Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prezident Pavel zakončil návštěvu Olomouckého kraje v kasárnách. Značnou část cesty věnoval severu regionu

Dvoudenní návštěva prezidenta Petra Pavla v Olomouckém kraji skončila v krajském městě návštěvou Velitelství pozemních sil Armády České republiky. Během pobytu na území kraje debatoval prezident nejen s vojáky, ale předtím také se studenty či například se starosty na Šumpersku a Jesenicku. Právě na lepší poznání života v severní části regionu se prezident zaměřil, upozornil poté například na problematické nastavení dotací a fondů.

Prezident Petr Pavel dorazil na první plnohodnotnou oficiální návštěvu Olomouckého kraje od svého zvolení v pondělí 30. října. Svůj program zahájil ráno na akademické půdě Univerzity Palackého, kde po setkání s vedením vysoké školy debatoval se studenty v aule filozofické fakulty. Dalším bodem návštěvy hlavy státu bylo setkání s krajskými radními či předsedy zastupitelských klubů.

První dáma Eva Pavlová mezitím absolvovala svůj individuální program, při kterém slavnostně otevřela Centrum pro řešení konfliktů a mediaci v areálu Pevnosti Poznání v Olomouci.

Petr Pavel má v Olomouckém kraji z minulosti úzké vazby především na Prostějov, kde působil u speciálních jednotek na tamním letišti, mezi lety 1997 a 1999 byl i velitelem brigády speciálních sil, dnes 601. skupiny speciálních sil. Při aktuální návštěvě ale zamířil prezident na Šumpersko a Jesenicko. Program diskuzí a rozprav proložil prezidentský pár i turistickým výšlapem k samoobslužnému Lesnímu baru u Lipové-lázní nedaleko města Jeseník.

Prezidentský pár si vyšlápl k Lesnímu baru na Jesenicku. Čekaly tam klobásky v udírně a vychlazené pivo

K samoobslužnému Lesnímu baru nedaleko Lipové-lázní na Jesenicku si dnes vyšlápl prezident Petr Pavel s chotí při návštěvě Olomouckého kraje. V cíli je čekal oheň, udírna s klobáskami a speciální žlaby, ve kterých se chladilo pivo či nealko. Bar...

V této obci debatoval Petr Pavel s patrioty Jesenicka a závěr pondělního dne patřil setkání s občany v kulturním domě v Javorníku, ve městě v sousedství polských hranic. Javorník naposledy v roli prezidenta navštívil v roce 1995 prezident Václav Havel. Jesenicko si podle svých slov prezident Pavel vybral nejen kvůli místu, kde vyrůstala jeho žena, ale i kvůli regionu samotnému, který musí čelit řadě problémů.

Petr Pavel uvedl, že je zásadní problém, že na rozdíl od tří takzvaně strukturálně postižených krajů - Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého - se například na Olomoucký nevztahuje žádný fond. Zmíněné tři regiony mohou čerpat peníze z dotačního programu Spravedlivá transformace.

V úterý ráno zavítal prezident do oděvní firmy WOOX nedaleko centra Jeseníku. Prodejce a výrobce textilu z Olomouckého kraje navštívil kvůli své oblibě flanelových košil, které společnost také produkuje. Právě kostkovaná košile z flanelu se stala jedním ze symbolů při prezidentské volební kampani.

Dalším bodem programu byla návštěva Základní školy ve Vápenné, odkud děti poslali po volbách prezidentovi pozvánku v dopise a hlava státu jejich přání vyslyšela. Po návštěvě a debatě ve škole v malé obci vyrazila kolona s prezidentem a první dámou z Jesenicka směrem k Olomouci. Před příjezdem do krajského města byly na programu zastávky na oběd v restauraci v Loučné nad Desnou, kde se prezident setkal se starosty z regionu a probral s nimi jejich pohled například na problematiku příjmů obcí.

Textilní firmu v Jeseníku dnes dopoledne navštívil prezident Petr Pavel se svou manželkou Evou Pavlovou. Zástupci společnosti přivítali pár chlebem se solí a předali také dárky v podobě flanelových košil.

 

„Systém dotací a vypisování dotačních titulů není strukturálně dobře nastaven a podle hodnocení mnoha starostů spíše prohlubuje problémy a rozdíly mezi chudšími a bohatšími částmi republiky, než aby je pomáhal řešit,“ uvedl Pavel. Někteří starostové podle něj také zmiňovali ne zcela ideální nastavení rozpočtového určení daní, jehož prostřednictvím stát městům a obcím rozděluje část daňových výnosů. „Bude to určitě téma, které bude potřeba řešit na celostátní úrovni,“ dodal prezident. Ten poté zamířil ještě na prohlídku Ruční papírny ve Velkých Losinách.

Posledním bodem programu byla návštěva Žižkových kasáren v Olomouci. Původní čas na setkání s vojáky byl zkrácen na polovinu, prezident se tak dostal jen k odpovědím na několik dotazů, které se týkaly například bezpečnostních opatření a zahraniční politiky.

Vojáci se jej ptali například na článek 5 Severoatlantické smlouvy, princip kolektivní obrany států NATO. „Vyhlášení článku 5 je vždy politickým rozhodnutím a neznamená to, že když dojde k otevřené agresi vůči některému z členských států, že se automaticky spouští kolektivní obrana podle článku 5. To, co se spouští, jsou krizová opatření, která nepodléhají politickému rozhodnutí a je potřeba na ně reagovat neprodleně,“ reagoval prezident.

Pavel diskutoval s vojáky i o právu veta a většinovém hlasování v závažných zahraničních a bezpečnostních otázkách na summitech Evropské unie, případně na ministerských radách. Uvedl znovu, že v souvislosti s rozšiřováním EU by bylo dobré přehodnotit systém hlasování. „Rozšíření bez reformy je iluze. S dalším rozšířením za zachování současných pravidel se ta organizace bude stávat méně efektivnější,“ prohlásil.

Pozemní síly, které prezident Pavel navštívil, představují jádro struktury Armády České republiky, tvoří jej přibližně 13 tisíc vojenských profesionálů. Hlavním úkolem pozemních sil je příprava sil a prostředků k zajištění obrany republiky a k plnění mezinárodních závazků. Tvoří je bojové síly, síly bojové podpory a síly bojového zabezpečení. Jednotky pozemních sil tvoří základ úkolových uskupení ozbrojených sil ČR vysílaných do mezinárodních operací, zejména NATO, EU nebo OSN.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Prezident, Petr Pavel, prezident v kraji, Olomoucký kraj, návštěva Olomouckého kraje, Armáda ČR, Jeseník, Jesenicko, Šumpersko, Velké Losiny, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Pavel zakončil návštěvu Olomouckého kraje v kasárnách. Značnou část cesty věnoval severu regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.