Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město spolupracovat se soukromým investorem, nebo hokejovou halu postavit či opravit samo?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jaký je Váš názor na stavbu hokejové, respektive vícefunkční haly v Olomouci? Je podle Vás lepší spolupráce se soukromým investorem, nebo by město mělo halu postavit či opravit vlastními silami? V pondělí bude o hokejové hale rozhodovat olomoucké městské zastupitelstvo.

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Miloslav Tichý (ANO)

Jsem přesvědčen, že město Olomouc by si namísto současné „plecharény“ zasloužilo mít důstojný multifunkční stánek s odpovídající diváckou kapacitou pro pořádání nejen extraligových hokejových zápasů mužů, dorostu a juniorů, ale i pro další sporty a kulturní a společenské akce, včetně doprovodné infrastruktury (tréninková hala, velkokapacitní parkovací dům s napojením na MHD, případně i další hala pro míčové sporty).

Z analýzy, kterou pro město zpracovala renomovaná poradenská agentura a která byla důkladně projednána a podrobena i právnímu posouzení advokátní kanceláře, vyplynulo, že pro město jednoznačně nejvýhodnější z pohledu nákladové efektivnosti je realizace varianty 2 – tedy spolupráce se soukromým investorem. Každá z variant má samozřejmě své výhody a nevýhody, nicméně i s ohledem na naplnění potřeb jednotlivých cílových skupin a přispění k dalšímu rozvoji sportovních a společenských aktivit obyvatel Olomouce je rovněž nejvýhodnější varianta 2. My tuto variantu vnímáme jako jedinou realistickou. Z těchto důvodů ji na zastupitelstvu podpoříme.

Otakar Štěpán Bačák (spOLečně)

Odpovím nápovědou. Jestliže jen v posledním měsíci dostala Rada města informace o nutnosti opravit dva mosty v havarijním stavu, vyřešit havarijní stav tramvajové trati v Hodolanech a jestliže vstoupí v platnost konsolidační balíček mj. se změnou, že k dluhům města posuzovaných v rozpočtové odpovědnosti se budou připočítávat i více jak roční závazky, což by zvedlo náš dluh v případě participace na výstavbě nové haly na dvojnásobek a zároveň se budou objevovat dotační výzvy, které budou vylučovat účast obcí s překročenou hranicí rozpočtové odpovědnosti, pak s podporou první věty, sedmé kapitoly programového prohlášení koalice… opravy, rekonstrukce, modernizace a rozšiřování kapacity sportovních zařízení…, je moje odpověď jasná.

POLITICKÁ KORIDA: Jak by se mohla využít olomoucká Hanácká kasárna, co by tam mělo být?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Zastupitelstvo nedávno schválilo memorandum o spolupráci s hejtmanstvím a Univerzitou Palackého o Hanáckých...

Martin Jirotka (SPD a Trikolora)

Domnívám se, že bez nové multifunkční haly se město Olomouc nemůže řadit mezi moderní a prosperující města v 21. století. Přínos je nejen sportovní, kulturní, ale i v cestovním ruchu a v neposlední řadě i společenský. Město Olomouc nemá vlastní zdroje financování výstavby městské haly na svém pozemku a ani žádné dotační tituly nejsou  v nejbližší době k dispozici. Proto si myslím, že je vhodné využít nabídku soukromého investora ke spolupráci.

Spolupráce se soukromým investorem městu přináší tyto výhody:

  1. Finanční zdroje: Soukromý investor může poskytnout značné finanční prostředky na stavbu a provoz haly, což snižuje finanční zátěž pro město a jeho obyvatele.
  2. Profesionalita: Soukromí investoři mají často velmi dobré zkušenosti s provozem a správou takových zařízení, což může zlepšit efektivitu a kvalitu služeb.
  3. Riziko: Náklady a riziko spojené se stavbou a provozem haly jsou přeneseny na soukromého investora, což městu umožní snížit případné potenciální ztráty.
  4. Inovace: Soukromý investor může přinést inovativní prvky do projektu a rozšířit nabídku akcí a služeb.

Nicméně, je důležité, aby byla uzavřena jasná a spravedlivá smlouva mezi městem Olomoucí a soukromým investorem, která zajistí, že veřejné zájmy a potřeby budou chráněny. Navíc, dlouhodobý dopad a udržitelnost projektu by měly být pečlivě zváženy, aby nebyly ohroženy městské zájmy a potřeby obyvatel.

Martin Major (SPOLU)

Zastupitelský klub SPOLU o tomto tématu stále jedná. Můj osobní názor je, že za daných okolností je výrazně výhodnější varianta spolupráce se soukromým sektorem. Z předchozích let máme zkušenost, že město nemá šanci sehnat peníze na stavbu nového stadionu nebo na rychlou modernizaci zastaralé plecharény. Samo město ty prostředky nemá, dotační tituly chybí a sliby bývalého koblihového premiéra se rozplynuly jako pára nad hrncem. Soukromý investor, který už díky svým realizovaným projektům má nějakou kredibilitu, garantuje, že halu nejen postaví, což zahrnuje zajištění pozemku, projektovou přípravu, všechna potřebná povolení a pak samotnou stavbu, ale bere na sebe i veškerá budoucí ekonomická rizika. Taková nabídka je podle mě z pohledu města nejlepší.

POLITICKÁ KORIDA: Je zdražení MHD v Olomouci nezbytným krokem?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Je zdražení MHD v Olomouci podle vás nezbytným krokem? Jaké může mít toto opatření dopady?

