Počasí dnes20 °C, zítra25 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

TIP NA VÝLET: V Olšanech je unikátní soukromé hasičské muzeum. Jsou zde tisíce exponátů, přilby, odznaky, sekery

Už téměř třicet let funguje v Olšanech na Prostějovsku soukromé hasičské muzeum, které vytavuje tisíce zejména drobných exponátů, jako jsou přilby, odznaky, medaile, části výstroje nebo uniformy. Muzeum založil místní nadšenec Alois Vláčil, po jeho smrti tradici převzali jeho dva synové.

FOTOGALERIE: Hasičské muzeum v Olšanech

Pátek, 24. listopadu 2023, 17:04

FOTOGALERIE: Hasičské muzeum v Olšanech
FOTOGALERIE: Hasičské muzeum v Olšanech

Hasičské muzeum v Olšanech
Prohlídka je možná předchozí domluvě. Telefon: 731 756 001

"Celkem jsou tady vlastně desítky tisíc exponátů, když počítám i nejrůznější dokumenty, kterých máme stohy. Samozřejmě je nevystavujeme, ale kdyby přišel nějaký badatel nebo sběratel, můžeme se domluvit, aby si to mohl pročíst," vysvětluje jeden ze synů zakladatele muzea v Olšanech Radek Vláčil.

V muzeu jsou dnes k vidění například drobné hasičské nářadí, pilky, výstroj, doplňky, stejnokroje a samozřejmě přilby, čepice, odznaky nebo vyznamenání. Návštěvníci zde najdou věci z celého světa, z Ameriky, jižní Austrálie a třeba i hasičskou čepici a plaketu z Japonska. Ojedinělá je sbírka asi dvou stovek přileb. 

"Máme tady i unikát, přilbu udělanou z čínského stříbra, která je ručně kovaná. Měl ji asi nějaký velitel z dob Rakouska-Uherska, její stáří se nedá přesně určit, protože přilby se předávaly z generace na generaci a s tím se měnily také odznaky. Takže dnes už nikdo nepozná, kdy byla přesně vyrobena. Jsou jen čtyři podobné na světě a na každé je unikátní kování," zasvěceně popisuje Vláčil.

TIP NA VÝLET: Tři kameny nabízí nádherné výhledy na Přemyslovské sedlo a na Černou stráň

Okruh v okolí skalního útvaru Tři kameny v Jeseníkách nabízí úžasné výhledy, ale také příjemnou procházku v přírodě vhodnou i pro rodiny s dětmi.

Olšanské muzeum bylo otevřeno na přelomu let 1994 a 1995. Myšlenka však vznikla daleko dřív, když se dobrovolní hasiči z Olšan chystali na oslavy sta let od založení zdejšího sboru. Aloise Vláčila tehdy napadlo, že by při této příležitosti mohl uspořádat malou výstavku hasičského vybavení. Obešel pár lidí a podařilo se mu sehnat několik prvních kousků. Šlo o diplomy, vyznamenání, odznaky nebo přilby. A poté začal hasičské věci sbírat. Protože se sbírka rozrůstala, koncem osmdesátých let se pustil do rekonstrukce půdy ve svém rodinném domě, kde později otevřel muzeum. 

Po jeho smrti starost o ojedinělou expozici převzala rodina, především dva synové. "V současné době sbírka trochu stagnuje. Dříve byly burzy, věci byly zapomenuté ve starých domech, dnes už mají lidé půdy prolezlé, a když už něco najdou, chtějí za to velké peníze," popisuje současnou situaci Radek Vláčil. Muzeum však rozhodně zavírat nebude, se svým bratrem ho budou provozovat dál.

TIP NA VÝLET: Hřebečská důlní stezka, rozhledna Strážný vrch a potok s rezavou vodou. Trasa pro podzimní dny

Dnes se podíváme kousek za hranice Olomouckého kraje směrem k Moravské Třebové. Trasa po Hřebečské důlní stezce k rozhledně Strážný vrch a okolo hald hlušiny má zhruba dvanáct kilometrů a je lehce náročnější.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky muzeum, hasiči, přilba, odznak, medaile, exponát, sekera, Olšany, Amerika, Austrálie, Japonsko, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: V Olšanech je unikátní soukromé hasičské muzeum. Jsou zde tisíce exponátů, přilby, odznaky, sekery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.