Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Výrobu na pile v Ptení brzdí situace na trhu, významný podnik průběžně pozastavuje provoz

Jeden z nejvýznamnějších dřevozpracovatelských podniků v České republice, pila v Ptení na Prostějovsku v pondělí nebyla v provozu. Výroba se ale nezastavila kvůli stávce, důvodem je komplikovaná situace na trhu s dřevem. Dnešní rozsáhlé celorepublikové protesty nicméně zástupci Odborové organizace Pila Ptení podporují.

Mohutné pily dnes utichly ve společnosti Javořice v Ptení na Prostějovsku. Za jednodenní zastavení výroby nemůže celostátní protest odborů, ale špatná situace na trhu se dřevem. „Protest samozřejmě podporujeme, avšak nepřipojili jsme se k němu, protože stejně celý den výroba stojí a zaměstnanci nejsou v práci,“ sdělil předseda Odborové organizace Pila Ptení Jaroslav Radim Juryšek.

Vedení společnosti Javořice se podle něj rozhodlo dnes opět zastavit výrobu kvůli tomu, že stále roste cena kulatiny a naopak řezivo zlevňuje. Na vině je hlavně klesající poptávka stavebních firem. „Stavebnictví je v útlumu a ceny kulatiny jsou v závěru roku přemrštěné. Kvůli tomu v průměru jeden den v týdnu stojíme, Zaměstnanci po dohodě vedení s naší odborovou organizací dostávají 65 procent mzdy. Pokud to nebude trvat dlouho, tak je to celkem přijatelný kompromis,“ uvedl Juryšek. Podle něj podobné problémy řeší i ostatní dřevozpracující podniky.

Půdy dvou zámků v Olomouckém kraji dostaly speciální podlážky. Památky ochrání před trusem netopýrů

Podkrovní prostory zámků v Čechách pod Kosířem a v Rudě nad Moravou poskytují důležitý úkryt mnoha stovkám netopýrů. Pro historické budovy je ale určitou komplikací trus a moč chráněných živočichů. Ochranu prvků stavby poskytnou speciální podlážky...

Zástupci odborů se s vedením společnosti Javořice naposledy sešli minulý týden a dostali informaci, že situace na trhu je stále komplikovaná. Hlavní provozy byly proto odstaveny už v pátek a dnes se situace opakovala. Na začátku listopadu byla uzavřena dohoda, že posledním pracovním dnem v letošním roce bude 15. prosinec a výroba pily ve Ptení bude obnovena 15. ledna.

Společnost Javořice je podle jejího vedení jednou ze tří největších pil v ČR. Pila dodává řezivo do více než deseti zemí. Výrobní areál pily zabírá plochu zhruba 15 hektarů a může ročně zpracovat přes 450 tisíc metrů krychlových dřeva.

Dnešní stávku, kterou vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na protest proti ekonomickému ozdravnému programu vlády, podpořili zaměstnanci velkých podniků v Olomouckém kraji pouze symbolicky. Tuto formu zvolili například odboráři v přerovském výrobci opticko-mechanických přístrojů Meopta-optika, který zaměstnává zhruba 1700 lidí. Symbolický charakter má dnešní protest také v olomoucké továrně na výrobu alternátorů M.L.S. Holice i ve strojírensko-metalurgické firmě Unex z Uničova na Olomoucku. „Není důvod, abychom poškozovali majitele,“ řekl Zdeněk Zecha, který v Unexu zastupuje OS KOVO.

Problémy stávka nezpůsobila ani v městské hromadné dopravě v Olomouci, kterou zajišťuje Dopravní podnik města Olomouce. Řidiči ráno nastoupili do práce a rozpis služeb nezkomplikovala ani stávka učitelů, kvůli níž jsou některé školy dnes zavřeny.

ČMKOS kritizuje například podobu vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Javořice - pila Ptení

Štítky Podnikání, ekonomika, firma, pila Ptení, Javořice, výroba, odbory, protest, práce, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobu na pile v Ptení brzdí situace na trhu, významný podnik průběžně pozastavuje provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.