Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Přerov po roce chystá zvýšení poplatků za odpad, opět o stokorunu

Na meziroční nárůst nákladů na svoz a likvidaci odpadu reagují města a obce nejen v Olomouckém kraji navyšováním poplatků pro občany. Po Prostějovu a Jeseníku oznámili stejný krok také v Přerově. Ze třech okresních měst zde výsledná částka devíti set korun nejvyšší. Přesto bude přerovská radnice dál na klíčovou službu doplácet i ze svého rozpočtu.

Od roku 2024 by se měl poplatek za odpady v Přerově zvýšit ze stávajících 800 na 900 korun ročně. Změnu navrhuje rada města, na prosincovém zasedání budou o úpravě jednat zastupitelé. O sto korun se navyšovala úhrada za svoz a likvidaci odpadů ve více než čtyřicetitisícovém městě také loni.

Olomoucká třídírna odpadů získala klíčové povolení, výstavba má začít příští rok

Budování nové automatické dotřiďovací linky v olomouckých Chválkovicích zdárně pokračuje. Projekt Odpady Olomouckého kraje obdržel potřebné povolení EIA, že linka nemá negativní vliv na životní prostředí. Stát by měla kolem půl miliardy korun.

Náklady se ale znovu zvedly, meziroční nárůst v roce 2022 činil 3 miliony 762 tisíc korun. „V dalších letech můžeme očekávat další zvýšení, například se mění sazba DPH z 15 na 21 procent, což představuje zvýšení nákladů o zhruba 1,5 milionu korun. Zvýšení sazby na 900 korun pro nadcházející rok je proto vhodné, neboť vzhledem k současnému vývoji je zřejmé, že náklady dále porostou,“ uvedl na webu města jednatel Technických služeb města Přerova Petr Měřínský.

Podle přerovského primátora Petra Vrány (ANO) se předpokládá, že město i přes navýšení poplatku bude úkony spojené se zpracováním odpadu doplácet částkou 6,3 milionu.

Zástupci Přerova upozorňují, že ze stejných důvodů se navýšením poplatku zabývají obce a města napříč celou republikou. Podle zákona o místních poplatcích nesmí překročit částku 1200 korun. V Olomouckém kraji podraží „smetné“ v Prostějově o 72 korun na 864 korun, razantnější nárůst je v plánu v Jeseníku, kde budou občané místo 696 korun platit 840 Kč. „Zvýšení zvažuje od příštího roku většina měst, přičemž některá z nich již rozhodla. Například v Havířově se sazba zvyšuje na 1 092 korun, v Uherském Hradišti na 1 000 korun, v Třinci, Břeclavi a Lipníku nad Bečvou na 900 korun,“ zmínil další příklady náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, Přerov, město, poplatky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov po roce chystá zvýšení poplatků za odpad, opět o stokorunu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.