Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Olomoučáci si již 15 let dopřávají prémiová vína z Jižní Ameriky a Evropy

PR článek

Cesty osudy jsou nevyzpytatelné. Své o tom ví rodilý Chilan Jorge Atisha, který stojí v čele olomoucké společnosti OpenWine, významného importéra lahvových vín z Jižní Ameriky. Kariéra tenisového trenéra, půvab žen a láska k vínům zapříčinily, že v Olomouci našel svůj druhý domov, který obohatil nejen o vinotéku a vinný bar s latinskoamerickou duší.

Počátky jihoamerického vína v Olomouci

Počátky společnosti OpenWine se nesly v nevinném duchu. Věhlas a kvalita soudobých chilských vín, Jorgeho spjatost se svou rodnou zemí a nečekaná možnost dovést do Olomouce „pár lahví z Chile“ nicméně odstartovaly dlouhou pouť, která pokračuje přes 15 let a kde hlavním tématem je víno.

Vše oficiálně začalo chilskými víny z vinařství Santa Ema, která dodnes tvoří základ portfolia. Tato převážně plná, koncentrovaná červená vína ověnčená mnoha oceněnými si získala řadu srdcí vínomilců, kteří mají tato vína v oblibě také z důvodu bezkonkurenčního poměru ceny a kvality.

Jak se zákaznická základna přirozeně rozrůstala, přibývala vína z dalších latinských zemí jako je Argentina známá svými Malbecy nebo exotická Uruguay. Po stovkách degustací, několika tisících ochutnaných vzorků vín a proježděných kilometrech po vinařstvích dnešní nabídka čítá přes 250 druhů lahvového vína.

Jihoamerická vína tak obstojně doplňují tradiční vinařské země jako je Španělsko, Itálie nebo Rakousko. Ta se výborně snoubí s řadou delikates k vínu, jakými jsou španělské olivy, nachos, marmelády, paté nebo olivové oleje, které se staly nedílnou součástí portfolia stejně jako chilský destilát Pisco nebo vynikající dominikánské rumy z malé palírny Sierra Morena, jejichž je OpenWine výhradní dovozce.

Kam v Olomouci za OpenWine?

Kroky mnoha letitých i nových zákazníků k těmto jedinečným vínům, destilátům a delikatesám vedou denně do olomoucké OpenWine vinotéky Na Střelnici 48. Zde se o ně ve všední dny stará přátelský tým sommeliérů v čele s Jorgem, kteří umí hravě vybrat nenáročnou lahev na večer nebo výjimečné dárkové sady do firemních balíčků. Jejich doménou jsou taktéž privátní akce na klíč, během kterých se o Vás postarají. Mnozí z Vás, kteří s oblibou navštěvujete vinařské akce v samotné Olomouci, tyto usměvavé tváře jistě znáte. V jarních a letních měsících si návštěvu této olomoucké vinotéky můžete zpříjemnit v klidné zelené oáze klidu OpenWine Gardenu. Zde nabídka skýtá celou řadu vín po skleničce, koktejlů, kávy, zmrzliny nebo tapas lákajících k vyzkoušení jen tak po práci nebo na jedné z našich tematických akcí zaměřených na víno a latinskou kulturu. Inspirací k vytvoření této oázy pohody je pod taktovkou OpenWine provozovaný Latino bar, který najdete na adrese Uhelná 13. Idea vznikla před 7 lety s cílem

„Chceme lidem nabídnout naše skvělá vína po skleničce."

Tak vznikl první vinný bar v Olomouci. Jak samotný název napovídá, rytmus baru, sortiment i akce jsou zasvěceny především jihoamerickým vínům, ale i evropská vína mají své zastoupení. Místní specialitou jsou taktéž originální latino koktejly jako např. Chilcano nebo Pisco Sour. Kompletní zážitek dotváří široká selekce tapas s velmi oblíbenou čerstvou foccaciou v kombinaci se španělským olivovým olejem a nakládaným cheddarem. Obzory a řadu oblíbených vín si zde pravidelně návštěvníci rozšiřují účastí na jedné z celé plejády řízených degustací. Tento koncept uvolněného OpenWine latino baru v loňském roce vznikl i v jihomoravské metropoli Brně s názvem OpenWine Yacht club. Zde najdete klidnější prostory s decentní yachtařskou tématikou nedaleko parku Lužánky. I zde dominuje selekce vín po skleničce společně s lákavým občerstvením a řadou vinných degustací a španělských večerů.

Několik tipů na skvělá vína

Pro seznámení s vynikajícími víny se výtečně hodí duo léty prověřených chilských vín v provedení svěžího bílého vína z odrůdy Sauvignon Blanc Select Terroir a červeného z odrůdy Merlot Gran Reserva. První zmiňovaný výborně snoubíte se štědrovečerní rybou, druhý svým ovocným projevem s podkresem vanilky zahřeje v nadcházejících podzimních dnech. Mezi bestsellery z argentinských vín patří královská odrůda Malbec společně s Cabernetem Sauvignonem, které využijete během nadcházející sezóny zvěřinových delikates. Pro připomenutí léta a jako sázka na jistotu zvolte všemi zbožňované italské Prosecco, které Jorge osobně vybral v rodinných vinařstvích. Svět vína máte s OpenWine na dlani.

Let´s OpenWine.

Ohodnoť článek

Štítky víno, Jižní Amerika, Olomouc, Evropa, vinařství, degustace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučáci si již 15 let dopřávají prémiová vína z Jižní Ameriky a Evropy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.