Ivo Vlach (STAN a Zelení)

Odpověď musí mít více vrstev, ale pokusím se to zjednodušit. Jako člen Finančního výboru zastupitelstva si vždy kladu otázku: Umožňuje finanční kondice města uskutečnit takovou investici? V dnešní situaci město nemá našetřené prostředky, jako měl například Hradec Králové, když začal stavět fotbalový stadion. Naopak město Olomouc je pořád hodně zadlužené. Koalicí slibované snížení dluhu je zatím jen chiméra. To znamená, že to bude na úkor investic do jiných oblastí života města.

Dostáváme se tedy k rovině politické. Je to nejvyšší priorita dnešního vedení města? Jistě je třeba hokejovou halu řešit, ale z programového prohlášení této rady nevyplývá, že by to byla jejich první a nejdůležitější priorita. Jestli tomu tak je, mělo by současné vedení města vysvětlit občanům, že je to důležitější než například opravy chodníků a komunikací, modernizace dopravního podniku, rekonstrukce plaveckého bazénu nebo rozšiřování mateřských škol. A současně už v rozpočtu na rok 2024 by na to měli začít šetřit tak, jak to dělali několik let v Hradci.

Další rovina, která se mi zdá být ve vnímání projektu důležitá, ale moc se o ní nemluví. Chceme vytvořit podmínky, aby v Olomouci dále byl extraligový hokej? Myslím si, že chceme, ale o podmínkách jeho budoucího fungování není v materiálech předložených privátním investorem žádná relevantní informace.

Teprve teď se dostávám k odpovědi na otázku Je lepší spolupráce se soukromým investorem? Spolupráce se soukromým investorem je v jistých případech možná. Ale vždy je to tak, že veřejný sektor formuluje zadání s přesně definovanými podmínkami a privátní subjekty se uchází o to, aby toto zadání splnily. Tady se mi zdá, že je to naopak, soukromý investor řekl městu svoji představu peněz, jaké od města chce, ale on má určovat, co se postaví a jak se to bude provozovat. Navíc rizika, která definovala právní analýza objednaná městem jsou tak velká, že moje odpověď na otázku je k této konkrétní spolupráci záporná.

Otázky potřeby multifunkce, budoucnosti areálu dnešní PlechArény, kde má být malá hala a mnohé další nechávám na příště.

Přibližně po hodině a půl diskuzí se olomoučtí zastupitelé shodli na odložení rozhodnutí o dalším postupu při přípravě stavby multifunkční haly určené především pro hokej. Představitelé opozice i koalice upozornili na nedostatečném projednání...

Pavel Grasse (ProOlomouc a Piráti)

ProOlomouc se problémem hokejové haly, potřebného počtu ledových ploch i tématem multifunkční haly zabývá dlouhodobě a opakovaně. Důvodem je jak nedostatek ledu pro veřejnost včetně školní mládeže, amatérský i profesionální sport, tak i nedobrý technický stav současné hokejové haly. V poslední době rada města pořídila analýzy, které hledají na tyto problémy odpovědi. Ty by měly být podkladem pro „správné“ rozhodnutí zastupitelstva o tom, jak naznačené problémy řešit do budoucna.

K položené otázce jsem osobně přesvědčen, že je potřeba se spolu se zmíněnými odbornými podklady zamyslet se i nad ekonomickými možnostmi města přijímat dlouhodobé finanční závazky na to které řešení. 

Představa zbrusu nové víceúčelové haly pro amatérské i profesionální sporty, pro kulturu, reprezentaci až po konference je velmi lákavá. A kdyby město nebylo omezeno svými finančními možnostmi, jistě bych nadšeně byl pro jakýkoli model, i takový, že by město nakonec po uplynutí nějaké amortizační doby, ať už morální nebo fyzické či technologické, mělo opět prázdné ruce.

V takové situaci ale bohužel nejsme. Město má kromě omezených finančním možností i velké dluhy. Proto je potřeba zvažovat velice pečlivě vynakládání každé finanční částky a ideálně je podřídit nějakým prioritám, nejlépe konsenzuálním. Když město zvedalo v roce 2021 koeficient daně z nemovitosti, slibovalo současně v reakci na četné výtky občanů, že tyto peníze půjdou přednostně do dopravní, technické a školské infrastruktury. A najednou by bylo peněz nadbytek obrazně na cokoli?

Při financování z městských peněz jsem tedy osobně pro výstavbu malé haly s druhou ledovou plochou ve vlastnictví města v areálu na Hynaisově ulici a postupnou rekonstrukcí té současné hokejové haly. Musím v této souvislosti zmínit, že město má na rekonstrukci hokejové haly projekt s platným stavebním povolením. A i když zaznívají i výtky k celkovému rozsahu projektu jako drahému, detailní diskuze nyní neprobíhá a určitě možná je.

Pokud se najde soukromý investor, který by se chtěl spolu s městem na rekonstrukci hokejové haly podílet, třeba formou PPP projektu (Public – Private Partnership), i takový postup bych zvažoval, popřípadě i podpořil, ale jen v případě, že by po skončení projektu zůstalo město vlastníkem hokejové haly i pozemků v areálu. Můj optimistický pohled do budoucna pramení z toho, že podle mého názoru ne všechny možnosti byly nastoleny, ne všechny modely byly diskutovány, ne všichni potenciální partneři byli hledáni. A nakonec, ne všechny slepé uličky byly odhaleny a natrvalo vyloučeny.

A pokud jde o novou multifunkční halu v Olomouci a soukromého investora, určitě bych takový záměr podpořil. Za město bych viděl pomoc v tom, aby si ji mohl na vhodném místě postavit. Podporu bych viděl například v dohodách na rozvoji území v okolí, v případné modifikaci územního plánu, v řešení dopravní infrastruktury i městské hromadné dopravy v okolí...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HC Olomouc, Redstone Real Estate

Štítky politická korida, hala, hokej, investor, Olomouc, projekt, peníze, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město spolupracovat se soukromým investorem, nebo hokejovou halu postavit či opravit samo?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.