondělí, 30. října 2023, 15:42Odpovědět

Ondra Sácký

Hlupáku, když jsi to psal tak v Brně už dávno stavěli a staví. To si říkáš Moravan, vlastizrádče. Je mi z tebe stydno.

Středa, 7. února 2024, 17:42Odpovědět

Olomouc bude hledat investory pro multifunkční halu. Plecharénu město opravovat nechce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.